Uszka z mięsem

Ocena:

4.25 (255)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Uszka z mięsem mogę być wspaniałym daniem głównym lub sycącym dodatkiem do bulionów i zup. Te małe pierożki fantastycznie smakują nie tylko do barszczu, ale i rosołu czy zupy grzybowej. Idealne uszka to cienkie, elastyczne ciasto, a w nim dobrze doprawiony farsz. Jak je zrobić, aby wyszły soczyste i aromatyczne? Oto tradycyjny przepis na uszka jak z babcinej kuchni!

Składniki:

  • mięso  400 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • smalec  30 g

  • woda  250 ml

  • mąka  550 g

  • olej  2 łyżki stołowe

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

Uszka z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Farsz: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Mięso mielone łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i usmażoną cebulą. Farsz doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie dokładnie mieszamy. 

    Mięso mielone
  • Krok 2:

    Ciasto: Do miski przesiewamy 500 g mąki, dolewamy 1 łyżkę oleju oraz szklankę ciepłej wody. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

    ciasto-wyrabianie
  • Krok 3:

    Lepienie uszek:  Blat posypujemy pozostałą mąką. Ciasto wałkujemy i wykrajamy z niego kółka kieliszkiem. Na każdym z nich układamy farsz, następnie składamy je na pół, dokładnie zlepiamy, a potem łączymy brzegi ze sobą. Gotowe uszka wrzucamy do gotującej się wody ze szczyptą soli i gotujemy przez około 5 minut od wypłynięcia. 

    uszka

Porady

  • Woda do ciasta na uszka musi być bardzo gorąca. Dzięki temu skrobia w mące zaczyna pęcznieć, a ciasto staje się lepkie i elastyczne. 
  • Ciasto trzeba rozwałkować bardzo cienko, aby uszka po ugotowaniu były delikatne i miękkie.
  • Zamiast oleju, do ciasta można dodać łyżkę roztopionego masła
  • Zamiast mięsa mielonego, można też przygotować uszka z mięsem z rosołu
  • Aby przygotować kolorowe uszka, wystarczy zabarwić ciasto odrobiną soku z buraków lub sproszkowanymi suszonymi grzybami.
  • Uszka warto ulepić wcześniej i zamrozić, a na święta wystarczy je tylko gotować przez kilka minut. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto na uszka - przepis 

Przepis na ciasto do uszek jest identyczny, jak na ciasto do pierogów. Potrzebujemy więc gorącej wody, mąki i soli. Niektórzy dodają też jajko lub samo żółtko, a jeszcze inni olej lub masło. Który przepis wybrać? To zależy od tego, jaką strukturę i konsystencję ciasta lubimy najbardziej. Ciasto z dodatkiem jajka jest bardziej elastyczne i nie klei się do blatu, ale jest twardsze.  Z kolei dodatek tłuszczu, sprawia, że ciasto nie wysycha i lepiej się lepi. 

Jak lepić uszka?

Istnieją dwa sposoby na składanie uszek. Pierwszy zakłada wycinanie kółek z ciasta, składanie ich na pół jak pierogi, a następnie sklejanie brzegów razem. W drugiej wersji rozwałkowane ciasto wykrawamy nie na kształt koła, a kwadratu. Takie małe kwadraciki składamy na pół, w trójkąty, a następnie zlepiamy razem rogi takiego trójkąta.
Jeśli mamy do zrobienia większe ilości uszek i chcemy ułatwić sobie pracę, możemy kupić specjalną foremkę do uszek, dzięki której ta czynność będzie przebiegała znacznie sprawniej i szybciej. 

Ile gotować uszka?

Uszka, podobnie jak pierogi gotuje się w gorącej (ale nie wrzącej) lekko osolonej wodzie. Oczywiście czas gotowania zależy od wielkości uszek, ale zwykle wystarczy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Farsz do uszek z mięsem

Nadzienie do uszek można przygotować z surowego, gotowanego lub podsmażonego mięsa. Możemy też wybrać różne gatunki, zarówno wołowe, wieprzowe, jak i drobiowe mięso. Kluczem do pysznego farszu jest odpowiednie doprawienie mięsa. Warto dodać do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, zioła i przyprawy. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu majeranek, natka pietruszki, słodka papryka i odrobina gałki muszkatołowej.

Uszka do barszczu - inne przepisy

Najpopularniejszy przepis na uszka to ten świąteczny, z dodatkiem grzybów, jednak warto przetestować także inne farsze. Uszka na święta można nafaszerować też pieczarkami, kapustą, a nawet śledziemJeśli szukacie innych połączeń smakowych, powinniście spróbować zrobić uszka ze szpinakiem, serem czy soczewicą.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne