REKLAMA

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa to banalnie prosty posiłek na każdą porę dnia. Będzie idealna zarówno na śniadanie, czy lekki lunch, jak i na deser bądź podwieczorek. Przepis możemy dowolnie modyfikować, wybierając do niej swoje ulubione owoce. Najlepsze będą te sezonowe, pełne witamin i smaku. Popularne w kuchni owoce z puszki w zalewie też się sprawdzą, ale pamiętajmy, że te mają o wiele więcej kalorii. Oto prosta sałatka owocowa, którą mogą zrobić nawet dzieci. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery z owocami Sałatki sałatka owocowa

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
50 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 204 głosów)


Kroki przygotowania:

  • krojenie-owocow 1.

    Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Winogrona odrywamy od kiści i przekrajamy na połówki. W miarę możliwości staramy się wyjąć z nich pestki. Brzoskwinie i ananasa kroimy z kostkę, a kiwi w półplastry. Jedną pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i każdą z nich obieramy z białych błonek.  Z drugiej pomarańczy wyciskamy sok. Wszystkie owoce mieszamy delikatnie w misce i polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

    Jeśli lubimy słodszy smak, możemy dosłodzić owoce miodem. W zależności od upodobań, sałatkę można także wymieszać z jogurtem. 

Kalorie: 50

Węglowodany: 13

Białko: 0.5

Porady

Sałatka owocowa

Sałatka owocowa to świetna przekąska, która jest idealnym sposobem na dostarczenie sobie dodatkowej porcji witamin w ciągu dnia. Jej przygotowanie zajmuje zwykle tylko kilka chwil, więc jest to świetna propozycja zwłaszcza dla osób zabieganych, które nie mogą sobie pozwolić na marnowanie czasu w kuchni. Prosta sałatka owocowa może się składać nawet z dwóch lub trzech produktów, a i tak będzie smakować fantastycznie. Taka orzeźwiająca przekąska to idealne rozwiązanie zwłaszcza latem, gdy jest gorąco i chcemy zjeść coś lekkiego. Zimą natomiast będzie przypominała nam letnie dni, dostarczając nam ważnych składników odżywczych.


Przepisy na sałatkę owocową

Sałatka owocowa to chyba jedno z najprostszych dań, które może przygotować dosłownie każdy. Istnieje też praktycznie nieskończona ilość jej wersji, które będą zawierać najróżniejsze owoce, w różnych proporcjach z wszelkiego typu dodatkami. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie nasza własna wyobraźnia oraz kubki smakowe. Kiedy zatem zaczniemy szukać przepisów na sałatki owocowe do pracy, na drugie śniadanie albo na deser z pewnością znajdziemy mnóstwo propozycji.
Jak już wspomniano, w przypadku takiego dania jak sałatka owocowa składniki podawane przez autorów przepisów mogą się znacznie od siebie różnić. Niektórzy preferują sałatki skomponowane z owoców sezonowych, inni wolą podkręcić nieco ich smak owocami egzotycznymi, a jeszcze inni swoje sałatki urozmaicają wieloma dodatkami, takimi jak orzechy, migdały, rodzynki, sery, oliwki, rukola czy alkohol. Oczywiście wszystkie te składniki można także łączyć bardzo różnorodnymi sosami, które podkreślą smak owoców lub dodadzą takiej potrawie charakteru.

Jak zrobić sałatkę owocową?

Sałatka owocowa jest bez wątpienia jednym z tych dań, z których wykonaniem spokojnie poradzą sobie nawet dzieci. Tak naprawdę niezależnie od tego, z jakiego przepisu będziemy korzystać, sposób na to jak się robi sałatkę owocową jest praktycznie zawsze taki sam. Wybrane przez nas owoce należy umyć i obrać, jeśli tego wymagają. Następnie wszystkie je kroimy na mniejsze porcje lub wrzucamy do miski w całości, jeśli są bardzo małe (na przykład jagody). Do owoców można oczywiście wrzucić również ulubione dodatki, na przykład orzechy albo kawałki czekolady. Ostatnim krokiem jest przyrządzenie sosu, za pomocą którego połączymy wszystkie składniki i doprawimy naszą sałatkę..

Notka redakcyjna

Jakie owoce do sałatki owocowej?

Sałatka owocowa to pole do popisu dla miłośników tworzenia własnych kompozycji kulinarnych. To przepyszne danie można bowiem stworzyć praktycznie z każdego typu owoców w dowolnych kombinacjach. A zatem co można dodać do sałatki owocowej, aby po prostu była smaczna? Najprostsza wersja tej przekąski to ta składająca się z owoców, które akurat mamy pod rękę. Są to najczęściej jabłka, banany, pomarańcze, winogrona albo owoce z puszki, takie jak brzoskwinie albo ananas. Świetnie w sałatce sprawdza się również kiwi, które dodaje jej pięknego koloru. A jest to szczególnie ważne na przykład, gdy ma to być sałatka owocowa dla dzieci.

W sezonie wiosenno-letnim koniecznie musimy natomiast sięgnąć po świeże, dojrzewające na słońcu owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, porzeczki albo agrest. Stworzona na bazie takich smakołyków sałatka owocowa to prawdziwa bomba witaminowa, która z pewnością podbije podniebienia dorosłych i dzieci. Oczywiście warto też do tej orzeźwiającej przekąski dodać owoce egzotyczne, takie jak mango, grejpfrut, arbuz albo melon. Dzięki temu będą one bardziej urozmaicone i jeszcze smaczniejsze

Jaki sos do sałatki owocowej?

Sałatka owocowa to przede wszystkim różnorodne owoce, ale jeśli dodamy do nich jeszcze odpowiednio dobrany sos to przekąska ta może zupełnie zmienić swój charakter, stając się jeszcze smaczniejsza. Oczywiście jeśli potrzebna nam jest szybka sałatka owocowa to doskonale będzie ona smakować bez żadnego dodatku, ale już polanie jej jogurtem w naszym ulubionym smaku będzie świetnym rozwiązaniem. Jeśli mamy nieco więcej czasu do warto też wybrać jogurt naturalny, do którego można dodać na przykład sok wyciśnięty z cytryny oraz miód.
W sytuacji, gdy korzystamy z owoców z puszki, jako sos może nam również posłużyć zalewa, w której się znajdują. Nie przesadzajmy jednak z jej ilością lub spróbujmy rozcieńczyć ją z wodą, gdyż zwykle zalewy te są bardzo słodkie. A jeśli deser przygotowujemy wyłącznie dla osób dorosłych możemy się też pokusić o doprawienie sałatki owocowej ajerkoniakiem, malibu lub innym likierem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy