Sos ranczerski, czyli ranch dressing, jest w Stanach Zjednoczonych jednym z najpopularniejszych sosów. To biały dip, którego bazą są majonez i maślanka z dodatkiem ziół: szczypiorku, natki pietruszki i koperku. Ma szerokie zastosowanie, możemy użyć go do frytek, nachosów, pieczeni, kurczaka czy pizzy. Jest wyśmienity również do sałatek czy surówek. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sos farmerski.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
Zioła: szczypiorek, natkę pietruszki oraz koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Łączenie składników: majonez, maślankę przekładamy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, a także zioła.
Doprawianie: dokładamy musztardę, wsypujemy paprykę, sól i pieprz. Wszystkie składniki na sos ranczerski dokładnie mieszamy.
Porady
- Sos ranczerski jest zbliżony do sosu czosnkowego. Idealnie zastępuje też majonez w większości dań, ale ma bogatszy smak, przez co potrawy są bardziej aromatyczne.
- Tego rodzaju dodatek przeznaczony jest do wykorzystania na bieżąco. Przechowujemy go w lodówce nie dłużej niż 24 godziny ze względu na to, że cebula i czosnek powodują szybkie jego psucie.
- Zamiast 80 g maślanki możemy dodać jogurt naturalny i dolać 1 łyżkę soku z cytryny, żeby dressing lekko zakwasić.
- Sos ranczerski świetnie komponuje się z prostymi sałatkami ziemniaczanymi, typu niemieckiego. Sprawdza się też jako dodatek do frytek, a także jako dip do nachosów i świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Może też być bazą do pizzy bianca, tortilli i pity.
Komentarze