Sałatka owocowa

Ocena:

4.31 (211)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka owocowa to banalnie prosty posiłek na każdą porę dnia. Będzie idealna zarówno na śniadanie lub lekki lunch, jak i na deser lub podwieczorek. Przepis możemy dowolnie modyfikować, wybierając do niego swoje ulubione owoce. Najlepsze będą te sezonowe, soczyste i pełne witamin. Można dorzucić do nich orzechy lub kawałki czekolady. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub miodem. Oto prosta sałatka owocowa, którą mogą zrobić nawet dzieci.      

Składniki:

  • kiwi  75 g

  • banany  120 g

  • melon  100 g

  • maliny  100 g

  • truskawki  80 g

  • borówki  80 g

Sałatka owocowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: truskawki, maliny i borówki myjemy i osuszamy. Banan obieramy i kroimy w plasterki. Melon przepoławiamy. Usuwamy z niego gniazdo nasienne. Wycinamy kulki z miąższu za pomocą specjalnej łyżki lub kroimy go w kostkę. Zdejmujemy skórkę z kiwi i dzielimy owoc na półplasterki. 

  • Krok 2:

    Sałatka owocowa: wszystkie przygotowane składniki mieszamy delikatnie w misce. Możemy skropić je sokiem z cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy słodsze smaki, dodajmy niewielką ilość miodu.  

  • Krok 3:

    Podanie: przekładamy sałatkę do miseczek lub pucharków. Możemy udekorować ją listkami mięty. Serwujemy solo lub z kremowym jogurtem naturalnym.  

Porady

  • Sałatka owocowa na imprezę lub przyjęcie dla dzieci pięknie zaprezentuje się w połówce arbuza. Wystarczy wydrążyć jego miąższ i zastąpić go przygotowaną potrawą. Można go zmiksować na sok i wykorzystać do polania sałatki. Funkcję owocowej miseczki równie dobrze spełni ananas lub melon.  
  • Polecamy ozdobić danie listkami mięty, ale sprawdzi się także melisa, bazylia lub kwiat lawendy. Przyprawy, które pasują do sałatki owocowej, to między innymi cynamon, wanilia, goździki, kardamon i imbir. Korzenny aromat świetnie komponuje się zarówno z wiosennymi, jak i zimowymi składnikami. Ciekawym pomysłem jest użycie szczypty soli, która wydobywa słodycz z owoców. Miłośnicy pikantnych potraw mogą wykorzystać odrobinę sproszkowanego chili. Kapsaicyna zawarta w ostrej papryczce ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. 
  • Jak podawać sałatkę owocową? Największe łasuchy na pewno ucieszy dodatek lodów waniliowych, bitej śmietany lub polewy czekoladowej. Witaminową przekąskę można też jeść z dodatkiem jogurtu pitnego, maślanki lub kefiru. Kwaskowy akompaniament sprawdzi się szczególnie latem, kiedy potrzebujemy orzeźwienia i nie mamy ochoty na słodkie desery. 
  • Zaproponowany przez nas przepis można wykorzystać do zrobienia szaszłyków owocowych. Ponieważ można je jeść bezpośrednio z patyczka, sprawdzą się jako przekąska na piknik, plażę lub przyjęcie dla dzieci.
  • Przepis na sałatkę owocową warto dostosować do pory roku. Latem najlepiej wykorzystać świeże zbiory malin, borówek, porzeczek i truskawek. Zimą natomiast sprawdzą się dostępne przez cały rok banany, jabłka lub gruszki, a także owoce z puszki.  
  • Prosta sałatka z owoców to świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Można zabrać ją ze sobą w szczelnie zamkniętym pojemniczku lub kubeczku. Jeśli chcemy zjeść sycący posiłek, który da nam energię na dłużej, możemy wrzucić je do owsianki lub granoli z jogurtem.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka owocowa – składniki podstawowe 

Co można dać do sałatki owocowej? Odpowiedź na to pytanie to pole do popisu dla miłośników tworzenia własnych kompozycji kulinarnych. To przepyszne danie można bowiem stworzyć praktycznie z dowolnych składników, w przeróżnych kombinacjach. Jak zrobić pyszną sałatkę owocową? Najprostsza wersja tej przekąski składa się z elementów, które można przechowywać dosyć długo i akurat mamy je pod ręką. Są to najczęściej jabłka, banany, pomarańcze, winogrona i owoce z puszki, takie jak brzoskwinie lub ananas. Świetnie sprawdzi się również kiwi, które dodaje kompozycji pięknego koloru. Aspekt estetyczny jest szczególnie ważny, gdy ma to być sałatka owocowa dla dzieci.

W sezonie wiosenno-letnim koniecznie musimy natomiast sięgnąć po świeże, dojrzewające na słońcu owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, porzeczki lub agrest. Stworzona na bazie takich smakołyków sałatka owocowa to prawdziwa bomba witaminowa, która z pewnością podbije podniebienia dorosłych i dzieci. Oczywiście warto też do tej orzeźwiającej przekąski dodać owoce egzotyczne, takie jak mango, grejpfrut lub melon. Sałatka owocowa z arbuzem to świetny pomysł na upalne dni, w które potrzebujemy orzeźwienia. 

Dodatki do sałatki owocowej 

Sałatka owocowa to chyba jedno z najprostszych dań, które może przygotować dosłownie każdy. Istnieje teoretycznie nieskończona liczba jej wersji z najróżniejszymi składnikami, w różnych proporcjach, z wszelkiego typu dodatkami. Tak naprawdę ograniczają nas jedynie nasza własna wyobraźnia oraz kubki smakowe. Kiedy zaczniemy szukać przepisów na sałatki owocowe do pracy, na drugie śniadanie lub na deser, z pewnością znajdziemy mnóstwo propozycji. Możemy wykorzystać takie dodatki jak: 

  • orzechy i bakalie – takie jak fistaszki, rodzynki lub suszona żurawina. Taka mieszanka to bogactwo białka i błonnika pokarmowego, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.  
  • rukola lub szpinak – liście sałat są doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Zawierają chlorofil, który oczyszcza organizm. Te zielone elementy z pewnością upiększą naszą kompozycję owocową.  
  • kawałki czekolady – taki dodatek spodoba się szczególnie dzieciom, które niechętnie podchodzą do witaminowych przekąsek. Najlepiej jednak wykorzystać czekoladę deserową, która ma mniej cukru. 
  • oliwki – to ciekawe połączenie, które zaskoczy gości na przyjęciu. Pasują do sałatki owocowej szczególnie wtedy, kiedy zawiera arbuza. Kwaskowe czarne oliwki świetnie przełamują jego słodycz. 
  • sery – takie jak feta, mozzarella lub camembert. Są dobrym źródłem białka w diecie. Lepiej wrzucić je do sałatki owocowej niż pałaszować na kromce białego chleba. Ich słony smak ciekawie komponuje się ze słodką przekąską.     

Jaki dressing do sałatki owocowej? 

Sałatka owocowa to przede wszystkim różnorodne słodkie i kwaskowe składniki witaminowe, ale jeśli dodamy do nich jeszcze odpowiednio dobrany sos, przekąska może zupełnie zmienić swój charakter. Stanie się jeszcze smaczniejsza lub sycąca i pożywna. Wystarczy prosta sałatka owocowa z jogurtem, żeby zapewnić sobie porcję białka. Sprawdzi się zarówno produkt naturalny, jak i smakowy (na przykład waniliowy lub truskawkowy), jeśli chcemy osłodzić sobie przekąskę. Jogurt można wymieszać ze wszystkimi składnikami lub podać go obok w miseczce lub kokilce. Świetny sos do sałatki owocowej to także: 

  • miód – to na pewno lepsze rozwiązanie niż dosładzanie przekąski białym cukrem. Polecamy także syrop klonowy, z agawy lub daktylowy. Zwolennicy naturalnych składników mogą wykorzystać składniki domowej roboty, takie jak miód z mniszka lub syrop z kwiatów czarnego bzu
  • sok z cytrusów – z pomarańczy, cytryny lub grejpfruta. Można go dosłodzić miodem lub zrobić z niego prosty syrop. Kwaskowa polewa przyda się, kiedy w sałatce ląduje jabłko, które szybko ciemnieje.   
  • ajerkoniak, malibu i inne likiery – jeśli przyrządzamy sałatkę owocową dla dorosłych. Ciekawym pomysłem jest też dressing rumowy. Żeby go zrobić, gotujemy alkohol z wodą i gwiazdkami anyżu na małym ogniu, aż zgęstnieje. To świetny rozgrzewający sos do zimowej sałatki.   

Jeśli korzystamy z owoców z puszki, za aromatyczny dressing może nam również posłużyć zalewa, w której się znajdują. Nie przesadzajmy jednak z jej ilością lub spróbujmy rozcieńczyć ją z wodą lub sokiem z cytryny, ponieważ zazwyczaj jest bardzo słodka. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne