Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska z kukurydzą, fasolą czerwoną i ananasem jest przepyszna, a do tego zdrowa. Doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkie okazje, imprezy, ale i na co dzień, jako dietetyczny lunch. Wszystkie składniki idealnie uzupełniają się smakami, teksturą i kolorami, tworząc smakowitą mieszankę. Polecamy przepis na sałatkę meksykańską, którą można zabrać do pracy lub podać gościom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 206 głosów)

Sałatka meksykańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Por: kroimy go na pół wzdłuż i myjemy go. Ponownie rozcinamy wzdłuż, tak, żeby powstały 4 części, a potem już w poprzek, na mniejsze części. Zagotowujemy wodę w czajniku. Por przekładamy na sitko i przelewamy go wrzątkiem, dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.

  • 2.

    Przygotowanie składników: kukurydzę odsączamy. Ananas wyjmujemy z puszki i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę z puszki przekładamy na sitko i przelewamy ją wodą. Paprykę (średniej wielkości) myjemy, rozkrajamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne. Pół papryki i ser żółty (np. gouda lub cheddar) kroimy w kostkę. Na koniec myjemy natkę pietruszki, osuszamy i siekamy mniej więcej pół pęczka.

  • 3.

    Łączenie: do sporej miski przekładamy wszystkie składniki (prócz natki pietruszki). Dosypujemy sól, pieprz czarny (może być świeżo mielony) i ostrą paprykę w proszku - do smaku. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.

  • 4.

    Podanie: sałatkę meksykańską przekładamy do czystej dużej miski lub mniejszych miseczek bądź słoiczków - porcję na 1 osobę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Kolendra świetnie pasuje do meksykańskich dań, ale z powodzeniem możemy użyć natkę pietruszki.
  • W przepisie używamy ananasa z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać świeżego. Smak sałatki będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.
  • Jedną z popularnych wersji jest sałatka meksykańska z kurczakiem. Możemy go usmażyć, zgrilować lub upiec w piekarniku.
  • Jeśli chcemy, żeby była bardziej sycąca to polecamy sałatkę meksykańską z ryżem. 
  • Fanom pikantnych smaków polecamy polać gotową sałatkę sosem sriracha

Notka redakcyjna

Inne dodatki do sałatki meksykańskiej

Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z fasolą i kukurydzą, dlatego też te składniki są niezbędne do przygotowania tej sałatki. Resztę składników można dobrać według własnych upodobań, jednak szczególnie dobrze pasuje tu papryka, awokado, sok z limonki i świeża kolendra. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, warto dodać drobno posiekane świeże chilli. Świetną propozycją, przełamującą słone i ostre smaki, może być granat. Aby sałatka meksykańska była bardziej sycąca i treściwa, można wzbogacić ją ugotowanym ryżem, drobnym makaronem lub kaszą bulgur. Taki przepis będzie idealny jako drugie śniadanie na wynos do lunchboxa. 

Sałatka meksykańska - inne wersje

Jednym z wielu przepisów jest sałatka meksykańska z kurczakiem. To pyszne danie można przygotować również z tuńczykiem lub krewetkami. Z kolei, aby powstała wegańska sałatka meksykańska, wystarczy użyć podsmażonego tofu albo ciecierzycy. Jeśli natomiast dbacie o linię, spodoba wam się dietetyczna sałatka meksykańska. Ten przepis powstanie z połączenia warzyw, ugotowanego ryżu, kurczaka przygotowanego na parze i sosu jogurtowego. Jeśli zależy nam na składniku mięsnym, ale nie mamy czasu na przyrządzenie kurczaka, to w szybszej wersji możemy zrobić sałatkę meksykańską z kabanosem.

Z czym podać sałatkę meksykańską?

Popularnym sposobem podania jest sałatka meksykańska z nachosami. Można je zaserwować jako dodatek lub pokruszyć jako jeden ze składników sałatki na jej wierzchu. Sałatka meksykańska z burrito to kolejny ciekawy pomysł. Inną opcją jest nafaszerowanie sałatką tacosów. Ciekawym i pysznym pomysłem na podanie tego dania są również miseczki z tortilli. Wystarczy ułożyć placki tortilli na odwróconą do góry nogami miseczkę lub na wierzch formy na babeczki. Tak przygotowane tortille zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, a po wyjęciu z z pieczenia odwracamy do góry nogami. W ten sposób szybko powstaną chrupiące tortillowe miseczki, które możemy wypełnić sałatką.  

Kuchnia meksykańska - inne przepisy

Przygotowując meksykańską ucztę, oprócz sałatki warto podać też chrupiące domowe nachosy, a do nich przeróżne dipy, na przykład sos serowy czy orzeźwiające zielone guacamole. Kolejnym daniem, które zawsze sprawdza się na przyjęciach, jest quesadilla. Takie zapieczone trotille, wypełnione serem i dodatkami zawsze szybko znikają ze stołu. Jako szybka przekąska świetnie sprawdzą się również empanadas, czyli meksykańskie pierożki pieczone w piekarniku. Kolejną opcją są tacosy z przeróżnymi farszami. Jeśli natomiast wolicie bardziej sycące dania, wybierzcie chilli con carne lub sin carne. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy