Banany w czekoladzie

Banany to nie tylko doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a w szczególności potasu. To przede wszystkim pyszne owoce, które są idealną bazą do wielu deserów. Można je jeść na surowo, smażone, pieczone, grillowane lub mrożone. Takie banany w czekoladzie są prostym w wykonaniu i efektownym deserem. Do przepisu oprócz składników przydadzą się też patyczki do lodów. Doskonale komponują się z różnymi rodzajami czekolady, a przepis na banany w czekoladzie ma wiele ciekawych wariantów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery desery z owocami lody

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 196 głosów)

Banany w czekoladzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czekolada deserowa 1.

    Banany w czekoladzie - przepis: Czekoladę połamać na kostki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać, by masa była gładka.

  • Banany skórka 2.

    Przygotowanie bananów: Banany obrać i przekroić na połówki. Każdy kawałek nabić na patyczek do loda (drewniany lub z serków homogenizowanych). Nie miałam patyczków, więc użyłam drewnianych szpikulców do szaszłyków.

  • Wiórki kokosowe 3.

    Mrożenie bananów: Banany zamaczać w czekoladzie, używając w tym celu łyżki. Posypać dowolną posypką - polecam wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Tak przygotowany deser wstawić na minimum godzinę do zamrażarki.

Porady

Banany w czekoladzie to także znakomity dodatek do wielu dań. Na przykład można podawać je do naleśników lub do domowych gofrów. A polewa czekoladowa z bananami to także pyszny sposób na urozmaicenie owsianki.

Notka redakcyjna

Smażone banany w czekoladzie

Smażone banany w czekoladzie, to banalnie prosty i szybki do przygotowania deser. Wystarczy pokrojone na kawałki banany podsmażyć przez kilka minut na odrobinie masła, a następnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem śmietany kremówki. Żeby owoce nie ściemniały, warto wcześniej skropić je sokiem z cytryny. Można też posypać je podczas smażenia odrobiną cukru, choć jeśli zdecydujemy się użyć mlecznej czekolady zamiast gorzkiej, raczej nie będzie to konieczne.

Dodatki do bananów w czekoladzie

Smażone banany w czekoladzie można uzupełnić o przeróżne dodatki. Gotowy deser zyska na słodyczy jeśli udekorujemy go bitą śmietaną, dodamy do niego karmel, dżem lub kolorową posypkę. Można też całość posypać wiórkami kokosowymi, które doskonale komponują się ze słodyczą banana i będą estetycznie prezentować się na tle ciemnej czekolady. Możliwości jest naprawdę wiele, wystarczy tylko włączyć wyobraźnię i nieco poeksperymentować.

Banany w białej czekoladzie

Również biała czekolada doskonale komponuje się z bananami. Niezależnie od tego czy chcemy przyrządzić banany na ciepło w wersji smażonej, czy też banany mrożone, praktycznie w każdym przepisie możemy zastąpić gorzką lub mleczną czekoladę, czekoladą białą. Banany w białej czekoladzie to doskonały deser na każdą okazję. Szczególnie dobrze sprawdzi się na dziecięcych przyjęciach. Maluchy go uwielbiają, a łatwość przygotowania sprawia, że bez trudu przyrządzimy od razu więcej porcji. Jednak wśród dorosłych też nie brakuje amatorów tych słodkości. Banany w czekoladzie w wersji dla dorosłych można wzbogacić o dodatek alkoholu, np. rumu, brandy czy whisky.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy