Kiszony kalafior z pieczonym burakiem

Kiszony kalafior to pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub zamiennik surówki.

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kalafiora
    1 duży burak ćwikłowy
    4 ząbki czosnku
    1/3 pęczka koperku
    opcjonalnie: kawałek chrzanu
    1 l wody
    3 łyżki soli kamiennej
    1 łyżka cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kiszonki to jeden z największych kulinarnych trendów tego roku. Kisić możemy niemal wszystko – od tradycyjnych ogórków czy kapusty

  • przez kalafiora czy brokuła
  • po rzodkiewkę. Kisimy w sezonie
  • wiosną i latem
  • a smakiem superzdrowych warzyw cieszymy się przez cały rok!

    Dlaczego warto jeść kiszonki?

    Warzywa poddane procesowi fermentacji nie tylko zachowują większość wartości odżywczych

  • ale też zostają wzbogacone o dobroczynne bakterie
  • które mają zbawienne działanie dla naszej odporności i układu trawiennego. Ponadto przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Kiszonki zawierają niewiele kalorii
  • ale za to dają uczucie sytości na długi czas
  • dlatego polecamy je osobom dbającym o linię. 

    Wykonanie

    Buraka myjemy

  • oszuszamy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy przez ok. godzinę
  • do miękkości. Następnie obieramy go ze skórki i kroimy w plastry lub grubą kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki i przelewamy wrzątkiem. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • koperek płuczemy a czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Na dno każdego wyparzonego słoika słoika (będą potrzebne 4 duże) układamy połowę koperku
  • chrzanu i czosnku. Następnie część buraków. Na to układamy kalafiora. Następnie ponownie nakładamy koperek
  • chrzan i czosnek oraz buraki. W ciepłej
  • przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól. Zostawiamy do ostygnięcia. Słoną wodą zalewamy słoiki i zakręcamy. Kalafior jest gotowy po 5-7 dniach.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy