Kalafior kiszony z burakiem to pyszna i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki lub zamiennik surówki do obiadu. Ten przysmak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego warto od razu przygotować większą porcję takich przetworów i zajadać się nimi przez cały rok. Jak kisić kalafiory? Zobaczcie nasz prosty przepis, który zawsze wychodzi!
(średnia 4.44 z 197 głosów)
Przygotowanie składników: Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na godzinę. W tym czasie myjemy kalafiora i dzielimy go na różyczki, a następnie przelewamy wrzątkiem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Kawałek korzenia chrzanu obieramy i kroimy w słupki. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry.
Wypełnianie słoików: Cały koper, chrzan i czosnek dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wypełniamy dno wyparzonych słoików (z podanej porcji wychodzi około 8-9 dużych słoików). Następnie ciasno układamy na tym buraki i kalafiora. Teraz wszystko przykrywamy drugą częścią koperku, chrzanu i czosnku.
Zalewa: W gorącej wodzie rozpuszczamy sól oraz cukier i wszystko dokładnie rozpuszczamy. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do wszystkich słoików, tak aby przykryła wszystkie warzywa. Dokładnie zakręcamy słoiki i dostawiamy na około 5-6 dni.
Porady
- Kalafior kiszony z burakiem to pyszny pomysł na całoroczny dodatek do obiadu czy kanapek, ale nie tylko. Wspaniale sprawdzi się też do sałatek, surówek, a nawet zup.
- Aby kalafior kiszony miał jeszcze więcej smaku i aromatu, do zalewy warto dodać ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Jeśli natomiast lubicie pikantne kiszonki, dodajcie również kilka plasterków papryczki chilli lub pół łyżeczki płatków chilli.
- Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji, do zalewy możecie dodaj kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub wody z ogórków kiszonych. Ten prosty trik pomoże skrócić czas kiszenia.
- Kalafior kiszony z powyższego przepisu można przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy, dlatego od razu warto przygotować większą porcję na zapas.
Kalafior jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Zawiera potężną dawkę błonnika pokarmowego, białka roślinnego oraz witamin i minerałów. W tym warzywie znajdziemy między innymi witaminy K, C, A i E, a także minerały, takie jak cynk, sód, żelazo, potas i wapń. Oprócz tego, kalafior jest bardzo niskokaloryczny i ma jedynie około 20 kalorii na 100 g. Z racji na wszystkie te dobroczynne właściwości, warto go jeść w sezonie na świeżo, ale również poza sezonem w formie kiszonek.
Kalafior kiszony z burakiem to nie jedyny pomysł na świetne przetwory. Kiszone kalafiory można przygotowywać na różne sposoby, dodając ulubione przyprawy, zioła i dodatki. Doskonale smakuje kalafior kiszony z curry oraz kalafior kiszony z kurkumą. Te dwie przyprawy dodadzą kiszonkom nie tylko smaku, ale i dobroczynnych właściwości zdrowotnych.
Kalafior w zalewie warto też łączyć z innymi warzywami, tworząc pyszne mieszanki kiszonek. Sprawdzonym połączeniem, które doskonale razem smakuje jest kalafior kiszony z papryką lub z marchewką. Innym dodatkiem do kalafiora może być też cukinia, brokuł, fasolka szparagowa lub pomidorki koktajlowe.
Kiszonki to pełnia zdrowia i wartości odżywczych, dlatego warto przygotowywać je z najróżniejszych warzyw, a nawet owoców! Zwykle w naszych spiżarniach gromadzimy ogórki kiszone oraz kapustę kiszoną, ale na tym nie kończą się smakowite przepisy na kiszonki. Warto przygotować również kiszone rzodkiewki, które doskonale smakują na kanapki oraz do zapiekanek, burgerów czy tortilli. Kolejny świetny przepis to kiszone buraki. To bardzo wszechstronny przepis, gdyż wykorzystuje się zarówno kiszonki, jak i zalewę. Ukiszone buraki możemy zjeść solo lub dodać do surówki, natomiast sok z kiszonych buraków warto pić dla zdrowia i urody.
Miłośnicy brukselki powinni też koniecznie spróbować jej w kiszonej wersji. Taka kiszona brukselka, choć wciąż jest mało popularna, smakuje absolutnie wyjątkowo. Pysznie smakują również kiszone pomidory. Innym ciekawym i nietypowym pomysłem na dodatek do wielu dań są kiszone cytryny. To przysmak z kuchni marokańskiej, który staje się coraz popularniejszy na całym świecie.
Komentarze