Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem to pyszna i sycąca propozycja obiadowa, która najlepiej smakuje serwowana w towarzystwie barszczu czerwonego. Do przygotowania tego dania rekomendujemy wykorzystać mięso z rosołu, zgodnie z ideą zero waste. Przepis na krokiety z mięsem jest bardzo łatwy do odtworzenia, ale niestety jest również nieco czasochłonny – obejmuje przygotowanie naleśników i farszu oraz ich zawinięcie, opanierowanie i usmażenie. Farsz do krokietów możemy przygotować na bazie mięsa wieprzowego lub wołowego (w zależności od indywidualnych preferencji). Jak zrobić krokiety z mięsem? Poniżej podajemy prosty przepis na krokiety z mięsem.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

krokiety Naleśniki Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.04 z 373 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula siekanie 1.

    Pierwszym krokiem w przygotowaniu krokietów z mięsem jest farsz. Ostudzone mięso z rosołu mielimy, a cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (15 ml), wrzucamy cebulę, a po chwili czosnek, podsmażamy przez chwilę i mieszamy dokładnie z mięsem. Dalej dodajemy jajko, przyprawy (sól - 5 g czyli 1 łyżeczka, pieprz, majeranek i całość ponownie mieszamy. 

  • Ciasto na krokiety 2.

    Kolejnym krokiem w przepisie na krokiety z mięsem jest przygotowanie naleśników. Mąkę przesiewamy. Jajko miksujemy z mlekiem. Powoli, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki, wsypujemy połowę mąki, dodajemy olej i połowę wody, a następnie resztę mąki i tyle wody, aby ciasto miało konsystencję gęstej, ale płynnej śmietany. Wymieszane ciasto naleśnikowe na krokiety odstawiam na ok. 30 min. W tym czasie nieco gęstnieje więc ew. można dolać jeszcze nieco wody. Rozgrzewam patelnię wlewamy odrobinę oleju (5 ml). Partiami smażymy naleśniki - z podanej porcji to 5-7 naleśników na krokiety. 


     

  • Krokiety z mięsem 3.

    Na naleśnika nakładamy farsz i całość składamy w kopertę. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy, do zrumienienia z obu stron, na rozgrzanym maśle klarowanym.  Krokiety z mięsem serwujemy na ciepło.
     

Porady

  • Jeśli preferujemy gładką konsystencję farszu, to mięso z rosołu możemy zmielić dwu- lub nawet trzykrotnie. Dzięki temu będzie ono jednolitą masą. 
  • Jeśli chcemy, by nasze naleśniki były puszyste, to do ciasta możemy dodać ok. 100 ml wody gazowanej – bąbelki sprawią, że ciasto nasyci się dwutlenkiem węgla, przez co będzie zdecydowanie bardziej puszyste. 
  • Jednym z największych atutów krokietów z mięsem jest pyszna i chrupiąca panierka. Dla lepszego efektu możemy przygotować krokiety w podwójnej panierce – wystarczy dwukrotnie obtoczyć je w jajku i bułce tartej (jajko, bułka tarta, jajko, bułka tarta). 
  • Nasz przepis na krokiety z mięsem możemy nieco zmodyfikować, a zarazem wzbogacić o kolejne składniki do farszu – świetną propozycją są krokiety z mięsem i pieczarkami czy też krokiety z mięsem i kapustą kiszoną. Opcjonalnie możemy dodać także również ser żółty, a nawet szpinak. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na krokiety z mięsem

Przepis na krokiety z mięsem jest prosty w przygotowaniu, jednakże warto zarezerwować sobie co najmniej godzinę na jego realizację, zwłaszcza jeśli planujemy nieco większą porcję. Zaczynamy od przygotowania naleśników według tradycyjnego przepisu, z tą różnicą, że nie dodajemy do nich cukru. Możemy za to wzbogacić ich smak przyprawami np. tymiankiem czy oregano. Kolejnym krokiem jest usmażenie naleśników (np. na oleju lub na smalcu), pozostawienie do ostudzenia oraz zabranie się za farsz, którego najważniejszym składnikiem jest mięso np. z rosołu. Zaczynamy od zmielenia mięsa, przyprawienia solą, pieprzem i np. tymiankiem czy majerankiem oraz podsmażenia go (jeśli wykorzystujemy mięso surowe). Dalej mięso mieszamy z cebulą, czosnkiem i jajkiem. Jeśli chcemy wzbogacić nasz przepis na krokiety z mięsem to jest to dobry moment do tego, by dodać np. podsmażone pieczarki czy kapustę kiszoną. Tak przygotowany farsz do krokietów nakładamy na naleśniki, zwijamy w kopertę, całość panierujemy i smażymy na maśle lub oleju. 

Jakie mięso na krokiety? 

Najważniejszym składnikiem krokietów z mięsem jest oczywiście farsz, którego głównym składnikiem może być mięso wieprzowe, drobiowe lub wołowe (według uznania). Zdecydowanie najbardziej preferowaną opcją są krokiety z mięsem mielonym (nawet podwójnie), które mają charakterystyczną, jednolitą konsystencję. Możemy je przygotować z dowolnego mięsa. Popularną opcją jest wykorzystanie mięsa z rosołu do krokietów mięsnych. Jest to zgodne z ideą zero waste oraz niemarnowaniem żywności. Możemy też wykorzystać mięso surowe, jednakże wcześniej należy je ugotować lub usmażyć (w zależności od indywidualnych preferencji). 

Ciasto na krokiety z mięsem

Do krokietów z mięsem zazwyczaj wykorzystuje się tradycyjne ciasto naleśnikowe (bez cukru), które przygotowuje się na bazie: jajek, mleka, wody (w tym wody gazowanej), mąki pszennej, soli oraz oleju (ewentualnie masła). Bardzo ważna jest konsystencja ciasta, która nie może być za rzadka, ponieważ wówczas nasze naleśniki będą nam przywierać do patelni, ani też za gęsta, gdyż wtedy będą one twarde. Ciasto naleśnikowe powinno być płynne i kremowe, w konsystencji zbliżone do jogurtu naturalnego. Naleśniki najlepiej smażyć na oleju lub smalcu (cienkiej warstwie) na patelni naleśnikowej, która charakteryzuje się cienkim dnem oraz specjalnymi rowkami, przepuszczającymi powietrze. Dzięki temu naleśniki nam nie przywierają i wychodzą niezwykle cienkie. 

Krokiety z mięsem: jak zawijać?

Krokiety z mięsem można zawijać na kilka różnych sposobów, jednakże zdecydowanie najpopularniejszą, a zarazem najprostszą opcją jest składanie ich w tzw. rulon. Jest to wygodna forma do późniejszego panierowania i smażenia. Zaczynamy od równomiernego rozsmarowania farszu na naleśniku (omijamy jedynie krawędzie zewnętrzne). Dalej boki naszego naleśnika zwijamy do środka, a całość rolujemy zaczynając od spodu i voilà nasz krokiet z mięsem jest gotowy do panierowania i smażenia. 

Krokiety z mięsem: z czym podawać?

Krokiety z mięsem to świetna i sycąca propozycja obiadowa. Możemy potraktować je także jako przekąskę na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych (wówczas lepiej zrobić je w wersji mini).  Krokiety z mięsem najlepiej smakują serwowane w towarzystwie domowego barszczu czerwonego czy też wywaru z grzybów leśnych. Świetnie sprawdzą się również sosy, np. grzybowy, serowy czy nawet czosnkowy.

Jak zamrozić krokiety z mięsem?

Krokiety z mięsem są dobrą opcją jeśli chcemy przygotować obiad „na zapas”, zamrozić go i odmrozić wówczas, gdy najdzie nas na to ochota. Najlepiej mrozić krokiety złożone, ale jeszcze nie opanierowane w foliowych woreczkach. Jednakże można również zamrozić opanierowane krokiety z mięsem – w takiej sytuacji najlepiej wykorzystać np. papierowe talerzyki. Warto też pamiętać, by krokiety układać w ostępach, gdyż w przeciwnym razie mogą się nam posklejać. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy