Szaszłyki owocowe to szybka, pyszna i pożywna przekąska, która jest świetnym sposobem na przemycenie witamin do diety dziecka. Idealnie sprawdzą się na grillu, kinderbalu lub letnich imprezach w ogrodzie. Są niezwykle orzeźwiające, dlatego zdadzą egzamin jako przekąska na plażę. Podajemy szybki i łatwy przepis na owocowe szaszłyki.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 170 głosów)
Przygotowanie składników: winogrona i truskawki myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Z tych ostatnich usuwamy szypułki. Obieramy kiwi, banana i mandarynkę.
Szaszłyki owocowe: wszystkie elementy kroimy na plastry lub w kostkę, tak żeby cząstki były mniej więcej jednakowej wielkości. Banana skrapiamy sokiem z cytryny. Winogrona zostawiamy w całości. Truskawki możemy przekroić na pół, jeśli są bardzo duże. Nadziewamy owoce na patyczki w dowolnej kolejności.
Podanie: szaszłyki z owoców układamy na półmisku tak, żeby łatwo je było chwycić za odsłoniętą końcówkę. Możemy je także nabić na przekrojony na pół ananas lub arbuz.
Porady
- Pamiętajmy, żeby z mandarynki zdjąć także albedo, czyli białą część znajdującą się między skórką a miąższem. Chociaż jest ona pełna wartości odżywczych, ma gorzki posmak, dlatego zazwyczaj się jej pozbywamy.
- Owocowe szaszłyki możemy wzbogacić miętą, bazylią lub melisą, zwłaszcza jeśli przyrządzamy je dla dorosłych. Młodsze łasuchy mogą nie docenić aromatu i urozmaicenia kolorystycznego, jakie wnoszą świeże zioła.
- Przekąska smakuje najlepiej z dodatkiem sezonowych produktów, takich jak truskawki. Ale kiedy najdzie nas ochota na szaszłyki owocowe zimą, możemy wykorzystać na przykład ananasy z puszki i późne gatunki jabłek. Mandarynki, banan, kiwi i winogrona zazwyczaj są dostępne w sklepach spożywczych przez cały rok.
- Szaszłyki z owoców warto polać przed podaniem syropem lub miodem. Taki dodatek nie tylko doda im słodyczy, ale także sprawi, że będą się apetycznie błyszczeć. W zimniejsze dni możemy posypać je rozgrzewającym cynamonem.
- Jeśli przyrządzamy szaszłyki owocowe dla dzieci, wykorzystajmy kolorowe patyczki, które pozytywnie wpłyną na efekt wizualny przekąski i z pewnością zachęcą maluchy do jedzenia.
Nie ulega wątpliwości, że szaszłyk z owoców to doskonały witaminowy smakołyk dla dzieci i dorosłych. Jeśli chcemy, żeby zawierał jedynie naturalnie występujące cukry i stanowił pożywną przekąskę, podawajmy go bez żadnych dodatków, na zdrowy deser lub zastrzyk energii. Na przyjęciu urodzinowym dla dzieci, kiedy można pozwolić sobie na odrobinę ekstrawagancji, serwujmy szaszłyki owocowe z:
Organizacja przyjęć dla dzieci bywa nie lada wyzwaniem – nie tylko trzeba wypełnić im czas, ale także przygotować również coś na ząb. Przekąski powinny być przede wszystkim: proste, zdrowe, pożywne i łatwe do jedzenia. Nasza pomysł idealnie sprawdzi się właśnie na przyjęcie dla dzieci. Możemy nadziać na patyczki także ananas lub melon wycięte w fantazyjne kształty za pomocą foremki do ciastek, żeby przyciągnąć uwagę maluchów. Wrażenie na gościach z pewnością zrobią szaszłyki owocowe w arbuzie. Możemy przygotować również inne zdrowe przekąski, takie jak:
Nasz przepis na szaszłyki z owoców to propozycja na zimno. Kawałki banana, kiwi, pomarańczy i pozostałe elementy wystarczy nabić na długie, drewniane patyczki, żeby otrzymać zdrowy deser. Jednak słowo szaszłyk kojarzy nam się przede wszystkim z obróbką cieplną. I rzeczywiście, tego typu słodką przekąskę można także przyrządzić na grillu. Warto wtedy odpowiednio dobrać owoce. Odmiany jagodowe, takie jak maliny, jeżyny i borówki, są bardzo delikatne i mogą rozpaść się pod wpływem gorącej temperatury. Najlepiej wybierać gatunki o zwartym miąższu, na przykład ananasy, jabłka i brzoskwinie. Świetnie smakują także banany z grilla, zwłaszcza z dodatkiem czekolady. Szaszłyki smarujemy płynnym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Dzięki temu utworzy się na nich apetyczna karmelowa powłoczka. Na ciepło warto przyrządzić także szaszłyki owocowe z piankami marshmallow, które dzieci zazwyczaj uwielbiają podpiekać na patyku w ognisku.
Komentarze