Dorsz z piekarnika

Dorsz z piekarnika z aromatycznymi przyprawami smakuje wprost fenomenalnie. A do tego to wspaniała propozycja na prosty obiad, który można przygotować w mniej niż godzinę. Podany w towarzystwie pieczonych warzyw korzeniowych lub lekkiej sałatki warzywnej z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na obiad lub lunch, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na filet z dorsza z piekarnika.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

filet z dorsza

Czas przygotowania:
55min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 197 głosów)

Dorsz z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Marynata do dorsza: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek oraz natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Czosnek i zioła przekładamy do małej miski. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.

  • 2.

    Dorsz: ryby płuczemy, osuszamy i dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą, po czym odkładamy je na około 30 minut.

  • 3.

    Przygotowanie:  piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pozostałą cytrynę kroimy w cienkie plasterki.

  • 4.

    Pieczenie: w naczyniu żaroodpornym układamy polędwice z dorsza. Przykrywamy je plastrami cytryny. Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut.

Porady

  • Dorsza z piekarnika polecamy przygotowywać na bazie polędwicy, czyli najgrubszej i najsmaczniejszej części rybiego filetu.
  • Czas pieczenia można skrócić do 15 minut – wystarczy ustawić piekarnik na funkcję grill. 
  • Jak przyprawić dorsza z piekarnika? Ryba równie dobrze smakuje w marynacie na bazie oliwy z oliwek, tymianku i bazylii. Jej smak można też podkreślić przy pomocy rozmarynu, papryki słodkiej lub ostrej czy cząbru. 
  • Jeżeli nie macie dostępu do świeżych filetów, możecie z powodzeniem przygotować mrożonego dorsza z piekarnika. 
  • By uzyskać bardziej soczyste mięso, można zawinąć dorsza z piekarnika w folię.
  • Jeżeli wierzch dorsza pieczonego w piekarniku zacznie się zbyt mocno rumienić, należy przykryć go papierem aluminiowym lub żaroodporną pokrywką. 
  • Polecamy również spróbować dorsza smażonego lub przygotowanego w parowarze. W sezonie letnim można go też upiec na grillu.

Notka redakcyjna

Dorsz z piekarnika – z czym podawać?

Dorsz pieczony to fantastyczna propozycja na zdrowy i  smaczny obiad. Jednak, by danie było bardziej sycące warto zaserwować je z odpowiednimi dodatkami. Dobrze sprawdzą się w tym celu rozmaite kasze, jak choćby kasza gryczana, jaglana czy jęczmienna. Rybę można też zaserwować w towarzystwie brązowego lub białego ryżu. Często podaje się ją również z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. 

Warto również spróbować dorsza z piekarnika z warzywami. Można go zapiekać w towarzystwie ziemniaków, pomidorów lub szparagów. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu brokuł, kalafior, marchewka, cukinia czy cebula. Polecamy spróbować też dorsza pod pierzynką ze szpinaku. Dzięki dodatkowi gęstej śmietany i tartego parmezanu smakuje on wprost fantastycznie. 

Rybę często serwuje się również w towarzystwie lekkich sałatek czy warzywnych surówek:

  • marchewkową - to z pewnością klasyczna propozycja,
  • porową - świetnie smakuje z dodatkiem startego jabłka,
  • selerową - w połączeniu z jabłkiem, rodzynkami i płatkami migdałowymi, z jogurtowym dressingiem,
  • azjatycką - na bazie białej kapusty.

Wybór należy do was. Tak podany, dietetyczny dorsz z piekarnika z pewnością zasmakuje nie tylko osobom na diecie.

Fanom nietuzinkowych połączeń smakowych polecamy spróbowanie dorsza z piekarnika w sosie na bazie śliwek węgierek, cebuli, czosnku i białego wina. W klasycznej wersji rybę często podaje się z sosem koperkowym lub śmietanowym. Jej smak dobrze podkreśli również aromatyczny beszamel lub ziołowy sos pomidorowy.

Czy dorsz jest zdrowy?

Dorsz to jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków ryb. Nic dziwnego – jest nie tylko łatwo dostępny, ale i zdrowy. Stanowi on cenne źródło kwasów Omega 3 i 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ceni się go również ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych, takich jak fosfor, selen, potas czy magnez. 

Jest on również niezwykle smaczną i wysokobiałkową alternatywą dla mięsa. W 100 g ryby znaleźć można aż 23 gramy białka. Z tego względu często sięgają po niego osoby na diecie. Warto również wspomnieć, że dorsz jest jedną z najchudszych i najmniej kalorycznych ryb – 100 g polędwicy to jedynie 82 kalorie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy