Koktajl z melona to orzeźwiająca propozycja na ciepłe dni lub pyszne i zdrowe śniadanie. Składniki można dowolnie modyfikować, ale my proponujemy połączenie egzotycznego owocu z bananem, jogurtem, miętą i limonką. Ta kombinacja na pewno nie zawiedzie Waszych oczekiwań na naturalnie słodki i sycący napój. Sprawdźcie, jak zrobić koktajl z melona – przepis jest wyjątkowo łatwy i szybki.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 200 głosów)
Przygotowanie składników: listki mięty opłukujemy w zimnej wodzie. Limonkę myjemy i wyciskamy z niej sok. Melon obieramy, przekrajamy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Zdejmujemy skórkę z banana. Kroimy owoce w kostkę.
Miksowanie: w kielichu blendera umieszczamy melon, banan, sok z limonki i miętę (kilka listków odkładamy do dekoracji). Dodajemy jogurt naturalny i mleko. Miksujemy, aż otrzymamy jednolitą, płynną konsystencję.
Podanie: przelewamy koktajl z melona do wysokich szklanek lub specjalnych słoików z uchem. Dekorujemy listkami mięty.
Porady
- Koktajl z melona najlepiej smakuje, kiedy jest dobre schłodzony. Możemy włożyć go do lodówki przed podaniem lub wymieszać z pokruszonym lodem.
- Proponujemy użycie kantalupy, która ma zieloną skórkę z charakterystyczną siateczką i pomarańczowy miąższ, ale równie dobrze może być to popularny melon miodowy lub galia.
- Jeśli chcemy przyrządzić zdrowy napój bez nabiału, możemy zrobić proste smoothie z melona. Wystarczy, że zmiksujemy owoce. Banan sprawia, że taki koktajl ma lekko zagęszczoną konsystencję. Podobną funkcję może spełnić naturalnie kremowe awokado.
- Łasuchy mogą wmieszać do koktajlu gałkę lodów, żeby powstał sycący shake. Możemy wykorzystać domowe lody malinowe lub waniliowe.
- Jogurt naturalny da się zastąpić kefirem. Koktajl z melonem i bananem będzie wtedy bardziej kwaskowy i możemy pominąć sok z limonki.
- Wegański koktajl z melona powstanie, jeśli zamienimy jogurt i mleko krowie na napój roślinny, na przykład kokosowy lub ryżowy.
- Limonkę możemy zastąpić cytryną, grejpfrutem lub pomarańczą.
- Do dekoracji wykorzystujemy miętę, ale warto pobawić się prezentacją i ozdobić szklankę na przykład za pomocą plasterka limonki lub skórki cytrusowej. Sprawdzą się również inne świeże zioła, na przykład bazylia lub estragon. Jeśli mamy specjalną łyżkę do melona, możemy wrzucić na wierzch koktajlu owocowe kulki.
- Wielbiciele czekoladowych smaków mogą dodać do koktajlu kakao. Zapewnią sobie w ten sposób sporą dawkę magnezu.
Słodziutki koktajl z melona i jogurtu występuje w różnych kombinacjach smakowych. Możemy dodać do niego orzechy, mango, sok jabłkowy lub marchewkowy, a miłośnicy korzennych aromatów z pewnością polubią koktajl z melonem, pomarańczą i imbirem. Możliwości jest wiele. W ciepłe dni koniecznie wypróbujcie także inne orzeźwiające, a jednocześnie sycące połączenia, takie jak:
Koktajl z melona i ogórka bez dodatku nabiału to prawdziwa bomba witaminowa, którą warto się zainteresować, kiedy jesteśmy na diecie. Ten egzotyczny owoc składa się przede wszystkim z wody i nie ma zbyt wiele kalorii, a ponadto zawiera cytrulinę, która przyspiesza odchudzanie. Gdyby tego było mało, melon to bogactwo witaminy B, potasu i przeciwutleniaczy. Zielony ogórek, który dorzucimy do koktajlu, doskonale nawadnia organizm i świetnie komponuje się ze smakiem egzotycznego owocu, ponieważ należy do tej samej rodziny. W tej mieszance nie może zabraknąć zielonych jabłek, które dostarczą nam witaminy C. Pod żadnym pozorem nie obierajmy ich ze skórki, ponieważ to ona zawiera najwięcej błonnika. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat zdrowotnych i odchudzających właściwości melona, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł: Pyszny melon – jak jeść egzotyczny owoc.
Melon to zdrowy i orzeźwiający składnik soków, koktajli, smoothie i shake’ów. W jaki sposób można go jeszcze wykorzystać w kuchni? Oto kilka pomysłów na szybkie przekąski:
Komentarze