Kiszony kalafior to pyszna i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki lub zamiennik surówki do obiadu. Te przetwory to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego warto od razu przygotować większą porcję i zajadać się nimi przez cały rok. Sprawdźcie, jak zrobić kiszony kalafior w słoikach i urozmaicić swoje zapasy na zimę.
Adobe Stock
(średnia 4.44 z 197 głosów)
Przygotowanie: kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Czosnek kroimy w plasterki, a obrany korzeń chrzanu w słupki.
Słoiki: myjemy, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy. Na dnie każdego z nich umieszczamy połamane gałązki kopru i liście laurowe.
Zalewa: zagotowujemy wodę w garnku. Dosypujemy sól. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiszony kalafior: ciasno wypełniamy słoiki przygotowanymi różyczkami. W wolne przestrzenie wciskamy czosnek i chrzan. Wsypujemy ziele angielskie. Zalewamy zawartość słoików solanką. Zakręcamy je i odstawiamy na blat kuchenny do ukiszenia.
Porady
- Z podanych składników otrzymamy 5 słoików o pojemności 1 l. Kalafior będzie ukiszony po 3–5 dniach. Po upływie tego czasu można go od razu jeść lub przenieść w chłodne, suche miejsce, na przykład do piwnicy.
- Żeby przyspieszyć proces fermentacji, można dodać do solanki kilka łyżek wody z ogórków kiszonych.
- Smakosze potrzebujący inspiracji na zdrową przekąskę mogą zakończyć poszukiwania. Z pełną odpowiedzialnością polecamy kiszony kalafior. Z czym jeść go jesienią i zimą? To świetny pomysł na dodatek do rozgrzewającego obiadu lub kanapek. Wspaniale sprawdzi się też jako składnik sałatek, surówek, a nawet zup.
- Amatorom pikantnych kiszonek polecamy dodanie do zalewy płatków chili lub świeżej papryczki w plasterkach.
- Kiszony kalafior w słoikach można przechowywać przez kilka miesięcy, dlatego od razu warto przygotować większą porcję na zapas.
Kwaskowaty, aromatyczny, lekko chrupiący – taki właśnie jest kiszony kalafior. Przepis niewiele różni się od receptury na ogórki lub kapustę, ale można go na różne sposoby urozmaicić. Kalafior w zalewie warto łączyć z innymi warzywami, ziołami i przyprawami, tworząc pyszne fermentowane mieszanki. Z czym kisić kalafior? Można wykorzystać na przykład:
Robienie przetworów na zimę potrafi być rodzinnym rytuałem i sprawiać ogromną przyjemność domorosłym kucharzom, zwłaszcza jeśli używamy samodzielnie wyhodowanych składników. Ten zakorzeniony w naszej kulturze zwyczaj można sobie jeszcze bardziej umilić, tworząc ciekawe wielokolorowe kiszonki. Kalafior przyjmuje kolor dodatków, których użyjemy. Mogą być to na przykład:
Sam kalafior jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Zawiera potężną dawkę błonnika pokarmowego, białka roślinnego oraz witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminy K, C, A i E, a także minerały, takie jak cynk, sód, żelazo, potas i wapń. Oprócz tego jest niskokaloryczny – surowe warzywo ma jedynie 27 kalorii na 100 g – i ma niski indeks glikemiczny. Kiszony kalafior, podobnie jak inne fermentowane przetwory, jest naturalnym probiotykiem. Zawarty w nim kwas mlekowy pozytywnie wpływa na metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy organizmu, co oznacza, że chroni nas przed chorobami. Wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu.
Sezon letni obfituje w rozmaite warzywa i owoce, z których warto zrobić zapasy na zimę w postaci kiszonek. Szczególnie polecamy przygotowanie takich przetworów jak:
Komentarze