Hawajskie zapiekanki z bagietki

Zapiekanki z bagietki to pomysł na szybką przekąskę lub kolację na gorąco. Ta wersja zapiekanek to propozycja dla fanów pizzy hawajskiej - jest ananas, kukurydza z puszki, rumiany kurczak i sporo sera

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • filet z piersi kurczaka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 50 g wędzonego boczku
  • czerwona cebula
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżka zalewy z ananasa
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki ananasa
  • 3/4 szklanki pomidorowej passaty z czosnkiem
  • 1/4 szklanki łagodnego keczupu
  • zioła włoskie suszone
  • 1/2 bagietki
  • mozzarella

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem cayenne, wstawiamy do lodówki na 30 min.
  2. Na rozgrzaną patelnię wykładamy pokrojony w kostkę boczek, wytapiamy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Dokładamy kurczaka z marynatą, smażymy razem, aż kurczak będzie miękki. Zwiększamy ogień, dodajemy miód i zalewę z ananasa, mieszamy i podsmażamy, aż kurczak się zrumieni. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  3. Kukurydzę i ananas osączamy, ananas kroimy na kawałki, razem z kukurydzą mieszamy z przygotowanym kurczakiem.
  4. Passatę pomidorową wylewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, kilka minut gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia. Miksujemy blenderem, mieszamy z keczupem i przyprawiamy do smaku ziołami, studzimy.
  5. Bagietkę przecinamy na pół, smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy mieszankę z kurczakiem i kawałki mozzarelli (osączonej i porwanej palcami). Wstawiamy na kratce do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i pieczemy, aż mozzarella się stopi i lekko zrumieni.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
zapiekanki z bagietki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze