Kiszone pomidory

tak od dawna kisi się pomidory na Ukrainie, tylko tam oczywiście w beczkach

SałatkiPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
14400 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.33 z 241 głosów)

Składniki:

  • 2 kg małych, twardych pomidorów najlepiej odmiany o podłużnym kształcie bo mają twardą skórkę i mało pestek
  • 10 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu ok.3-5 cm
  • koper - baldachy, łodyżki, listki
  • zalewa: 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1l wody (potrzebujemy ok. 1-1,5l zalewy)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać w wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, po troszku kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść; na wierzch znów warstwa przypraw. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, kiedy ustanie burzliwa fermentacja, można słoiki wynieść np. do piwnicy. Takie pomidory podajemy na przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin albo jako składnik sałatek. Można też zrobić z nich zupę tak jak z kiszonych ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy