Pizza hawajska

Pizza hawajska to połączenie słodkiego i słonego smaku w najlepszym wydaniu. Na tradycyjnym włoskim cieście znajduje się klasyczny sos pomidorowy, delikatna szynka w plasterkach i kawałki słodkiego ananasa. Podstawą jest ciasto, które warto przygotować z mąki pszennej 00 – dzięki niej wychodzi lekkie i elastyczne. Do pizzy z szynką i ananasem można podać oliwę lub sos czosnkowy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Pizza hawajska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn drożdżowy: świeże drożdże mieszamy z 50 ml ciepłej wody (nie może być gorąca), łyżeczką cukru (5 g) i szczyptą soli. Dodajemy także ok. 30 g mąki. Łączymy składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.

  • 2.

    Ciasto na pizzę: do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy kolejną szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i pół porcji wody (ok. 75 ml). Mieszamy ciasto dużą, drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą – wyrabiamy ręką przez ok. 10–15 min. W razie potrzeby dodajemy pozostałą wodę (stopniowo), a pod koniec – oliwę z oliwek.

  • 3.

    Wyrastanie: gdy ciasto podczas wyrabiania odchodzi od ścianek miski, to znak, że można przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. 30 min.

  • 4.

    Pozostałe składniki: szynkę kroimy w małe plasterki. Plastry ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w trójkąciki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 220°C, blachę wykładamy papierem do pieczenia.

  • 6.

    Składanie pizzy: ciasto rozkładamy na blasze, formując placek o grubości ok. 0,5 cm. Smarujemy go passatą pomidorową, posypujemy szczyptą soli, suszoną bazylią i oregano. Na wierzch nakładamy starty ser żółty, szynkę w plastrach i kawałki ananasa.

  • 7.

    Pieczenie: pizzę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15 min.

  • 8.

    Podawanie: gdy pizza hawajska jest już gotowa, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy na deskę. Kroimy na 6 lub 8 porcji.

Porady

  • Świeże drożdże można zastąpić suchymi – na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 7 g drożdży instant. Z takich drożdży nie trzeba przygotowywać rozczynu. Można je dodać bezpośrednio do mąki w drugim kroku.
  • Z tego przepisu powstanie jedna duża pizza hawajska o średnicy ok. 30 cm lub dwie małe – po ok. 20 cm średnicy.
  • Do pizzy z szynką i ananasem najlepiej sprawdzi się ser typu ementaler lub twarda mozzarella.
  • Jeśli mamy ochotę na pizzę w stylu włoskim, warto wybrać długodojrzewającą szynkę, np. parmeńską. Nakładamy ją dopiero po upieczeniu pizzy.
  • Jeśli jednak wolimy bardziej delikatne smaki, doskonale sprawdzi się dobra szynka parzona lub gotowana, np. cotto.

Notka redakcyjna

Pizza hawajska – skąd pochodzi przepis?

Chociaż pizza hawajska zrobiona jest na włoskim cieście, poza tym niewiele ma wspólnego ze słoneczną Italią. Przepis na nią jest dziełem kanadyjskiego restauratora, który z pochodzenia był Grekiem. W 1962 roku otworzył on restaurację, w kuchni której postanowił do włoskiej pizzy dodać inne składniki. Ser, szynka i ananas z puszki okazały się strzałem w dziesiątkę. Chociaż przepis nie zyskał aprobaty Włochów, zdobył ogromną popularność na całym świecie.

Nazwa pizzy pochodzi od marki ananasów w puszce, których używano w kanadyjskiej restauracji.

Pizza hawajska z dodatkami

W wielu restauracjach podstawowy przepis na pizzę hawajską rozszerzany jest o kolejne dodatki, takie jak:

  • kukurydza – odsączamy ją z zalewy i posypujemy nią pizzę posmarowaną sosem,
  • czerwona papryka – możemy ją pokroić w kostkę lub cienkie paski,
  • cebula – pokrojona w drobną kostkę jest świetnym dodatkiem do sosu. Można ją także pokroić w pióra i położyć na wierzch pizzy,
  • salami lub kawałki kurczaka – najczęściej stosowane są jako zamienniki szynki, ale zdarza się, że występują także obok niej.

Hawajska pizza bianca

Popularną alternatywą dla pizzy z sosem pomidorowym jest pizza bianca, którą również można przygotować z hawajskimi dodatkami, czyli szynką i ananasem. Na drożdżowy placek nakładamy gęsty biały sos, przygotowany z oliwy, cebuli, czosnku, śmietanki i przypraw:

  • drobno posiekane cebulę i czosnek podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oliwy,
  • dodajemy 200 ml śmietanki 30% lub 36%,
  • całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami – natką pietruszki, tymiankiem lub oregano.

Dalsza część przepisu pozostaje bez zmian. W podobny sposób przygotujemy także pizzę carbonarę lub pizzę z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy