REKLAMA

Żurek śląski

Żurek śląski to regionalny przysmak na obiad- obowiązkowo z dużą mięsną wkładką, a zwykle także z jajkiem. Ta zupa jest niezwykle treściwa i syci na długo. Kiedy podamy żurek w chlebie, mamy już całe obiadowe danie. Choć wielu z nas kojarzy się ze świętami wielkanocnymi, tradycyjny żurek śląski podawany jest na co dzień i od święta. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy żurek żur dania mięsne zakwas na żurek

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.2 z 240 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Włoszczyzna zupa 1.

    Do granka wlewamy wodę i dodajemy liście laurowe, ziele angieslkie i pieprz ziarnisty. Następnie do garnka wrzucamy 300 g wędzonych żeberek pokrojonych na mniejsze części oraz 200 wędzonej kiełbasy pokrojonej w talarki. Wszystko gotujemy  na wolnym ogniu przez około godzinę. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. 

  • zurek 2.

    Po tym czasie wyjmujemy z zupy żeberka, zdejmujemy z kości całe mięso i wrzucamy je do zupy.  Następnie dolewamy zakwas oraz dodajemy chrzan i czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem do smaku. Obieramy ugotowane jajka ze skorupek i rozkrajamy na połówki. Żurek nalewamy do misek lub wydrążonych bochenków chleba i podajemy z ugotowanym jajkiem. 

Porady

Żurek śląski

Żurek śląski to tradycyjna polska potrawa, które ma swoich oddanych miłośników, jak i przeciwników. Trudno jednak odmówić jej wyjątkowego charakteru i niezwykle intensywnego smaku, który nie równa się z żadną inną potrawą. Pod warunkiem oczywiście, że mamy przepis na prawdziwy żurek śląski, w którym wszystkie składniki są idealnie zrównoważone. Na szczęście obecnie możemy korzystać z wiedzy znacznie bardziej doświadczonych wielbicieli sztuki kulinarnej, którzy dzielą się swoimi recepturami na żurek idealny.

Przepis na żurek śląski

Żur śląski wbrew pozorom nie jest szczególnie skomplikowanym daniem, ale podstawą jest w tym przypadku naprawdę dobry przepis. Sekretem tej potrawy jest bowiem właściwie zbilansowany smak i aromat, którym po prostu nie da się oprzeć. Aby jednak osiągnąć ten balans trzeba zachować odpowiednie proporcje wykorzystywanych składników, co wcale nie jest takie proste. Każdy produkt wchodzący w skład tej polskiej zupy jest bardzo wyrazisty i potrzeba sporej wprawy, a czasem i wielu prób, aby dobrze dobrać ich proporcje. Tylko dzięki temu będziemy w stanie otrzymać harmonijną i niezwykle smakowitą całość.

Jak zrobić żurek śląski?

Żurek śląski to potrawa tak popularna i znana od tak długiego czasu, iż doczekała się ona mnóstwa najróżniejszych receptur. Niemal każda gospodyni domowa ma swój własny sposób na to, by przygotować jedyny w swoim rodzaju żurek o niepowtarzalnym wręcz smaku. Można się więc nawet pokusić o stwierdzenie, że nie ma jednego, podstawowego sposobu na to, jak ugotować żurek śląski. Można jednak mówić o składnikach, które zawsze stanowią jego bazę.

W przypadku tej potrawy bardzo duże znaczenie ma dobrej jakości zakwas żytni. Oczywiście najlepiej jeśli uda nam się go przygotować samodzielnie, tym bardziej, iż nie jest to tak naprawdę trudne. Kolejny, ogromnie istotny składnik to mięso, kości i wędzonki, z których powstaje aromatyczny wywar i które sprawiają, że żurek jest bardziej sycący. Często wykorzystywany jest tu surowy boczek, ale też żeberka, słonina, wędzone kości, kiełbasa śląska i oczywiście biała kiełbasa. W przepisach na tradycyjny żurek śląski znajdziemy też mnóstwo aromatycznych przypraw i między innymi suszone grzyby.

Jak zagęścić żurek śląski?

Żurek śląski z kiełbasą z dobrego przepisu raczej nie powinien nam wyjść zbyt rzadki, ale takie przypadki jednak się zdarzają. Jeśli więc podczas gotowania stwierdzimy, że zupę trzeba zagęścić nie musimy się martwić, gdyż istnieją sprawdzone sposoby na to, jak sobie z tym poradzić.

Zdecydowanie najczęściej stosowaną metodą jest zagęszczanie żurku przy pomocy mąki. Wystarczy wsypać do kubeczka dwie płaskie łyżki mąki pszennej i dolać do niej trzy łyżki mleka lub letniej wody. Całość mieszamy energicznie, aby powstała gładka masa, w razie potrzeby dodając do niej więcej mleka lub wody. Następnie, aby rozrzedzić mieszankę dodajemy do niej po łyżce żurku i dokładnie mieszamy, aby nie pojawiły się grudki. Na koniec wlewamy miksturę do żurku i bardzo szybko mieszamy całość. Zupa powinna się gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Jeśli po tym czasie uznamy, iż wciąż nie jest wystarczająco gęsta, powtarzamy cały proces.

Jak zrobić zakwas na żurek śląski?

Jak zakisić żurek śląski? Podstawowy składnik jest zawsze taki sam i jest nim oczywiście mąka żytnia. Niektóre przepisy zakładają jedynie dodanie do niej ciepłej wody, a w innych znajdziemy wskazówki, aby dodać do takiej mikstury cukier, skórę z chleba razowego, czy otręby żytnie. Niezależnie od tego, który sposób wybierzemy zakwas należy umieścić w słoiku, przykryć go gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni, pamiętając o tym, by go przemieszać dwa razy dziennie.

Żurek śląski - jakie przyprawy?

Żurek śląski domowy musi być aromatyczny, dlatego nie należy żałować dodawanych do niego przypraw. Najważniejsze z nich, oprócz soli i pieprzu to przede wszystkim majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. W wielu przepisach znaleźć można też wskazówki, aby do zupy dodać czosnku lub chrzanu, a także ziarna kminu. Oczywiście wiele zależy w tym przypadku od naszych własnych preferencji dotyczących tego, jaki żurek najbardziej nam smakuje. Najlepiej jest na początku dodać mniejszą ilość przypraw, by następnie krok po kroku dodawać do dania te z nich, których najbardziej nam brakuje.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy