4.44 (189)
Bananowa chmurka jest wariacją dobrze znanej malinowej chmurki. Jednak tutaj spód stanowią herbatniki, na których układamy banany, te z kolei zalewamy cytrynową galaretką, którą pokrywa warstwa bitej śmietany, zwieńczona prażonymi płatkami migdałowymi. To prosty przepis na słodkie, orzeźwiające i efektowne ciasto bez pieczenia. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na bananową chmurkę.
mascarpone 250 g
śmietana kremówka 600 ml
żelatyna 8 g
woda 80 ml
cukier puder 36 g
banany 5 szt.
galaretka cytrynowa 80 g
herbatniki 120 g
płatki migdałowe 50 g
Do przyrządzania galaretek potrzebujemy 800 ml wrzątku. Przelewamy go do miski, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia (na dnie nie powinno być widać żadnych drobinek). Gotowe odstawiamy do przestudzenia.
ZjedzPięknie
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy go spiąć spinaczami, żeby się nie przemieszczał. Na spodzie układamy herbatniki, w razie czego można je przyciąć, żeby wypełniły całą blaszkę.
ZjedzPięknie
Banany obieramy, kroimy je na pół wzdłuż. Kładziemy je na herbatnikach, obok siebie - zostawiamy jak najmniejsze odstępy. Średnio wychodzi od 3 do 5 bananów.
ZjedzPięknie
Zimną śmietankę przelewamy do miski, miksujemy z mascarpone, aż masa stanie się puszysta. Cukier puder wsypujemy jak krem będzie prawie gotowy. Do żelatyny przekładamy trochę kremu i dokładnie mieszamy, potem wlewamy do większej miski i łączymy z bitą śmietaną z mascarpone.
ZjedzPięknie
Banany na herbatnikach zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkowicie zastygnie. Potem przekładamy na nią krem śmietanowy i wyrównujemy powierzchnię.
ZjedzPięknie
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Jak przestygną, posypujemy nimi wierzch bananowej chmurki. Ciasto to można robić z różnymi owocami, najpopularniejsza jest jednak malinowa chmurka z dodatkową warstwą bezową.
ZjedzPięknie