Sorbet bananowy wyczarujemy z owoców, soku z cytryny, wody oraz małej ilości cukru pudru. To zdrowa i smaczna alternatywa dla gotowych lodów z supermarketu. Ponadto deser nie zawiera w sobie ani grama śmietanki lub mleka. W związku z tym stanowi świetną propozycję dla wegan, a także osób unikających nabiału. Sorbet z bananów wspaniale smakuje posypany kakao.
Getty Images
(średnia 4.49 z 181 głosów)
Banany: obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do specjalnego woreczka, który zawiązujemy, a następnie wstawiamy go do zamrażalnika. Owoce schładzamy ok. 4-5 godzin (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).
Cytryna: kroimy ją na pół i wyciskamy z niej sok. Następnie łączymy go z cukrem pudrem.
Sorbet bananowy: do miski wlewamy sok z cytryny, banany oraz zimną wodę. Całość dokładnie rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotowy deser od razu przekładamy do pucharków. Dekorujemy go kakao i kawałkami bananów.
Porady
- Sorbet bananowy wspaniale wygląda posypany uprażonymi oraz rozdrobnionymi orzechami laskowymi, włoskimi lub migdałami.
- Sorbet możemy zrobić również w maszynie do lodów. Wystarczy, że przeniesiemy do niej gotową masę bananową i będziemy postępować zgodnie z instrukcją.
- Deser podajemy zazwyczaj w pucharku. Jednak równie dobrze prezentuje się w chrupiących wafelkach do lodów. Z łatwością przygotujemy je w domu na bazie białek, cukru, mąki pszennej, masła i śmietany. Ciasto pieczemy w waflownicach lub piekarniku.
- Cukier z powodzeniem zastąpimy ksylitolem lub erytrytolem. Natomiast w przepisie na sorbet bananowy fit pomijamy jego dodatek. Jeśli chcemy, możemy zwiększyć ilość bananów bądź wlać o połowę mniej soku z cytryny. Jednak nie jest to konieczne.
- Masę bananową możemy przełożyć do specjalnych foremek na lody z plastikowym patyczkiem. Następnie odstawiamy je do zamrażalnika na kilka godzin. Deser w takim wydaniu pięknie wygląda i z pewnością skusi wszystkich najmłodszych domowników.
Sorbet bananowy to lekki i zdrowy deser, który możemy przygotować o każdej porze roku. Jednak najczęściej sięgamy po niego wiosną lub latem, w ciepły, słoneczny dzień. Jeśli zależy nam na tym, żeby dodatkowo pięknie się prezentował, warto udekorować go:
Podstawowy przepis na sorbet bananowy możemy dowolnie modyfikować. Dzięki temu uzyskamy deser o idealnym smaku i konsystencji. Wystarczy dodać do niego:
Banany możemy wykorzystać również do przygotowania pysznych lodów. W takiej sytuacji będziemy potrzebowali tylko dobrze schłodzonych owoców oraz śmietanki 30%. Składniki łączymy ze sobą i rozdrabniamy za pomocą blendera. Gotową masę od razu nakładamy do pucharków lub wafelków. Warto zaznaczyć, że przepis ten możemy dowolnie modyfikować. Jeśli zależy nam, żeby deser miał mniej kalorii, polecamy zastąpić śmietankę mlekiem lub jogurtem. Natomiast w wersji wegańskiej sięgamy po mleczko kokosowe.
Komentarze