Żurek na wędzonce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żeberka wędzone, boczek, kiełbasę i warzywa zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, wrzucić listki laurowe, ziele, dodać sól lub Vegetę i pieprz. Gotować wolno do miękkości warzyw. Po ok. 20 minutach gotowania wyjąć kiełbasę, odrzucić niej osłonki i pokroić w kostkę, dodać ponownie do wywaru. Ugotować jajka na twardo i obrać kilka ziemniaków, pokroić je w kostkę. Ziemniaki dodać do wywaru. Na końcu dodać zakwas lub żurek w proszku. Doprawić chrzanem i majerankiem. Dodać jajka. Tuż przed podaniem dodać trochę kwaśnej śmietany lub Mascarpone
Rady
Na 5-10 min przed końcem można dodać ser żółty pokrojony w kostkę, albo kosteczki z grzanek. Dla odmiany z kiełbaski można zrobić pulpety
Kto lubi zawiesiste zupy można wywar zagęścić mąką.
Komentarze