Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne i sycące tradycyjne danie polskiej kuchni, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Wielu osobom nieodłącznie kojarzą się one ze smakiem dzieciństwa i kuchnią mamy i babci. Podstawą w przygotowaniu pierogów z mięsem i kapustą jest wybór wysokiej jakości produktów – w szczególności kapusty kiszonej i mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego). Oprócz tego niezwykle istotne jest odpowiednie przyprawienie farszu oraz przygotowanie cienkiego ciasta pierogowego. Poniżej podajemy przepis na pierogi z mięsem i kapustą kiszoną, który z powodzeniem możemy zmodyfikować o dodatek grzybów.
iStock
(średnia 4.33 z 239 głosów)
W misce mieszamy mąkę, oliwę i letnią wodę, zagniatając gładkie, niezbyt twarde ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odkładamy, aby odpczeło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kiszoną kapustę płuczemy, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy. Gotujemy do miękkości, a natępnie odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, siekami i podsmażamy na oleju. Usmażoną cebulkę mielimy w maszynce razem z gotowanym mięsem z rosołu. Zmieloną masę doprawiamy do smaku.
CIasto wałkujemy dość cienko i wykrajamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy łyżeczką farsz, następnie składamy ciasto na pół i sklejamy brzegi lub łączymy za pomocą widelce. W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy je około 2-3 minuty, aż wypłyną na wierzch.
Porady
- Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną możemy serwować ugotowane we wrzącej i osolonej wodzie lub podsmażone z chrupiącą skórką.
- Pierogi z mięsem świetnie smakują w towarzystwie kwaśnej śmietany.
- Nietypowym sposobem serwowania pierogów z mięsem jest podawanie ich w bulionie warzywnym – w ten sposób je się pielmieni – tradycyjnej potrawy kuchni rosyjskiej.
Pierogi z mięsem i kapustą są, tuż obok pierogów ruskich, jednym z najpopularniejszych typów pierogów w Polsce. Ważnym elementem tej potrawy jest cienkie i elastyczne ciasto oraz nadzienie, składające się z mięsa i kapusty. W drugim przypadku niezwykle istotną rolę odgrywa rodzaj mięsa oraz jego jakość. Do pierogów należy wykorzystać mięso mielone, np. z bulionu lub rosołu z poprzedniego dnia (jest to zgodne z ideą zero waste i niemarnowaniem żywności). Pierogi można przygotować z mięsem drobiowym, wieprzowym lub wołowym. Świetnym pomysłem jest przygotowanie pierogów z kaczką – smakują one wybornie i z powodzeniem możemy serwować je na wykwinty obiad w gronie rodzinnym. Warto pamiętać, że przed dodaniem mięsa do farszu na pierogi, należy wcześniej poddać je obróbce cieplnej – w zależności od rodzaju mięsa możemy je upiec, obgotować bądź podsmażyć.
Komentarze