Owocowe szaszłyki z arbuzem

Owocowe szaszłyki z arbuzem to łatwy i efektowny deser na upalne dni. Arbuz, melon i nektarynka stanowią orzeźwiające trio. Owocowe szaszłyki z arbuzem to dobra przekąska na grill z przyjaciółmi.

Deseryszaszłyki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 170 głosów)

Składniki:

  • 2 plastry arbuza
  • połówka melona
  • 5–6 truskawek, przeciętych na połówki
  • nektarynka,pokrojona w ćwierćplasterki
  • kiwi, pokrojone w ćwierćplasterki
  • po garści: borówek amerykańskich, jeżyn i czereśni
  • liście mięty, melisy i werbeny cytrynowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Foremką do wykrawania ciasteczek wycinamy z arbuza gwiazdki. Z melona wybieramy pestki i specjalną łyżeczką formujemy z miąższu kuleczki. Owoce nadziewamy na szaszłykowe patyczki przetykając listkami mięty, melisy i werbeny cytrynowej.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2018.

Porady

  Zobacz także: szaszłyki śródziemnomorskie. 

Notka redakcyjna

Wersja dla ambitnych: za pomocą strzykawki z cienką igłą wstrzykujemy do arbuza i melona alkohol: idealny będzie biały rum lub aromatyzowana wódka.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy