Żurek śląski

Regionalny przysmak na obiad - żur śląski. Obowiązkowo z dużą mięsną wkładką żur śląski podawany jest na co dzień i od święta.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy żurek żur dania mięsne zakwas na żurek

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.2 z 239 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Włoszczyzna zupa 1.

    Do granka wlewamy wodę i dodajemy liście laurowe, ziele angieslkie i pieprz ziarnisty. Następnie do garnka wrzucamy 300 g wędzonych żeberek pokrojonych na mniejsze części oraz 200 wędzonej kiełbasy pokrojonej w talarki. Wszystko gotujemy  na wolnym ogniu przez około godzinę. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. 

  • zurek 2.

    Po tym czasie wyjmujemy z zupy żeberka, zdejmujemy z kości całe mięso i wrzucamy je do zupy.  Następnie dolewamy zakwas oraz dodajemy chrzan i czosnek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem do smaku. Obieramy ugotowane jajka ze skorupek i rozkrajamy na połówki. Żurek nalewamy do misek lub wydrążonych bochenków chleba i podajemy z ugotowanym jajkiem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy