Botwinka: właściwości i przepisy

4 przepisy

chlodnik-na-zsiadlym-mleku-z-mlodymi-warzywami-fot-artur-rogalski-stylizacja-anna-borowska-min (1)

Botwinka jest podstawą wielu ciekawych potraw. Zupa z botwinki to jedno z dań, które kojarzą się z wiosną. Jest bardzo delikatna i zarazem wyrazista, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Warto jednak wiedzieć, że z botwinki można zrobić nie tylko zupę. Młodziutkie, buraczane listki warto wykorzystać również do innych dań. Wiosenna botwinka jest nie tylko smaczna, ale też zawiera wiele cennych witamin. Przepis na chłodnik i barszcz z botwinki, to jedne z najczęściej poszukiwanych, wiosenno-letnich przepisów. Wybornie smakują też młode ziemniaki z botwinką, czy botwinka z jajkiem sadzonym. Bardzo zdrowe są wiosenne koktajle z botwinką.

Botwinka -co ugotować z botwiny?

Co to jest botwinka?

Nazwą botwina lub botwinka określa się młode listki i korzenie buraka ćwikłowego. Botwinką nazywana jest też wiosenna zupa przyrządzana z te rośliny. Bardzo podobna do niej jest boćwina, która jest nazwą buraka liściowego, nazywanego też mangold lub burak szpinakowy. Jego korzeń nie jest jadalny, a łodygi są bardziej grube i mięsiste niż u buraka ćwikłowego. Liście boćwiny traktuje się podobnie jak szpinak. Młodziutka boćwina ma takie samo zastosowanie jak botwina i może być używana zamiennie.

Botwinkę można jeść na surowo lub gotowaną. Dodaje się ją do pieczonych oraz smażonych potraw. Młodziutkie listki i malutkie korzonki buraka mają bardzo aromatyczny, lekko słodkawy smak i nadają potrawom piękny kolor.

Botwinka była znana już w IV wieku p.n.e. Buraki ćwikłowe uprawiano w starożytności, nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także jako roślinę leczniczą. Co ciekawe, jadano wtedy tylko wyłącznie ich liście. Buraki i botwinka były popularne w starożytnej Grecji i innych krajach śródziemnomorskich. W Polsce znane są od wieków, a zupa z młodych buraczanych listków w kuchni staropolskiej zajmowała bardzo ważne miejsce. Do dziś na wielu stołach gości też tradycyjny chłodnik litewski z botwinką.

Botwinka: właściwości

Botwinka jest niskokaloryczna, dlatego też bez obaw mogą sięgać po nią osoby odchudzające się. Warto ją włączyć do diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ zawiera bardzo dużo żelaza. Dodatkowo botwinka jest źródłem substancji, które mają działanie zbliżone do estrogenów - hormonów kobiecych odpowiedzialnych za młody wygląd i gładką cerę.

Botwinka zawiera duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B, magnez, cynk, potas i wiele innych, ważnych dla zdrowia składników. Jedzenie botwinki odkwasza organizm i pomaga pozbyć się zalegających toksyn. Bardzo dobrze wpływa na pracę wątroby, koi nerwy i pomaga walczyć z przeziębieniami.

Choć botwinka ma wiele zalet, powinny uważać na nią osoby z kamicą nerkową, ponieważ zawarte w niej szczawiany, mogą przyczyniać się do powstawania kamieni w nerkach. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny, botwinka nie jest również wskazana dla cukrzyków.

Botwinka: kiedy jest sezon?

Botwinka gruntowa pojawia się w sklepach i na straganach dopiero pod koniec maja. Jednak już w kwietniu, a czasami nawet pod koniec marca można kupić botwinkę wyhodowaną w szklarni. Sezon na botwinkę trwa do końca lipca, jednak najlepiej smakuje w maju. Jest wtedy niezwykle krucha i delikatna. Botwinkę w sezonie można kupić w pęczkach praktycznie na każdym straganie z warzywami. Można też wyhodować ją we własnym ogródku.

Botwinka: co ugotować z botwiny?

Najpopularniejsza jest zupa z botwiny, którą można wzbogacić o młode ziemniaki, jajko, dodatek śmietany, kefiru lub jogurtu oraz koperek. Jak ugotować botwinkę czyli popularną zupę z młodych liści i korzeni buraka? Nie ma jednego uniwersalnego przepisu, ponieważ potrawa ta ma wiele wersji. Jedną z nich, świetnie nadającą się na upalne dni, jest chłodnik z botwiny. Oryginalnym pomysłem są malutkie gołąbki z botwinki. Wystarczy zastąpić liście kapusty młodymi, buraczanymi listkami, aby uzyskać ciekawy smak i urozmaicić to popularne danie. Botwinka świetnie sprawdza się też w sałatkach. Doskonale komponuje się z fetą, rzodkiewką, ogórkiem i młodą sałatą. Taką sałatkę można doprawić sosem vinaigrette lub sosem jogurtowym.