Owsianka z masłem orzechowym to szybki sposób na pożywne, energetyzujące śniadanie. Prostą kompozycję na dobry początek dnia uzupełnia dojrzały banan i płynny miód. Można ją posypać szczyptą cynamonu lub połączyć z jogurtem. Możliwości jest mnóstwo, a składniki wystarczy wymieszać w miseczce. Kremowa owsianka z masłem orzechowym i bananem to solidna porcja węglowodanów i zdrowych tłuszczów.
Autor wideo foodie.by.bb
(średnia 0 z 0 głosów)
Gotowanie owsianki: wlewamy mleko do rondelka z grubym dnem i podgrzewamy je. Jeśli chcemy zrobić wegańskie śniadanie, możemy wykorzystać napój roślinny, na przykład ryżowy, migdałowy lub sojowy. Do gorącego mleka wsypujemy płatki owsiane (najlepiej górskie, które przygotowuje się nieco szybciej niż zwykłe, ale są mniej przetworzone niż błyskawiczne). Gotujemy je na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aż wchłoną płyn. Potrwa to około 10 minut.
Masło orzechowe: dodajemy do owsianki pod koniec gotowania. Najlepiej wykorzystać produkt naturalny, który na liście składników ma tylko orzeszki ziemne, bez cukru i soli. Może być to zarówno kremowe masło, jak i z kawałkami fistaszków. Całość dobrze mieszamy.
Banan: obieramy ze skórki i kroimy w skośne plastry. Pamiętajmy, że im bardziej dojrzały owoc, tym więcej ma cukrów prostych i rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Wybierając banany do owsianki, warto kierować się nie tylko smakiem, ale także zawartością składników odżywczych.
Podanie: przekładamy zawartość rondelka do miseczki. Dekorujemy gotowe danie plastrami owocu. Polewamy je płynnym miodem (lub syropem klonowym w wersji wegańskiej). Można też dodać szczyptę cynamonu. Owsianka z masłem orzechowym i bananem sprawdzi się na pożywne śniadanie lub energetyzujący posiłek przed treningiem.
Komentarze