Owoce z mascarpone i cynamonem

Owoce z mascarpone i cynamonem to bardzo słodki deser na świąteczny czas. Tak przygotowane owoce to idealny pomysł na podbicie smaku ciast. Zamiast mascarpone można użyć jogurtu greckiego. Owoce z mascarpone i cynamonem to także świetny sposób na zużycie owoców z kompotu z suszu.

dodany przez: mojegotowanie

desery z owocami kompot

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • StockFood-cukier-bialy 1. Wszystkie suszone owoce zalewamy ciepłą wodą na noc. Następnego dnia odcedzamy i kroimy na kawałki, choć można zachować je w całości. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, laskę cynamonu i na małym ogniu rozpuszczamy, mieszając raz drewnianą łyżką. Masło i cukier muszą się lekko skarmelizować. Zdejmujemy z ognia na 5 minut.
  • maslo-iStock 2. Dodajemy powoli 75 ml ciepłej wody oraz namoczone owoce i kostki świeżego ananasa. Stawiamy z powrotem na ogień i przez 10 minut smażymy, aby wszystko pokryło się lśniącą słodką glazurą. Na talerzu kładziemy kawałek piernika, polewamy gorącymi owocami, obok kładziemy łyżkę mascarpone.

Porady

Do deseru warto używać różnego rodzaju suszone owoce. Świetnie sprawdzają się suszone figi, suszone śliwki, suszona żurawina a nawet suszone gruszki. Owoce z mascarpone można na koniec posypać szczyptą cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy