Zielone szparagi smażone na maśle

Zielone szparagi możemy ugotować, a także zapiec. Przepisy dają dużo możliwości! Polecam zamiast gotowania, zielone szparagi usmażyć na maśle. Takie zielone szparagi smakują doskonale!

PrzystawkiDodatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.09 z 278 głosów)

Kroki wykonania:

  • szparagi-11.Oczyścić zielone szparagi, delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Co ważne - zielone szparagi nie potrzebują obierania!Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wrzucić szparagi. Jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki. Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut.
  • szparagi-22.Dodać masło. Poczekać, aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi. Tak przygotowane zielone szparagi podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem.

Porady

Zielone szparagi smażone na maśle polecamy doprawić białym pieprzem - będą wyraziste, ale nuta pikantna nie będzie dominować delikatnych warzyw. Jeśli jednak nie macie pod ręką tego rodzaju pieprzu - sprawdzi się odrobina pieprzu czarnego, mielonego.

Notka redakcyjna

Jak wybierać zielone szparagi? Postawmy na jędrne okazy w ładnym kolorze. Zwróćmy uwagę na główki - zwiędłe czy żółtawe mogą świadczyć o złym przechowywaniu szparagów. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać twardszą część - to łatwe, bo po wygięciu szparagów, naturalnie dzieli się na dwie części.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy