REKLAMA

Pudding chlebowy z bananami i rodzynkami

Pudding chlebowy to przepis w duchu less waste. Do puddingu możemy bowiem wykorzystać nieco już czerstwy chleb. Danie i tak będzie smakowało wspaniale! To świetna potrawa na deser - nie jest za słodka, dlatego nawet ci, którzy nie przepadają za deserami, powinni ją polubić. Przepis poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Agata Wojda

pudding

Czas przygotowania:
2godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.5 z 144 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pudding chlebowy (2) 1. Chleb razem ze skórą kroimy na małe kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. W tym czasie rodzynki zalewamy herbatą (najlepiej gorącą), odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę (śr. 22 cm) smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • pudding chlebowy (1) 2. Miksujemy chleb z mlekiem, śmietaną, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym, rumem, skórką i sokiem z pomarańczy, mieszamy z herbacianymi rodzynkami. Masę przekładamy do foremki. Banany kroimy w 2-cm plastry, zatapiamy w masie. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach zimne masło. Pieczemy ok. 50 min. Pudding podajemy na gorąco.

Porady

W przepisie na pudding chlebowy z bananami i rodzynkami wykorzystujemy:

  • chleb - okrągły, typu wiejskiego
  • mleko - tłuste
  • herbatę - earl grey, mocną
  • banany - średnio dojrzałe
  • masło - zimne

Notka redakcyjna

Jeśli mamy podsuszoną chałkę, pokrójmy ją na kromki, a następnie obtoczmy w jajku roztrzepanym z mlekiem i cukrem, usmażmy na złoto na maśle, z obu stron, polejmy syropem klonowym lub toffi i dorzućmy sezonowe owoce. Pycha!

Do chlebowych ciast i tostów proponuję zrobić krem zabajone: do białości ucieramy 3 żółtka i 15 dag cukru pudru. Podgrzewamy 150 ml słodkiego wina typu marsala i 1/4 łyżeczki żelatyny. Kiedy się rozpuści, dolewamy do masy żółtkowej, najlepiej cały czas ubijając mikserem. Po ostygnięciu łączymy delikatnie z 300 ml ubitej na sztywno kremówki i oziębiamy przez godzinę w lodówce.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy