Kiszony kalafior

Ocena:

4.44 (197)

  • 20 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Kiszony kalafior to pyszna i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki lub zamiennik surówki do obiadu. Te przetwory to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, dlatego warto od razu przygotować większą porcję i zajadać się nimi przez cały rok. Sprawdźcie, jak zrobić kiszony kalafior w słoikach i urozmaicić swoje zapasy na zimę.

Składniki:

  • kalafior  2 kg

  • czosnek  30 g

  • liść laurowy  5 szt.

  • ziele angielskie  15 szt.

  • chrzan  30 g

  • koper  5 gałązek

  • woda  3.5 l

  • sól  60 g

Kiszony kalafior - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Czosnek kroimy w plasterki, a obrany korzeń chrzanu w słupki. 

    Dzielenie kalafiora na różyczki
  • Krok 2:

    Słoiki: myjemy, wyparzamy wrzątkiem i osuszamy. Na dnie każdego z nich umieszczamy połamane gałązki kopru i liście laurowe. 

    słoiki-do-kiszenia
  • Krok 3:

    Zalewa: zagotowujemy wodę w garnku. Dosypujemy sól. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

    Kiszony kalafior – zalewa
  • Krok 4:

    Kiszony kalafior: ciasno wypełniamy słoiki przygotowanymi różyczkami. W wolne przestrzenie wciskamy czosnek i chrzan. Wsypujemy ziele angielskie. Zalewamy zawartość słoików solanką. Zakręcamy je i odstawiamy na blat kuchenny do ukiszenia. 

    Kiszony kalafior – gotowy

Porady

  • Z podanych składników otrzymamy 5 słoików o pojemności 1 l. Kalafior będzie ukiszony po 3–5 dniach. Po upływie tego czasu można go od razu jeść lub przenieść w chłodne, suche miejsce, na przykład do piwnicy. 
  • Żeby przyspieszyć proces fermentacji, można dodać do solanki kilka łyżek wody z ogórków kiszonych
  • Smakosze potrzebujący inspiracji na zdrową przekąskę mogą zakończyć poszukiwania. Z pełną odpowiedzialnością polecamy kiszony kalafior. Z czym jeść go jesienią i zimą? To świetny pomysł na dodatek do rozgrzewającego obiadu lub kanapek. Wspaniale sprawdzi się też jako składnik sałatek, surówek, a nawet zup
  • Amatorom pikantnych kiszonek polecamy dodanie do zalewy płatków chili lub świeżej papryczki w plasterkach.   
  • Kiszony kalafior w słoikach można przechowywać przez kilka miesięcy, dlatego od razu warto przygotować większą porcję na zapas.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kiszony kalafior – dodatki 

Kwaskowaty, aromatyczny, lekko chrupiący – taki właśnie jest kiszony kalafior. Przepis niewiele różni się od receptury na ogórki lub kapustę, ale można go na różne sposoby urozmaicić. Kalafior w zalewie warto łączyć z innymi warzywami, ziołami i przyprawami, tworząc pyszne fermentowane mieszanki. Z czym kisić kalafior? Można wykorzystać na przykład: 

  • liście malin lub czarnych porzeczek – nie mają dużego wpływu na smak kalafiora, ale pomagają utrzymać chrupkość warzywa i przedłużają jego przydatność do spożycia. Sprawdzą się także liście chrzanu lub dębu
  • korzeń imbiru – ta roślina, podobnie jak chrzan, ma wyrazisty, pikantny smak i rozgrzewające właściwości. Wystarczy obrać kawałek kłącza i dorzucić go do kalafiora.  
  • marchewkę, cebulę, brokuł, paprykę, cukinię – elementy warzywne możemy dobierać według gustu. Kiszony kalafior z marchewką to świetny dodatek do talerza wędlin lub deski serów. 

Kolorowy kalafior kiszony 

Robienie przetworów na zimę potrafi być rodzinnym rytuałem i sprawiać ogromną przyjemność domorosłym kucharzom, zwłaszcza jeśli używamy samodzielnie wyhodowanych składników. Ten zakorzeniony w naszej kulturze zwyczaj można sobie jeszcze bardziej umilić, tworząc ciekawe wielokolorowe kiszonki. Kalafior przyjmuje kolor dodatków, których użyjemy. Mogą być to na przykład: 

  • curry lub kurkuma – przyprawy te sprawią, że kalafior kiszony będzie miał żółtą barwę, a ponadto nadadzą mu charakterystyczny aromat kojarzący się z daniami kuchni indyjskiej.   
  • burak – najbardziej popularny składnik kiszonek warzywnych. Nie tylko nadaje im słodycz, ale także intensywny czerwony kolor. 
  • spirulina – mikroalga o niezwykłych właściwościach odżywczych, która barwi pożywienie na zielono-niebiesko.  

Czy kiszony kalafior jest zdrowy? 

Sam kalafior jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Zawiera potężną dawkę błonnika pokarmowego, białka roślinnego oraz witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminy K, C, A i E, a także minerały, takie jak cynk, sód, żelazo, potas i wapń. Oprócz tego jest niskokaloryczny – surowe warzywo ma jedynie 27 kalorii na 100 g – i ma niski indeks glikemiczny. Kiszony kalafior, podobnie jak inne fermentowane przetwory, jest naturalnym probiotykiem. Zawarty w nim kwas mlekowy pozytywnie wpływa na metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy organizmu, co oznacza, że chroni nas przed chorobami. Wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu. 

Inne przepisy na kiszonki 

Sezon letni obfituje w rozmaite warzywa i owoce, z których warto zrobić zapasy na zimę w postaci kiszonek. Szczególnie polecamy przygotowanie takich przetworów jak: 

  • ogórki kiszone – tradycyjnie przechowywane w każdej polskiej spiżarni. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu oraz składnik surówki lub sałatki, zwłaszcza jarzynowej. 
  • kiszone rzodkiewki – bogate w witaminę C, lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealne do zdrowych kanapek. Warto doprawić je kolendrą. 
  • kiszone cytryny – przysmak kuchni marokańskiej, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Są świetnym dodatkiem do mięs i sosów. 
  • kiszone buraki – czerwone warzywa ze słoików możemy jeść solo lub dodawać do surówki, natomiast sok warto pić dla zdrowia i urody.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne