REKLAMA

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska jest pyszna i zdrowa, dlatego doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkie okazje, ale i na co dzień, jako dietetyczny lunch. Wszystkie składniki idealnie uzupełniają się smakami, teksturą i kolorami, tworząc smakowitą mieszankę. Zobacz, jak zrobić ten smakowity posiłek i zabierz go ze sobą do lunchboxa lub poczęstuj nim znajomych.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki sałatka z kurczakiem majonez

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 205 głosów)


Kroki przygotowania:

  • salatka-meksykanska 1.

    Przygotowanie składników: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Sałatkę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Awokado obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół.

  • winegrette 2.

    Przygotowanie sosu: Resztę oliwy z oliwek (4 łyżki) mieszamy z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy gotową sałatkę tuż przed podaniem.  Myjemy i siekamy listki kolendry i posypujemy sałatkę po wierzchu. 

Porady

 

  • Aby łatwo obrać awokado, przekrój je na pół i wybierz miąższ ze skórki za pomocą łyżki stołowej.
  • Żeby pokrojone awokado nie ściemniało, wystarczy skropić je sokiem z cytryny. 
  • Kolendra świetnie pasuje do meksykańskich dań, ale jeśli jej nie masz, możesz użyć natki pietruszki.
  • Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej fit, zamiast smażyć kurczaka możemy go zgrillować lub upiec w piekarniku.
  • Fanom pikantnych smaków polecamy polać gotową sałatkę sosem sriracha

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę meksykańską?

Kuchnia meksykańska kojarzy nam się z fasolą i kukurydzą, dlatego też te składniki są niezbędne do przygotowania tej sałatki. Resztę składników można dobrać według własnych upodobań, jednak szczególnie dobrze pasuje tu papryka, awokado, sok z limonki i świeża kolendra. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, warto dodać drobno posiekane świeże chilli. Świetnym dodatkiem, przełamującym słone i ostre smaki, może być świeży ananas lub granat. Aby sałatka meksykańska była bardziej sycąca i treściwa, można wzbogacić ją ugotowanym ryżem, drobnym makaronem lub kaszą bulgur. Taki przepis będzie idealny jako drugie śniadanie na wynos do lunchboxa. 

Sałatka meksykańska - przepis wege i fit

Sałatka meksykańska z kurczakiem to tylko jeden z wielu przepisów, a smakowitych możliwości jest znacznie więcej. To pyszne danie można przygotować również w wersji wegetariańskiej, używając tuńczyka lub krewetek. Z kole, aby powstała wegańska sałatka meksykańska, wystarczy użyć podsmażonego tofu albo ciecierzycy. Jeśli natomiast dbacie o linię, spodoba wam się dietetyczna sałatka meksykańska. Ten przepis powstanie z połączenia warzyw, ugotowanego ryżu, kurczaka przygotowanego na parze i sosu jogurtowego.

Z czym podać sałatkę meksykańską?

Taka sałatka świetnie sprawdzi się też w towarzystwie nachosów. Można je zaserwować jako dodatek lub pokruszyć jako jeden ze składników sałatki na jej wierzchu. Sałatka meksykańska z burrito to kolejny ciekawy pomysł. Inną opcją jest nafaszerowanie sałatką tacosówCiekawym i pysznym pomysłem na podanie tego dania są również miseczki z tortilli. Wystarczy ułożyć placki tortilli na odwróconą do góry nogami miseczkę lub na wierzch formy na babeczki. Tak przygotowane tortille zapiekamy przez kilka minut w piekarniku, a po wyjęciu z z pieczenia odwracamy do góry nogami. W ten sposób szybko powstaną chrupiące tortillowe miseczki, które możemy wypełnić sałatką.  

Kuchnia meksykańska - inne przepisy

Przygotowując meksykańską ucztę, oprócz sałatki warto podać też chrupiące domowe nachosy, a do nich przeróżne dipy, na przykład sos serowy czy odświeżające zielone guacamole. Kolejnym daniem, które zawsze sprawdza się na przyjęciach, jest quesadilla. Takie zapieczone trotille, wypełnione serem i dodatkami zawsze szybko znikają ze stołu. Jako szybka przekąska świetnie sprawdzą się również empanadas, czyli meksykańskie pierożki pieczone w piekarniku. Kolejną opcją są tacosy z przeróżnymi farszami. Jeśli natomiast wolicie bardziej sycące dania, wybierzcie chilli con carne lub sin carne. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy