Zielone szparagi smażone na maśle

Zielone szparagi możemy ugotować, a także zapiec. Przepisy dają dużo możliwości! Polecam zamiast gotowania, zielone szparagi usmażyć na maśle. Takie zielone szparagi smakują doskonale!

Dodany przez:

Zielone szparagi smażone na maśle :

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.49 z 90 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • zielone szparagi (2 pęczki)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony biały

Przygotowanie

  1. Oczyścić zielone szparagi, delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Co ważne - zielone szparagi nie potrzebują obierania! Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorącą wrzucić szparagi. Jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki. Smażyć przewracając na rumiano ok. 10 minut.
  2. Dodać masło. Poczekać, aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi.
  3. Tak przygotowane zielone szparagi podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem.

Komentarz redakcji

Jak wybierać zielone szparagi? Postawmy na jędrne okazy w ładnym kolorze. Zwróćmy uwagę na główki - zwiędłe czy żółtawe mogą świadczyć o złym przechowywaniu szparagów. Zielone szparagi nie wymagają obierania, wystarczy odłamać twardszą część - to łatwe, bo po wygięciu szparagów, naturalnie dzieli się na dwie części.
warzywa szparagi obiad wegetariańska zielone szparagi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze