Koktajl z arbuza, banana i jogurtu to pomysł na zdrowy napój, który świetnie nawadnia i dodaje energii. Arbuzy gwarantują soczystość i rześki smak. Z kolei banany dbają o spójną i gęstą konsystencję. W upalny dzień możemy dodać kilka kostek lodu, a dla osłody – odrobinę miodu. Taki arbuzowy koktajl to świetna propozycja na lekki i orzeźwiający podwieczorek.
Getty Image
(średnia 4.52 z 182 głosów)
Arbuz: kroimy go na kawałki i odcinamy skórkę. Wyjmujemy duże, czarne pestki.
Banany: obieramy ze skórki i kroimy na połówki.
Blendowanie: do kielicha blendera przekładamy jogurt, kawałki arbuza i pokrojone banany. Opcjonalnie dodajemy miód i blendujemy do uzyskania spójnej konsystencji.
Podawanie: gotowy koktajl z arbuza przelewamy do wysokich szklanek.
Porady
- Jeśli lubimy gęste koktajle o aksamitnej konsystencji, dobrym pomysłem będzie dodatek jogurtu greckiego lub skandynawskiego skyru.
- Banany na koktajl z arbuza można wcześniej zamrozić. Obieramy je ze skórki, kroimy na połówki i owijamy folią spożywczą (lub umieszczamy w specjalnych pojemnikach do mrożenia). Zamrożone owoce wrzucamy do blendera. To sposób na chłodzący napój o gęstej konsystencji.
- Zamiast bananów sprawdzą się także lody jogurtowe o delikatnym, owocowym smaku.
- Owocowego koktajlu nie trzeba dosładzać. Jeśli jednak mamy na to ochotę, w kompozycji z bananem i arbuzem idealnie sprawdzi się mały dodatek miodu, odrobina cukru pudru lub innego słodzika – ksylitolu, erytrolu lub stewii.
Banany są świetnym dodatkiem do wielu różnych koktajli owocowych. Mają neutralny smak i rewelacyjnie budują strukturę napoju. Dzięki nim całość jest spójna i nie rozwarstwia się tak, jak w przypadku shake’ów na bazie samych wodnistych owoców. Smak koktajlu z arbuzem możemy podkręcić dodając:
Osoby o wrażliwym żołądku powinny uważać na cytrusy w koktajlach z jogurtem. Enzymy zawarte w tych owocach mogą utrudniać trawienie białka. Dlatego warto obserwować swój organizm i dobierać takie produkty, które korzystnie wpływają na nasze samopoczucie.
Tak, arbuza możemy połączyć z mlekiem, ale nie jest to standardowy zestaw. Zazwyczaj zestawiamy ze sobą produkty o podobnym profilu smakowym. Tymczasem mleko jest kremowe i gładkie, a arbuz to orzeźwiający owoc o chrupkiej konsystencji. Taka kompozycja nie każdemu przypadnie do gustu. O wiele bardziej bezpieczne jest połączenie arbuza z jogurtem, ponieważ obydwa składniki są lekko kwaskowe w smaku.
Jeśli jednak mamy ochotę na milkshake z arbuzem, możemy przygotować go w następujący sposób:
Do mlecznych koktajli z owocami świetnie pasują lody waniliowe i bita śmietana.
W wersji wegańskiej nie używamy produktów pochodzenia zwierzęcego. W zamian możemy sięgnąć po:
Dla zbudowania konsystencji napoju doskonałe są wegańskie lody z bananów. Na wierzch możemy położyć bitą śmietanę z mleka kokosowego.
Orzeźwiający koktajl z arbuza możemy przygotować także bez mleka i jogurtu, zgodnie z przepisem na arbuzowe smoothie.
Komentarze