Przepis na sos do jajek to pomysł na to jak dodać naszym jajkom nieco charakteru. Dzięki swojej kremowej konsystencji, sos wielkanocny z jajek i chrzanu sprawi, że ugotowane jajka będą jeszcze pełniejsze i delikatniejsze w smaku. Ten przepis sprawdzi się zarówno na Wielkanoc jak i spotkania w rodzinnym gronie. Jak zrobić sos do jajek? Ten przepis jest naprawdę prosty, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Poznaj przepis, dzięki któremu jajka w majonezie staną się nietuzinkowym daniem.
Sos wielkanocny z jajek i chrzanu / fot. StockFood
Aby przygotować sos do jajek zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W tym celu umieszczamy jajka w garnuszku, zalewamy je wodą i gotujemy. Od momentu, kiedy woda zawrze jajka powinny się gotować przez 9 minut. Po tym czasie zalewamy jajka zimną wodą i obieramy je ze skorupki.
Ugotowane żółtka jajek rozcieramy ze śmietaną i tartym chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie kroimy białka jajek w kosteczkę i dodajemy je do startych żółtek. Uzupełniamy majonezem. Całość dokładnie ucieramy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli sos do jajek jest za łagodny, możemy dodać więcej chrzanu.
Porady
- Taki sos do jajek świetnie się sprawdzi jako np. dodatek do wędlin.
- Do jajek w majonezie warto dodać również świeżą zieleninę. Najlepiej sprawdzi się tu poszatkowany szczypiorek lub koperek
- Do sosu z jajek i chrzanu można dodać również 1 łyżkę mąki. Dzięki temu sos stanie się jeszcze bardziej gęsty.
- Sos do jajek z chrzanem można podawać bezpośrednio na talerze lub ładnej i praktycznej sosjerce - wtedy każdy do potraw z jajek doda tyle sosu, na ile ma ochotę
Jeśli chcemy, aby nasze jajka w majonezie były nieco lżejsze, zamieńmy śmietanę na jogurt naturalny. Warto sięgnąć po jogurt grecki bądź inny, o gęstej konsystencji. Po odpowiednim doprawieniu, nasze jajka w majonezie z dodatkiem jogurtu, będą smakowały tak samo dobrze, jak te z dodatkiem śmietany.
Istnieje wiele przepisów na sosy do jajek. Każdy z nich nada naszym jajkom wyjątkowego smaku. Do najpopularniejszych sosów do jajek należą: sos tatarski, musztardowy, koperkowy, a także czosnkowy. Sos tatarski to świetny wybór dla osób lubiących wyraziste smaki. Natomiast sos koperkowy znany jest ze swojej łagodności. Warto spróbować przepisów na każdy z tych sosów do jajek i znaleźć swój ulubiony. Dzięki temu posiłek złożony z jajek na twardo przestanie być monotonny i nabierze zupełnie nowego smaku.
Jajka serwowane z majonezem to jedno z najpopularniejszych połączeń w polskiej kuchni. Majonez wykorzystywany jest zarówno do większości sosów do jajek, jak i do ich farszów. Ten duet jest obowiązkową pozycją w wielkanocnym menu, ale warto do niego wracać również w pozostałe dni w roku. Klasyczne i proste jajka z majonezem to pomysł na śniadanie, kolację bądź spotkanie w gronie rodziny i znajomych. Wystarczy, że ugotujemy jajka na twardo, przekroimy je na pół i udekorujemy majonezem. Na wierzch warto dodać również świeży szczypiorek oraz rzodkiewkę, dzięki czemu nasze jajka z majonezem nabiorą nuty świeżości. Takie jajka to prawdziwa uczta!
Komentarze