Ciasto bananowe

Lubicie chlebek bananowy? Tym razem robimy go w nieco bardziej "wypasionej" wersji! Pachnie i smakuje obłędnie.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • tłuszcz do formy
  • 5 dużych dojrzałych bananów
  • 25 dag brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 35 dag mąki
  • 3 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 i 1/2 cm korzenia imbiru
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dag orzechów pekan
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Kwadratową 22-cm formę do pieczenia natłuszczamy i wylepiamy papierem do pieczenia, pozostawiając 2 cm wystające powyżej boków. Trzy banany obieramy i rozgniatamy na purée, łączymy z cukrem, jajkami, wanilią, śmietaną, mąką, przyprawami i solą, miksujemy.
  2. Wlewamy ciasto do formy. Dwa pozostałe banany tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Układamy je na wierzchu ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami pekan i pieczemy przez 50 min lub do momentu, aż szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty.
  3. Studzimy przez 10 min, przenosimy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Syrop klonowy mieszamy z rumem i podgrzewamy na małej patelence. Gotujemy przez 5 min, aż się zredukuje. Odstawiamy, aby ostygł. Przed podaniem placek bananowy skrapiamy syropem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018
deser placek ciasto banany ciasto bananowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze