Szparagi z patelni możemy podać jako dodatek do głównego dania lub samodzielną przekąskę. Sprawdzą się na każdy z głównych posiłków. W wersji śniadaniowej idealnie skomponują się z jajkiem, boczkiem i świeżą bagietką. Podane na obiad świetnie uzupełnią danie mięsne lub wegetariańskie. W końcu będą gościem honorowym na uroczystej kolacji. Smażone zielone szparagi smakują wybornie z lampką białego wina.
Zielone szparagi smażone na maśle / fot. iStock
(średnia 4.02 z 330 głosów)
Szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki.
Marynata: w dużej misce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Szparagi przekładamy do miski i mieszamy z marynatą.
Smażenie: rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią szparagi z oliwą. Smażymy przez ok. 5 min. W tym czasie kilka razy ostrożnie potrząsamy patelnią, aby szparagi się nie przypaliły. Na koniec dodajemy masło i podgrzewamy całość przez ostatnią minutę.
Podawanie: szparagi z patelni podajemy ze świeżym pieczywem, jajkiem sadzonym lub posypane tartym parmezanem.
Porady
- Jeśli lubimy smak czosnku, możemy dodać o 2–3 ząbki więcej i pokroić je w cienkie plasterki.
- W podobny sposób możemy przygotować także białe szparagi z patelni. Zielone są jednak wygodniejsze, ponieważ nie trzeba ich obierać.
- Zdrewniałe końcówki szparagów można także odciąć nożem. Jednak najlepiej jest po prostu nagiąć łodyżkę – wtedy odłamie się w odpowiednim miejscu.
- Gotowe szparagi z patelni możemy także posypać świeżymi ziołami – koperkiem lub natką pietruszki.
- Szparagi z oliwą i przyprawami można przygotować również na grillu lub w piekarniku.
W sezonie na szparagi zielone lub białe łodyżki występują w wielu kompozycjach smakowych – na ciepło, na zimno, ze słodkimi lub ostrymi dodatkami. Do smażonych szparagów sprawdzą się następujące dodatki:
Jeśli mamy jednak ochotę na białe szparagi z patelni, dobrze jest je wcześniej zahartować:
Białe szparagi świetnie sprawdzają się w potrawach śniadaniowych, np. obok jajek po benedyktyńsku. Możemy z nich przygotować także aksamitną zupę krem ze szparagów.
Wybór zależy od gustu i diety. Smażone szparagi są bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne, ponieważ dodajemy tłuszcz na patelnię. Z kolei gotowane – są lekkostrawne, jednak szybko mogą zrobić się zbyt miękkie.
Jeśli chcemy, aby gotowane szparagi także były chrupiące, należy je zblanszować:
Blanszowane szparagi są świetnym dodatkiem do sałatek. Ciekawą propozycją jest sałatka ze szparagami i truskawkami – do której świetnie pasują grzanki z serem camembert – lub szybka sałatka ze szparagami – z dodatkiem awokado, ogórka i rzodkiewki.
Komentarze