Agnieszka Pietroń

Risotto ze szparagami

Ocena:

5 (1)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
  • średni

Risotto ze szparagami na bulionie to niesamowicie aromatyczne i kremowe danie wegetariańskie. Dodatek wytrawnego białego wina nadaje mu orzeźwiającej, owocowej nuty. Całość posypujemy startym parmezanem. Jeśli macie ochotę na lekki obiad, który przygotujecie w niecałą godzinę, polecamy sprawdzić przepis na risotto ze szparagami.

Składniki:

  • szparagi  500 g

  • cebula  1 szt.

  • masło  45 g

  • bulion warzywny  700 ml

  • ryż  100 g

  • parmezan  30 g

  • białe wino  40 ml

  • pieprz  3 g

  • sól  3 g

  • świeża mięta  3 g

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi: myjemy, osuszamy ręcznikiem, odcinamy zdrewniałe końce i kroimy na ok. 4 cm kawałki (przydadzą się później). Miękkie części tniemy w plasterki, pozostawiając nienaruszone główki. 

    Risotto ze szparagami - krojenie szparagów
  • Krok 2:

    Podsmażanie i blendowanie: 15 g masła podgrzewamy na patelni, aż się roztopi. W tym czasie siekamy cebulę, dodajemy mniej niż połowę. Smażymy przez ok. 5 minut i kolejno dodajemy pokrojone zielone łodygi szparagów. Warzywa podgrzewamy razem przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia. 1/3 szparagów przekładamy do miski i blendujemy je na krem. Na końcu łączymy je z pozostałymi warzywami. 

    Risotto ze szparagami - smażenie szparagów i cebuli
  • Krok 3:

    Bulion ze szparagów: w garnku roztapiamy 15 g masła. Wrzucamy pozostałą ilość cebuli i smażymy ją, aż się zeszkli. Dodajemy zdrewniałe, jasne końce szparagów. Wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie gotujemy przez ok. 5 minut. Na końcu płyn przelewamy przez sito do głębokiego naczynia. Wyrzucamy cebulę i jasne końcówki szparagów.

    Risotto ze szparagami - gotowanie bulionu
  • Krok 4:

    Risotto ze szparagami: w garnku rozpuszczamy pozostałą ilość masła. Wrzucamy ryż i podgrzewamy go chwilę. Dodajemy wino. Nie przerywając mieszania, powoli wlewamy bulion. Najlepiej robić to partiami, żeby ryż dokładnie wchłonął płyn. Całość gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy wcześniej usmażone z cebulą szparagi. Potrawę podgrzewamy jeszcze ok. 5 minut. Na końcu przekładamy je na talerz. Ścieramy parmezan i posypujemy nim risotto. Danie dekorujemy świeżymi liśćmi mięty. 

    Risotto ze szparagami - gotowanie ryżu z bulionem

Porady

  • Risotto ze szparagami możemy wzbogacić o świeży groszek. Składnik ten rewelacyjnie komponuje się ze szparagami. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem lekko go podgotować przez kilka minut.
  • Bulion z powodzeniem zastąpimy zwykłą wodą. W takiej sytuacji danie będzie odznaczało się nieco delikatniejszym smakiem.
  • Wybierajmy świeże, młode szparagi. Takie warzywa cechują się intensywnie zielonym kolorem, neutralnym zapachem oraz zamkniętymi główkami.
  • Zamiast parmezanu, możemy dodać ser grana padano lub pecorino. Oba produkty charakteryzują się podobny smakiem i aromatem. Ponadto niektórzy posypują potrawę startym cheddarem, a nawet fetą.
  • Do przygotowania dania najlepiej użyć specjalnego ryżu do risotto. Powinien być średnioziarnisty, o wysokiej zawartości skrobi. Najlepiej wybrać odmianę arborio, carnaroli lub vialone nano. Dzięki temu mamy pewność, że nasze risotto będzie miało idealną konsystencję.
  • Ryż najlepiej ugotować z dodatkiem białego, wytrawnego lub półsłodkiego wina. Alkohol świetnie podkreśli smak potrawy i nada jej lekkiej, owocowej nuty.
  • W wersji dla mięsożerców, danie łączymy z pokrojonym w kostkę oraz usmażonym kurczakiem. 
  • Zielone szparagi możemy zastąpić białymi. Odznaczają się one włóknistą skórką, więc należy je wcześniej dokładnie obrać.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne