Sałatka meksykańska to kolorowa propozycja na przyjęcie lub spotkanie rodzinne. Zawiera por, kukurydzę, paprykę i czerwoną fasolę. Słodyczy dodaje jej ananas, a kompozycję dopełnia słony ser żółty. Składniki wymieszane są z kremowym majonezem, dzięki czemu potrawa trafi w gusta imprezowiczów. Można udekorować ją natką pietruszki lub kolendrą i podać z nachosami. Prosta i szybka sałatka meksykańska poleca się także na lunch do pracy.
Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 208 głosów)
Por: kroimy wzdłuż na pół i myjemy. W ten sposób usuniemy zanieczyszczenia, które mogą kryć się pomiędzy jego warstwami. Ponownie rozcinamy, tak żeby powstały 4 części, a potem siekamy. Jeśli por jest nieduży, wystarczy pokroić go w półplasterki. Przekładamy go na sitko i przelewamy wrzątkiem – dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.
Ananas: wyjmujemy z puszki i odsączamy, po czym kroimy w kostkę. Możemy też wykorzystać świeży owoc, ale jest z nim nieco więcej roboty. Odcinamy pióropusz i skórę. Przepoławiamy i wycinamy ze środka twardy trzon. Dopiero potem kroimy w kostkę. Świeży ananas jest zdrowszy i ma mniej cukru niż produkt z puszki, dlatego warto poszukać go w marketach.
Pozostałe składniki: paprykę myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy gniazda nasiennego. Kroimy ją w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Czerwoną fasolę przekładamy na sitko i przelewamy wodą. Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i siekamy. Ser żółty (półtwardy, typu gouda lub cheddar) kroimy w kostkę.
Mieszanie sałatki: umieszczamy wszystkie składniki (oprócz natki pietruszki) w sporej misce. Dosypujemy sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony) i ostrą paprykę w proszku – do smaku. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
Podanie: przekładamy gotową potrawę do dużej salaterki lub porcjujemy, jeśli chcemy podać ją w ramach przystawki. Dekorujemy natką pietruszki. Serwujemy od razu. Sałatka meksykańska z ananasem może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, przez około 2 dni.
Porady
- Meksykańska sałatka w naszym przepisie została udekorowana natką pietruszki, ale świetnie pasuje do niej także świeża kolendra. Danie można ozdobić także cząstkami limonki lub chipsami z tortilli.
- Nie wylewajmy syropu z puszki z ananasem. Przyda się na przykład jako dressing do sałatki owocowej, a także dodatek do koktajlu lub drinka.
- Sałatka meksykańska to dobry pomysł na lunch do pracy. Wystarczy zapakować ją do szczelnie zamykanego pojemnika. Ponieważ nie zawiera sałaty i innych szybko tracących swoją strukturę składników, dobrze się przechowuje.
- Fanom pikantnych smaków polecamy polać sałatkę sosem sriracha lub dodać do niej posiekaną papryczkę chili.
- Jeśli chcemy nieco odchudzić kompozycję, możemy zamienić majonez na jogurt naturalny. Ciekawym pomysłem jest dodanie do niego marynaty adobo ze słoiczka z wędzoną papryczką chipotle.
Kolorowa sałatka meksykańska to przede wszystkim fasola, kukurydza i papryka, ale resztę składników można dobrać według własnych upodobań. My proponujemy wykorzystanie ananasa, który dodaje kompozycji słodyczy i szczególnie dobrze łączy się z lekko pikantnym porem, a także sera żółtego – słonego elementu. Do sałatki można też dorzucić awokado i owoc granatu. Inne wersje tej potrawy to m.in.:
Popularnym sposobem podania, zwłaszcza na imprezach, jest sałatka meksykańska z nachosami. Można je zaserwować jako dodatek, obok w miseczce. Ciekawym pomysłem jest pokruszenie ich i posypanie nimi wierzchu potrawy. Inną opcją jest nafaszerowanie sałatką domowej tortilli. Powstanie w ten sposób szybki wrap. Z placków pszennych można też zrobić chrupiące miseczki. Wystarczy ułożyć je na odwróconą do góry nogami kokilkę lub foremkę do babeczki. Tak przygotowane tortille zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, a po wyjęciu odwracamy do góry nogami.
Jeśli przypadała Wam do gustu prosta sałatka meksykańska, możecie przygotować na przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi także inne przekąski zainspirowane kuchnią latynoską lub dania typu tex-mex. Polecamy na przykład:
Komentarze