Szparagi z patelni

Ocena:

4.02 (330)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Szparagi z patelni możemy podać jako dodatek do głównego dania lub samodzielną przekąskę. Sprawdzą się na każdy z głównych posiłków. W wersji śniadaniowej idealnie skomponują się z jajkiem, boczkiem i świeżą bagietką. Podane na obiad świetnie uzupełnią danie mięsne lub wegetariańskie. W końcu będą gościem honorowym na uroczystej kolacji. Smażone zielone szparagi smakują wybornie z lampką białego wina.

Składniki:

  • zielone szparagi  500 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • czosnek  1 ząbek

  • sól  5 g

  • pieprz biały  2 g

  • masło  15 g

Szparagi z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki.

  • Krok 2:

    Marynata: w dużej misce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Szparagi przekładamy do miski i mieszamy z marynatą.

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią szparagi z oliwą. Smażymy przez ok. 5 min. W tym czasie kilka razy ostrożnie potrząsamy patelnią, aby szparagi się nie przypaliły. Na koniec dodajemy masło i podgrzewamy całość przez ostatnią minutę.

  • Krok 4:

    Podawanie: szparagi z patelni podajemy ze świeżym pieczywem, jajkiem sadzonym lub posypane tartym parmezanem.

Porady

  • Jeśli lubimy smak czosnku, możemy dodać o 2–3 ząbki więcej i pokroić je w cienkie plasterki.
  • W podobny sposób możemy przygotować także białe szparagi z patelni. Zielone są jednak wygodniejsze, ponieważ nie trzeba ich obierać.
  • Zdrewniałe końcówki szparagów można także odciąć nożem. Jednak najlepiej jest po prostu nagiąć łodyżkę – wtedy odłamie się w odpowiednim miejscu.
  • Gotowe szparagi z patelni możemy także posypać świeżymi ziołami – koperkiem lub natką pietruszki.
  • Szparagi z oliwą i przyprawami można przygotować również na grillu lub w piekarniku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Szparagi z patelni – propozycje dodatków

W sezonie na szparagi zielone lub białe łodyżki występują w wielu kompozycjach smakowych – na ciepło, na zimno, ze słodkimi lub ostrymi dodatkami. Do smażonych szparagów sprawdzą się następujące dodatki:

  • sos holenderski – na bazie żółtek i masła, z odrobiną soku z cytryny,
  • bułka tarta – podsmażona na rumiany kolor z odrobiną masła,
  • boczek lub szynka parmeńska – nie tylko smakują dobrze, ale także świetnie wyglądają owinięte w wędzony boczek lub szynkę,
  • suszone pomidory w oliwie – możemy je wrzucić na patelnię na chwilę przed końcem smażenia, aby szparagi ładnie przeszły ich smakiem,
  • makaron – do szparagów świetnie pasują grubsze wstążki – tagliatelle lub papardelle,
  • tarty parmezan lub inny twardy ser, np. grana padano.

Białe szparagi z patelni

Jeśli mamy jednak ochotę na białe szparagi z patelni, dobrze jest je wcześniej zahartować:

  • na początku odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy szparagi z łyka,
  • następnie wrzucamy je na 1–2 min do gotującej się wody,
  • wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym,
  • przekładamy na patelnię i smażymy przez ok. 5 min.

Białe szparagi świetnie sprawdzają się w potrawach śniadaniowych, np. obok jajek po benedyktyńsku. Możemy z nich przygotować także aksamitną zupę krem ze szparagów.

Szparagi smażone czy gotowane?

Wybór zależy od gustu i diety. Smażone szparagi są bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne, ponieważ dodajemy tłuszcz na patelnię. Z kolei gotowane – są lekkostrawne, jednak szybko mogą zrobić się zbyt miękkie.

Jeśli chcemy, aby gotowane szparagi także były chrupiące, należy je zblanszować:

  • wrzucamy je do gorącej wody na zaledwie 3–4 minuty,
  • następnie przekładamy na durszlak,
  • na koniec przelewamy zimną wodą.

Blanszowane szparagi są świetnym dodatkiem do sałatek. Ciekawą propozycją jest sałatka ze szparagami i truskawkami – do której świetnie pasują grzanki z serem camembert – lub szybka sałatka ze szparagami – z dodatkiem awokado, ogórka i rzodkiewki.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne