Sałatka z kalafiorem, ananasem i jajkami

Jajka na twardo nie muszą być nudne! Wystarczy podać je w zupełnie inny niż dotąd sposób. My proponujemy przepyszną sałatkę z kalafiorem, ananasem i jajkami. To wspaniały dodatek do dań, ale i danie główne. Dodatek ananasa wprowadza lekko egzotyczny posmak i przyjemnie kontrastuje z kalafiorem i jajkami. Przepis Agaty Wojdy.

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 171 głosów)

Kroki wykonania:

  • sałatka z kalafiorem1 (2)1.Różyczki kalafiora ostrym nożem kroimy na cieniutkie plasterki, mieszamy z ananasem, oprószamy solą.
  • sałatka z kalafiorem1 (1)2.Dorzucamy włoskie orzechy, majonez z jogurtem, czosnek i szczyptę kurkumy, krótko mieszamy. Na wierzch drobno ścieramy jajka. Podajemy od razu po przygotowaniu!

Porady

W przepisie na sałatkę z kalafiorem, ananasem i jajkami wykorzystujemy:

  • kalafiora - średniej wielkości, podzielonego na różyczki
  • ananasa - świeżego, oczyszczonego i pokrojonego w kostkę
  • orzechy włoskie - grubo siekane
  • czosnek - przeciśnięty przez praskę
  • jajka - ugotowane na twardo

Notka redakcyjna

Orzechowa skórka zwłaszcza wiosną może być mocno goryczkowa, warto zatem ją zdjąć. A żeby można było łatwo to zrobić, trzeba orzechowe połówki gotować przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Jeżeli zetrzemy kalafiora na małych oczkach i drobniej pokroimy ananasa, sałatka nabierze konsystencji farszu, którym można napełnić połówki jajek albo zawinąć w cienkie plasterki konserwowej  lub parmeńskiej szynki czy włoskiej bresaoli  i podać jako przekąski.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy