Pudding chlebowy

Ocena:

4.5 (144)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Pudding chlebowy to rewelacyjny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, którego nie zdążyliśmy zjeść. Wystarczy połączyć go z mlekiem, jajkami oraz cukrem, żeby wyczarować pyszny deser. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i kardamon. Chlebowy pudding to ciekawa propozycja na słodkie śniadanie bądź deser do popołudniowej herbaty.

Składniki:

  • czerstwy chleb  200 g

  • mleko  250 ml

  • jajka  2 szt.

  • cukier  25 g

  • masło  15 g

  • cynamon  4 g

  • kardamon  4 g

  • truskawki  70 g

  • maliny  40 g

  • borówki amerykańskie  40 g

  • płatki migdałowe  20 g

Pudding chlebowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.

  • Krok 2:

    Chleb: łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.Chleb: łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wcześniej przygotowanego naczynia żaroodpornego.

  • Krok 3:

    Owoce: połowę owoców myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok 4:

    Masa jajeczna: jajka wybijamy do miski. Następnie dodajemy do nich cukier, mleko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę jajeczną wylewamy na połamane kromki chleba. Na wierzchu układamy owoce.

  • Krok 5:

    Pieczenie: całość pieczemy przez około 30–40 minut.

  • Krok 6:

    Podanie: pudding chlebowy podajemy posypany płatkami migdałowymi i pozostałymi, świeżymi owocami

Porady

  • Pudding chlebowy możemy przygotować zarówno na bazie chleba żytniego, jak i pszennego, a nawet słodkich wypieków, typu chałka. W przypadku tego pierwszego deser będzie odznaczał się nieco intensywniejszym smakiem. Najlepiej użyć domowego pieczywa, które jest o wiele zdrowsze od produktu z supermarketu.
  • Mleko krowie z powodzeniem zastąpimy mlekiem migdałowym, owsianym lub ryżowym.
  • Naczynie żaroodporne możemy wysmarować również olejem roślinnym.
  • Pudding chlebowy najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu. 
  • Gotowy deser podajemy solo, z lodami, domową konfiturą, owocami lub polewą czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pudding chlebowy – inne warianty

Pomysłów na pudding chlebowy jest mnóstwo. Okazuje się, że możemy przygotować go zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Jednak jego podstawowy przepis zawsze składa się z mleka, jajek oraz czerstwego pieczywa. Bazując na tym z łatwością możemy podkręcić smak puddingu i dodać do niego:

  • owoce – w zależności od sezonu  polecamy wzbogacić pudding w takie owoce jak truskawki, maliny, jagody, jabłka, czy gruszki,
  • orzechy – sprawdzą się tutaj orzechy laskowe, włoskie i migdały. Przed dodaniem, usuwamy z nich skorupkę, a następnie drobno siekamy,
  • przyprawy – dzięki nim nasz deser odznacza się niesamowitym aromatem. Polecamy użyć szczypty cynamonu, kardamonu lub ziarenek z laski wanilii,
  • kakao – wystarczy dodać go w niewielkiej ilości, żeby nasz pudding nabrał czekoladowego smaku,
  • ser żółty – to świetny dodatek, jeśli zamierzamy przygotować pudding w wersji na słono. Wystarczy zetrzeć go na tarce o grubych oczkach i wymieszać z masą jajeczną,
  • warzywa – warto połączyć je z serem żółtym. Możemy dodać ugotowane warzywa, takie jak kalafior, brokuły lub marchewki,

Do czego możemy wykorzystać czerstwy chleb?

Pudding chlebowy to jedna z wielu ciekawych propozycji na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Co jeszcze możemy przygotować z kilkudniowego chleba? Poniżej podajemy kilka ciekawych propozycji:

  • grzanki – wystarczy pokroić chleb w kostkę, polać oliwą z oliwek, posypać ulubionymi ziołami i wstawić na chwilę do piekarnika. Chrupiące, aromatyczne grzanki wspaniale sprawdzą się jako dodatek do sałatek i zup,
  • taramasalata – to wyśmienita grecka pasta. Oprócz pieczywa skrywa ona w sobie ikrę z dorsza, oliwę oraz cebulę. Podajemy ją w formie przystawki,
  • migas – hiszpańskie danie z chorizo i wędzonym boczkiem. Z powodzeniem możemy przygotować je na drugie śniadanie bądź obiad,
  • tosty francuskie – zazwyczaj serwujemy je na śniadanie w towarzystwie konfitury, miodu lub kremu czekoladowego. Czerstwe kromki chleba zanurzamy w mieszaninie mleka i jajek. Następnie smażymy je na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne