Żur śląski

Regionalny przysmak na obiad - żur śląski. Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.37 z 68 głosów)

Składniki

  • 1/2 litra zakwasu
  • 4l. wody
  • 1 kość wędzona ok. 700 g
  • 400 g kiełbasy zwyczajnej
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 spora cebula
  • 500 g ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liścia laurowego
  • 2-3 ziela ziela angielskiego
  • majeranek, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie.Gotować wywar.Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości.Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru.Zagotować.Wlać zakwas i ponownie zagotować.Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy,doprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem.Pozostawić jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.Podawać z pieczywem.
obiad zupa kiełbasa boczek żur wedzonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze