Kluski leniwe ze szparagami, groszkiem i chrzanem

Delikatne domowe kluski leniwe w nieco bardziej eleganckim wydaniu - z chrupiącymi warzywami i serem. Smak podkreśla pikantny chrzan!

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 25 dag wędzonego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej + 1–2 łyżki do podsypania
  • 25 dag zielonego groszku w strąkach
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ser mieszamy z jajkiem oraz szczyptą soli.
  2. Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy masę serową, przesiewamy na nią mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, a następnie szybko zagniatamy ciasto, formując z niego kulę (ewentualnie podsypujemy jeszcze odrobiną mąki).
  3. Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej toczymy wałek, lekko spłaszczamy i tniemy pod skosem.
  4. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez minutę od wypłynięcia, odcedzamy.
  5. Ze strąków groszku odcinamy końcówki, myjemy, gotujemy w całości w osolonej wodzie na półtwardo (przez 5–6 min), odcedzamy.
  6. Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 2–3 min, odcedzamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy groszek i szparagi, smażymy 2–3 min.
  8. Dokładamy odcedzone kluski, mieszamy, całość przekładamy na talerze.
  9. Obieramy chrzan i ścieramy drobno, posypujemy danie na talerzach, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  10. Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
szparagi chrzan kluski leniwe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy