Bananowa chmurka

Ocena:

4.44 (189)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Bananowa chmurka jest wariacją dobrze znanej malinowej chmurki. Jednak tutaj spód stanowią herbatniki, na których układamy banany, te z kolei zalewamy cytrynową galaretką, którą pokrywa warstwa bitej śmietany, zwieńczona prażonymi płatkami migdałowymi. To prosty przepis na słodkie, orzeźwiające i efektowne ciasto bez pieczenia. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na bananową chmurkę.

Składniki:

  • mascarpone  250 g

  • śmietana kremówka  600 ml

  • żelatyna  8 g

  • woda  80 ml

  • cukier puder  36 g

  • banany  5 szt.

  • galaretka cytrynowa  80 g

  • herbatniki  120 g

  • płatki migdałowe  50 g

Bananowa chmurka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do przyrządzania galaretek potrzebujemy 800 ml wrzątku. Przelewamy go do miski, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia (na dnie nie powinno być widać żadnych drobinek). Gotowe odstawiamy do przestudzenia.

    bananowa chmurka - galaretka cytrynowa
  • Krok 2:

    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, możemy go spiąć spinaczami, żeby się nie przemieszczał. Na spodzie układamy herbatniki, w razie czego można je przyciąć, żeby wypełniły całą blaszkę.

    bananowa chmurka - blacha wyłożona herbatnikami
  • Krok 3:

    Banany obieramy, kroimy je na pół wzdłuż. Kładziemy je na herbatnikach, obok siebie - zostawiamy jak najmniejsze odstępy. Średnio wychodzi od 3 do 5 bananów.

    bananowa chmurka - herbatniki z bananami
  • Krok 4:

    Zimną śmietankę przelewamy do miski, miksujemy z mascarpone, aż masa stanie się puszysta. Cukier puder wsypujemy jak krem będzie prawie gotowy. Do żelatyny przekładamy trochę kremu i dokładnie mieszamy, potem wlewamy do większej miski i łączymy z bitą śmietaną z mascarpone.

    bananowa chmurka - bita śmietana
  • Krok 5:

    Banany na herbatnikach zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż całkowicie zastygnie. Potem przekładamy na nią krem śmietanowy i wyrównujemy powierzchnię.

    bananowa chmurka - z galaretką i śmietaną
  • Krok 6:

    Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Jak przestygną, posypujemy nimi wierzch bananowej chmurki. Ciasto to można robić z różnymi owocami, najpopularniejsza jest jednak malinowa chmurka z dodatkową warstwą bezową.

    bananowa chmurka
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne