Koktajl z truskawek i bananów to smaczny, sycący napój, który można pić bez wyrzutów sumienia. To połączenie jest na tyle słodkie, że nie trzeba już dodawać cukru. Jogurt naturalny zapewnia kremową konsystencję, a sok z cytryny orzeźwia i podkreśla aromat owoców. Sprawdźcie, jak zrobić koktajl z truskawek i banana w mgnieniu oka. Przygotowanie i zmiksowanie składników nie zajmie Wam więcej niż 10 minut.
Adobe Stock
(średnia 4.53 z 176 głosów)
Owoce: truskawki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Usuwamy szypułki. Banany obieramy ze skórki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki i przekładamy do kielicha blendera.
Koktajl z truskawek i bananów: miksujemy owoce z jogurtem naturalnym, mlekiem i sokiem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli napój wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać więcej mleka.
Podanie: przelewamy koktajl do wysokich szklanek. Najlepiej serwować go po schłodzeniu, z kolorową słomką.
Porady
- Owoce, z których robimy koktajl, są wystarczająco słodkie i zazwyczaj nie trzeba go dosładzać. Jeśli nie korzystamy z truskawek w pełni sezonu, konieczne może okazać się dodanie do napoju odrobiny cukru. Najlepiej użyć cukru pudru, który szybko się rozpuszcza. Sprawdzi się też miód lub syrop z truskawek domowej roboty.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać mrożone truskawki. Wyjmijmy je wcześniej z ujemnej temperatury, żeby odtajały. Bardzo twarde truskawki mogą uszkodzić ostrza blendera.
- Żeby powstał fit koktajl truskawkowy z bananem, użyjmy odtłuszczonego mleka i chudego jogurtu, najlepiej skyru o dużej zawartości białka. Kiedy chcemy dosłodzić napój, zróbmy to za pomocą ksylitolu, erytrolu lub stewii.
- Truskawki zebrane z własnego ogródka lub pochodzące z uprawy ekologicznej możemy zmiksować wraz z szypułkami. Te zielone listki mają mnóstwo witamin i zawierają chlorofil, który wspomaga oczyszczanie organizmu.
- Nasz koktajl z truskawek i bananów powstaje na mleku i jogurcie naturalnym. Równie dobrze możemy jednak użyć kefiru, maślanki, a nawet zsiadłego mleka.
- Żeby przyrządzić wegański koktajl bananowo-truskawkowy, wystarczy zamienić mleko i jogurt na napój roślinny, na przykład owsiany, sojowy lub kokosowy. Jeśli chcemy go dosłodzić, pamiętajmy, że miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego.
- Koktajl z truskawek i bananów najlepiej zrobić za pomocą miksera kielichowego o dużej mocy (zwłaszcza jeśli używamy zamrożonych truskawek), ale sprawdzi się też blender ręczny.
- Ten napój pełen witamin najlepiej prezentuje się wysokich szklankach lub specjalnych słoikach do koktajli lub lemoniady. Można go przyozdobić kawałkami owoców lub listkami mięty.
Wystarczy zmiksować dwa rodzaje owoców z mlekiem lub jogurtem, żeby otrzymać prosty koktajl z truskawek i banana, pełen smaku i witamin. Jeśli mimo wszystko chcemy go urozmaicić, możemy wykorzystać w tym celu:
Orzeźwiające napoje na lato występują pod wieloma postaciami, a ich nazewnictwo może być mylące. Spieszymy z wyjaśnieniem. Koktajl powstaje z reguły na bazie nabiału, czyli mleka, jogurtu, śmietany lub kefiru. Smoothie możemy zrobić z samych owoców, zwłaszcza jeśli są wystarczająco soczyste. Jeśli nie, dolewamy wodę lub sok z cytrusów. Warto tutaj wspomnieć także o slushy, czyli orzeźwiającym napoju z owoców i kruszonego lodu. Shake jest bardzo podobny do koktajlu, ale zamiast mleka lub jogurtu dodamy do niego gałkę lodów. Mogą być to sorbet cytrynowy lub domowe lody waniliowe. Koktajl z truskawek i bananów z łatwością da się zamienić na każdy z tych wariantów, w zależności od potrzeb i preferencji. Jeśli potrzebujemy lekkiego orzeźwiającego napoju, wybierzmy smoothie lub slushy, a kiedy przyrządzamy treściwy deser, postawmy na shake lub koktajl.
Koktajl z truskawek i bananów to jedna z wielu opcji na owocową eksplozję smaku. Taki napój najlepiej przygotować w maju lub w czerwcu, kiedy trwa sezon na truskawki – wtedy są bardzo słodkie i soczyste. Warto skorzystać też z innych połączeń smakowych. Podajemy niektóre z nich.
Komentarze