Koktajl ze szpinakiem z bananem, sokiem z pomarańczy, kiwi, sokiem z limonki to idealnie skomponowane połączenie. Aksamitny, delikatnie słodki i kwaśny jest orzeźwia smakiem. A do tego jego intensywny, energetyzujący zielony kolor sprawia, że trudno powstrzymać się przed wypiciem. Koktajl ze szpinakiem to bardzo zdrowe uzupełnienie śniadania – sprawdzi się też jako drugie śniadanie lub lekki podwieczorek. To prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie lubiana przez osoby aktywne fizycznie.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie szpinaku: myjemy go i osuszamy.
Pomarańcze: myjemy je, przekrawamy na połówki. Wyciskamy sok.
Pozostałe owoce: banana i kiwi myjemy i obieramy ze skórki.
Miksowanie: wszystkie składniki przekładamy do kielicha blendera. Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu.
Serwowanie: koktajl ze szpinakiem przelewamy do 4 szklaneczek i wypijamy od razu.
smoothie - zobacz inne inspiracjePorady
- Powinnyśmy uzyskać 250 ml soku z pomarańczy. Jeśli mamy go za mało należy wycisnąć więcej lub uzupełnić wodą mineralną.
- Szpinak baby, który kupimy w sklepie, wymaga tylko wypłukania. Natomiast szpinak letni z łodygami trzeba wcześniej przygotować: wyciąć twarde nerwy i końcówki.
- Koktajl ze szpinakiem można przygotować także z dodatkiem innych owoców: miękkich, soczystych gruszek, dojrzałego mango lub warzyw: zielonego ogórka czy łodygi selera naciowego.
- Użyty banan powinien być dojrzały, ale nie ciemny.
- Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać kilka kropli ze startego imbiru.
- Koktajl ten powinien być wypity jak najszybciej, światło, dostęp powietrza i temperatura niszczą witaminy zawarte w nim.
- Nie martwmy się, gdy napój się rozwarstwi, jest to naturalne. Wystarczy go ponownie wymieszać.
- Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta możemy go rozcieńczyć wodą lub sokiem pomarańczowym.
- Koktajl w upalne dni możemy podać z kostkami lodu.
Komentarze