Ciasto bananowe

Ocena:

4.49 (190)

  • 55 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto bananowe to doskonały pomysł na wykorzystanie tych owoców. Jego przygotowanie jest proste, a smak naprawdę zachwyca. Wspaniałe ciasto z bananem najlepiej smakuje serwowane na ciepło z gałką lodów. To deser idealny na rodzinne spotkania do kawy lub herbaty. Zobacz, jak zrobić szybkie ciasto bananowe i przygotuj pyszny wypiek!

Składniki:

  • jajka  1 szt.

  • jogurt grecki  200 ml

  • masło  9 łyżek stołowych

  • banany  3 szt.

  • mąka  1 szklanka

  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • cukier  0.5 szklanki

  • ekstrakt waniliowy  1 łyżeczka

  • brązowy cukier  0.75 szklanki

  • sok z cytryny  3 łyżki stołowe

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić ciasto bananowe? Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę ustawiamy na podwójnym płacie folii aluminiowej i „oklejamy” formę od dołu, aby nic nie wypłynęło w czasie pieczenia. Masło (6 łyżek) wkładamy do rondelka i podgrzewamy aż się roztopi. Mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypaliło. Stopione masło mieszamy z brązowym cukrem i rozprowadzamy równomiernie po dnie formy. Banany (2 sztuki) obieramy ze skórki kroimy w plasterki. Skraplamy je sokiem z cytryny i ciasno wykładamy na tortownicy.

    Banan plasterki
  • Krok 2:

    W kolejnym kroku przechodzimy o przygotowania ciasta. W dużej misce purée z banana miksujemy ze stopionym masłem (3 łyżki), jajkiem, greckim jogurtem, cukrem, ekstraktem wanilii, aż wszystko się połączy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Łączymy masy mokrą i suchą, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy, przykrywając banany. Pieczemy 40 min. Ciasto bananowe pozostawiamy w formie do ostygnięcia na 10 min, po czym obracamy formę do góry nogami i wyjmujemy ciasto na talerz. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych lub bananowych.

    Mikser jajka ciasto

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Banan – idealny dodatek do deserów

Banany są świetnymi dodatkami do deserów. Nadają im wyjątkowego słodkiego smaku. Przepisów na desery z wykorzystaniem bananów jest bardzo dużo. Dużą popularnością cieszy się ostatnio chlebek bananowy, który mimo swojej nazwy, jest świetnym pomysłem na słodki wypiek. Z kolei banoffee to deser z bananami, przygotowywany na bazie ciasteczek i masy krówkowej. Jeśli zależy nam na czasie i chcemy przygotować szybki i prosty deser z tymi owocami, warto sięgnąć po przepis na banany w cieście. Wyglądem przypominają nieco pączki na jeden kęs. Słynnym ciastem z wykorzystaniem bananów, jest kopiec kreta. Fani tych owoców mogą przygotować mnóstwo pysznych i prostych słodkości takich jak muffiny bananowe, racuchy czy lody bananowe. Możemy wykorzystać je również do zrobienia mrożonych bananów w czekoladzie, które doskonale sprawdzą się jako deser na imprezę, czy inne wydarzenia. Banany sprawdzą się w wielu deserach i wypiekach, dlatego warto sięgać po nie w kuchni. Są one również doskonałym zdrowym zamiennikiem cukru. Dodany do owsianki sprawi, że nabierze ona przyjemnego lekko słodkiego smaku, a przy tym stanie się bardziej wartościowa. Banany są też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju koktajli na bazie owoców i warzyw. Bardzo dobrze komponują się np. ze szpinakiem. Są zalecane szczególnie osobom uprawiającym aktywność fizyczną, ale nie tylko. Warto pamiętać, że im bardziej banan jest dojrzały tym słodszy ma smak. Banany to pyszne, zdrowe i wartościowe owoce, których nie może zabraknąć w naszej kuchni.

Zobacz też: Waga kuchenna - co warto wiedzieć przed zakupem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne