Polędwiczka ze szparagami to wyśmienite, sezonowe danie, które nie wymaga dużego wysiłku i zawsze wychodzi. Kremowy, śmietanowy sos doskonale komponuje się z soczystą wieprzowiną i zielonymi warzywami. Pełnię smaku zapewniają chrupiący boczek i świeże zioła. Kiedy zobaczycie na targach charakterystyczne pęczki z dostojnymi koronami, pędźcie do domu i przygotujcie polędwiczki ze szparagami na obiad.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Zielone szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Łodygi kroimy w ukośne plasterki, a główki pozostawiamy w całości.
Mięso: polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z błon. Kroimy ją w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie spłaszczamy je za pomocą dłoni lub tłuczka. Nacieramy oliwą, przyprawami i czosnkiem. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, przez około 2 minuty, po czym zdejmujemy i przekładamy na talerz.
Boczek: kroimy w kostkę i podgrzewamy na suchej patelni, żeby wytopić z niego tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
Polędwiczka ze szparagami: na patelnię z boczkiem i cebulką wrzucamy szparagi i podsmażamy je przez 2 minuty, a następnie z powrotem przekładamy do nich mięso. Całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 5 minut, żeby zagęścić sos.
Podanie: gotowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami doprawiamy wedle uznania i posypujemy koperkiem. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Mięso natarte przyprawami, czosnkiem i oliwą dobrze jest owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby się dobrze zamarynowało.
- Proponujemy podanie polędwiczki ze szparagami z posiekanym koperkiem, ale równie dobrze można wykorzystać inne zioła, takie jak natka pietruszki, estragon lub tymianek.
- Do potrawy pasują zielone lub białe szparagi. Pamiętajmy jednak, że te drugie należy obrać przed obróbką termiczną.
- Nie wyrzucajmy zdrewniałych końcówek szparagów i ewentualnych obierek. Możemy z nich przyrządzić zupę krem lub dodać je do wegetariańskiego wywaru.
- Polędwiczka ze szparagami świetnie smakuje z młodymi ziemniakami i świeżym dodatkiem warzywnym, takim jak surówka z pora.
- Jeśli chcemy, żeby nasze wieprzowe polędwiczki ze szparagami w sosie śmietanowym były jeszcze bardziej kremowe, możemy dodać do nich włoski serek mascarpone. Danie świetnie komponuje się także z niebieskim serem pleśniowym lub brie.
- Soczysta polędwiczka ze szparagami to pyszne danie sezonowe. Warto je przyrządzić na początku maja, kiedy na targach warzywnych pojawią się pierwsze, młode okazy. Nie zapomnijmy także o innych nowalijkach, takich jak rzodkiewka, szczaw, rabarbar i botwinka.
- Żeby urozmaicić nieco nasz przepis, możemy dodać do mięsa ulubione warzywa, na przykład szpinak. Ciekawym daniem są polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonymi pomidorami.
Komentarze