Zielone szparagi smażone na maśle
Zielone szparagi smażone na maśle - Przepis na Zielone szparagi smażone na maśleZielone szparagi możemy ugotować, a także zapiec. Przepisy dają dużo możliwości! Polecam zamiast gotowania, zielone szparagi usmażyć na maśle. Takie zielone szparagi smakują doskonale!

Zielone szparagi smażone na maśle / fot. iStock
PrzystawkiDodatki
- Czas przygotowania:
- 20 min.
- Dla ilu osób:
- dla 2 osób
- Poziom trudności: Łatwy
(średnia 4.09 z 279 głosów)
Kroki wykonania:
1.Oczyścić zielone szparagi, delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Co ważne - zielone szparagi nie potrzebują obierania!Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wrzucić szparagi. Jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki. Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut.
2.Dodać masło. Poczekać, aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi. Tak przygotowane zielone szparagi podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem.
Porady
Zielone szparagi smażone na maśle polecamy doprawić białym pieprzem - będą wyraziste, ale nuta pikantna nie będzie dominować delikatnych warzyw. Jeśli jednak nie macie pod ręką tego rodzaju pieprzu - sprawdzi się odrobina pieprzu czarnego, mielonego.
Notka redakcyjna
Jak wybierać zielone szparagi? Postawmy na jędrne okazy w ładnym kolorze. Zwróćmy uwagę na główki - zwiędłe czy żółtawe mogą świadczyć o złym przechowywaniu szparagów. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać twardszą część - to łatwe, bo po wygięciu szparagów, naturalnie dzieli się na dwie części.
Podobne przepisy

Smażone szparagi

Wyśmienita przekąska pieczarkowa
Pieczarki na maśle

Zielone szparagi z jajkiem na twardo :

Łosoś smażony na maśle ;

Zupa ogórkowa na maśle

Zielone Szparagi Zapiekane w Parmezanowym Kremie

Zielone szparagi z pomarańczową nutą

SZCZUPAK PIECZONY NA MAŚLE..

Karp na maśle
