Pudding chlebowy to rewelacyjny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, którego nie zdążyliśmy zjeść. Wystarczy połączyć go z mlekiem, jajkami oraz cukrem, żeby wyczarować pyszny deser. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Chlebowy pudding to ciekawa propozycja na słodkie śniadanie bądź deser do popołudniowej herbaty.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 144 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
Chleb: łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.Chleb: łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.
Owoce: połowę owoców myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Masa jajeczna: jajka wybijamy do miski. Następnie dodajemy do nich cukier, mleko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę jajeczną wylewamy na połamane kromki chleba. Na wierzchu układamy owoce.
Pieczenie: całość pieczemy przez około 30–40 minut.
Podanie: pudding chlebowy podajemy posypany płatkami migdałowymi i pozostałymi, świeżymi owocami
Porady
- Pudding chlebowy możemy przygotować zarówno na bazie chleba żytniego, jak i pszennego, a nawet słodkich wypieków, typu chałka. W przypadku tego pierwszego deser będzie odznaczał się nieco intensywniejszym smakiem. Najlepiej użyć domowego pieczywa, które jest o wiele zdrowsze od produktu z supermarketu.
- Mleko krowie z powodzeniem zastąpimy mlekiem migdałowym, owsianym lub ryżowym.
- Naczynie żaroodporne możemy wysmarować również olejem roślinnym.
- Pudding chlebowy najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu.
- Gotowy deser podajemy solo, z lodami, domową konfiturą, owocami lub polewą czekoladową.
Pomysłów na pudding chlebowy jest mnóstwo. Okazuje się, że możemy przygotować go zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jednak jego podstawowy przepis zawsze składa się z mleka, jajek oraz czerstwego pieczywa. Bazując na tym z łatwością możemy podkręcić smak puddingu i dodać do niego:
Pudding chlebowy to jedna z wielu ciekawych propozycji na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co jeszcze możemy przygotować z kilkudniowego chleba? Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:
Komentarze