Sałatka z szynką i ananasem to pomysł na szybki i smaczny lunch lub kolację. Do jej wykonania potrzebujecie tylko 4 składników, które wystarczy wymieszać z majonezem. Zawiera wszystko to, czego potrzeba, aby podładować akumulatory: białko, nabiał, owoce i warzywa. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na wartościową sałatkę z szynką i ananasem.
iStock
(średnia 4.47 z 168 głosów)
Szynka: jeśli jest w całości, kroimy ją w kostkę. Jeśli w plasterkach – na kwadraciki o wielkości ok. 1 cm.
Ananas: otwieramy puszkę i odsączamy owoce z syropu (powinny ważyć ok. 340 g po odsączeniu). Jeśli ananas nie jest w kawałkach, kroimy go w „trójkąciki”.
Ser żółty: ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach.
Łączenie składników: do dużej miski przekładamy przygotowane składniki: ananasa, ser i szynkę. Kukurydzę odcedzamy z wody (powinna ważyć ok. 220 g po odsączeniu) i dodajemy do sałatki. Nakładamy 4 łyżki majonezu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Sałatka z szynką i ananasem jest gotowa: przekładamy ją do mniejszych miseczek lub nakładamy do pudełka, które zabieramy do pracy.
Porady
- Syrop z ananasa możecie wypić lub odłożyć do lodówki i wykorzystać do deserów.
- Jeśli chcecie, możecie dodać do sałatki z szynką świeżego ananasa. Jak go przygotować? Należy ostrym nożem obrać go ze skórki, a następnie przekroić na pół. Wycinamy środek i kroimy go na kawałki o wielkości ok. 2–3 cm.
- Do sałatki z szynką i ananasem warto dodać samodzielnie zrobiony domowy majonez.
- Jaki ser wybrać? Taki, który nie będzie się rozpadał podczas ścierania na tarce, np. edamski.
- Do sałatki pasuje szynka konserwowa – możecie ją pokroić w kostkę lub w paseczki.
- Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym - wtedy sałatka z szynką i ananasem będzie bardziej lekkostrawna. Możecie także zmieszać jogurt z majonezem w proporcji pół na pół.
Podstawowe składniki sałatki to szynka i ananas. Pozostałe możecie zmieniać, w zależności od upodobań kulinarnych. Poniżej znajdziecie sprawdzoną listę dodatków i zamienników:
Kolorowa sałatka z szynką i ananasem świetnie sprawdzi się jako nadzienie do tortilli na zimno. Wystarczy nałożyć ją na placki, zawinąć w rulony i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Takie porcje w sam raz na dwa kęsy cieszą się ogromną popularnością na domówkach.
Do przekąski warto samodzielnie przygotować tortillę. Wtedy będziecie mieć pewność, że nie zawiera oleju palmowego i gumy guar, które często zawierają gotowe placki ze sklepu.
Sałatkę w dużej misce lub w mniejszych salaterkach można postawić na szwedzkim stole obok minikanapeczek z bagietki. Do przekąski pasują także bułeczki, grzanki, paluchy drożdżowe lub paluchy z ciasta francuskiego.
Poniżej kilka naszych pomysłów na podanie sałatki z szynką i ananasem:
Komentarze