Chlebek bananowy z orzechami laskowymi

Czy to ciasto, czy to chlebek bananowy? Doskonały wypiek na słodko i sprytny sposób, jak wykorzystać dojrzałe lub przejrzałe banany. Chlebek bananowy smakuje wyśmienicie!

chlebCiastaDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.45 z 157 głosów)

Składniki:

  • 3-4 banany bardzo dojrzale
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 paczuszka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanka uprażonych, posiekanych orzechów laskowych
  • orzechy ziemne (lub inny rodzaj do posypania ciasta) lekko uprażone

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W misce mikserem ubij jajka, dodaj rozgniecione widelcem banany i olej.
  • Dodaj wszystkie suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, przyprawę,orzechy laskowe, proszek do pieczenia i sodę.
  • Połącz składniki mikserem - ma być gładkie, ale dość gęste ciasto, na koniec wsyp pokrojoną gorzką czekoladę i wymieszaj.
  • Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia posyp wierzch dowolnymi orzechami. Chlebek bananowy piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy