Zielone szparagi smażone na maśle

Zielone szparagi możemy ugotować, a także zapiec. Przepisy dają dużo możliwości! Polecam zamiast gotowania, zielone szparagi usmażyć na maśle. Takie zielone szparagi smakują doskonale!

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.12 z 261 głosów)

Składniki:

  • zielone szparagi (2 pęczki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony biały

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Oczyścić zielone szparagi, delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Co ważne - zielone szparagi nie potrzebują obierania! Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wrzucić szparagi. Jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki. Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut.
  • Dodać masło. Poczekać, aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
  • Tak przygotowane zielone szparagi podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem.

Notka redakcyjna

Jak wybierać zielone szparagi? Postawmy na jędrne okazy w ładnym kolorze. Zwróćmy uwagę na główki - zwiędłe czy żółtawe mogą świadczyć o złym przechowywaniu szparagów. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać twardszą część - to łatwe, bo po wygięciu szparagów, naturalnie dzieli się na dwie części.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy