Kiszone pomidory

Kiszone pomidory to w Polsce ciągle jeszcze mało znana kiszonka. W ten sposób od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tylko tam oczywiście przetwory robi się w beczkach. Kiszone pomidory wspaniale smakują do sałatek i kanapek, a nawet można przyrządzić z nich nietypową zupę pomidorową. Oto sprawdzony przepis na kiszone pomidory - zróbcie sobie kilka słoiczków na zimę!

PrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.32 z 245 głosów)

Kroki wykonania:

  • kiszone-pomidory1.Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść, na wierzch znów warstwa przypraw.
  • kiszone-pomidory12.Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy.

Porady

W przepisie na kiszone pomidory wykorzystujemy:

  • 2 kg małych, twardych pomidorów najlepiej odmiany o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
  • kawałek korzenia chrzanu ok.3-5 cm
  • koper - baldachy, łodyżki, listki
  • zalewę: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1l wody 

Notka redakcyjna

Kiszone pomidory – przepis prosty

Kiszone pomidory to pyszna przekąska. Przygotowując pomidory kiszone po ukraińsku, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Przede wszystkim kiszenie pomidorów zaczynamy od wyboru odpowiednich warzyw. Postawmy na pomidory o zwartym miąższu, takie, które nie mają w sobie bardzo dużo wody. Dobrze sprawdzą się pomidory żółte i zielone, możemy próbować ukisić niemal każdy rodzaj, który znajdziemy w sklepie.

Pomidory kiszone na zimę możemy pokroić w plastry, jeśli korzystamy z większych egzemplarzy lub użyć po prostu pomidorków koktajlowych. Szczególnie dobrze smakują odmiany podłużne, bo mają twardą skórkę i mało pestek.

Jak kisić pomidory koktajlowe? Przed kiszeniem warto dobrze je umyć i sprawdzić, czy któryś z pomidorków nie jest nadgniły lub nie zaczął pleśnieć. Dodanie takiego pomidora do kiszonki może sprawić, że cały słoik będzie do wyrzucenia. Pomidory kiszone w słoikach najlepiej przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Wytrzymają wiele miesięcy, a my będziemy mogli cieszyć się wspaniałym pomidorowym smakiem nawet w środku zimy.

Co zrobić z kiszonych pomidorów?

Takie kiszone pomidory możemy podać na kilka różnych sposobów. Mogą być na przykład przystawką lub przekąską. Jedzone same, tak jak ogórki kiszone, smakują wyśmienicie. Kiszone pomidory są również świetne jako dodatek do mięs i wędlin. Pokrójmy je na mniejsze części lub w całości połóżmy na półmisku.

Pomidory kiszone dobrze pasują także do sałatek. Spróbujcie zrobić z nich klasyczną sałatkę caprese, z mozzarellą i bazylią – dzięki kiszonym pomidorom zyska zupełnie nowe oblicze! Dodajcie pomidory także do sałatek, możecie pokroić je w kostkę, plasterki lub wrzucić do sałatki w całości, jeśli zakisiliście pomidorki koktajlowe. Kiszone pomidory można też użyć do zrobienia zupy  tak jak z kiszonych ogórków.

Kiszone pomidory i inne kiszonki

Lubicie eksperymentować w kuchni i stale szukacie nowych przepisów? Mamy coś dla was! Koniecznie zaopatrzcie się w jedną z poniższych książek. W każdej znajdziecie mnóstwo wspaniałych receptur na domowe przetwory. Książka Aleksandra Barona, niekwestionowanego mistrza kiszenia, „Kiszonki i fermentacje” pełna jest ciekawych przepisów, które warto wypróbować, na przykład na kiszone truskawki.

Biblią dla wszystkich, którzy chcą zacząć przygodę z kiszeniem jest „Sztuka fermentacji” Sandora Katza. Książka ma ok. 700 stron, na których zebrano przepisy na kiszonki z całego świata. Ciekawą pozycją jest również książka "Dzikie kiszonki i inne fermentacje" Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej. Autorki znane z bloga Mead Ladies przekonują, że produktów do kiszenia można szukać równie dobrze w sklepie, jak i na łące czy w lesie. Każda z tych pozycji jest warta polecenia, zwłaszcza jeśli kiszone pomidory to dla was dopiero początek eksperymentów z kiszonkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy