Dorsz z piekarnika z aromatycznymi przyprawami smakuje wprost fenomenalnie. A do tego to wspaniała propozycja na prosty obiad, który można przygotować w mniej niż godzinę. Podany w towarzystwie pieczonych warzyw korzeniowych lub lekkiej sałatki warzywnej z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na obiad lub lunch, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na filet z dorsza z piekarnika.
iStock
(średnia 4.49 z 197 głosów)
Marynata do dorsza: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek oraz natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z jednej cytryny. Czosnek i zioła przekładamy do małej miski. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Dorsz: ryby płuczemy, osuszamy i dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą, po czym odkładamy je na około 30 minut.
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Pozostałą cytrynę kroimy w cienkie plasterki.
Pieczenie: w naczyniu żaroodpornym układamy polędwice z dorsza. Przykrywamy je plastrami cytryny. Całość pieczemy bez przykrycia przez około 20 minut.
Porady
- Dorsza z piekarnika polecamy przygotowywać na bazie polędwicy, czyli najgrubszej i najsmaczniejszej części rybiego filetu.
- Czas pieczenia można skrócić do 15 minut – wystarczy ustawić piekarnik na funkcję grill.
- Jak przyprawić dorsza z piekarnika? Ryba równie dobrze smakuje w marynacie na bazie oliwy z oliwek, tymianku i bazylii. Jej smak można też podkreślić przy pomocy rozmarynu, papryki słodkiej lub ostrej czy cząbru.
- Jeżeli nie macie dostępu do świeżych filetów, możecie z powodzeniem przygotować mrożonego dorsza z piekarnika.
- By uzyskać bardziej soczyste mięso, można zawinąć dorsza z piekarnika w folię.
- Jeżeli wierzch dorsza pieczonego w piekarniku zacznie się zbyt mocno rumienić, należy przykryć go papierem aluminiowym lub żaroodporną pokrywką.
- Polecamy również spróbować dorsza smażonego lub przygotowanego w parowarze. W sezonie letnim można go też upiec na grillu.
Dorsz pieczony to fantastyczna propozycja na zdrowy i smaczny obiad. Jednak, by danie było bardziej sycące warto zaserwować je z odpowiednimi dodatkami. Dobrze sprawdzą się w tym celu rozmaite kasze, jak choćby kasza gryczana, jaglana czy jęczmienna. Rybę można też zaserwować w towarzystwie brązowego lub białego ryżu. Często podaje się ją również z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Warto również spróbować dorsza z piekarnika z warzywami. Można go zapiekać w towarzystwie ziemniaków, pomidorów lub szparagów. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu brokuł, kalafior, marchewka, cukinia czy cebula. Polecamy spróbować też dorsza pod pierzynką ze szpinaku. Dzięki dodatkowi gęstej śmietany i tartego parmezanu smakuje on wprost fantastycznie.
Rybę często serwuje się również w towarzystwie lekkich sałatek czy warzywnych surówek:
Wybór należy do was. Tak podany, dietetyczny dorsz z piekarnika z pewnością zasmakuje nie tylko osobom na diecie.
Fanom nietuzinkowych połączeń smakowych polecamy spróbowanie dorsza z piekarnika w sosie na bazie śliwek węgierek, cebuli, czosnku i białego wina. W klasycznej wersji rybę często podaje się z sosem koperkowym lub śmietanowym. Jej smak dobrze podkreśli również aromatyczny beszamel lub ziołowy sos pomidorowy.
Dorsz to jedna z najchętniej wybieranych przez Polaków ryb. Nic dziwnego – jest nie tylko łatwo dostępny, ale i zdrowy. Stanowi on cenne źródło kwasów Omega 3 i 6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ceni się go również ze względu na wysoką zawartość składników mineralnych, takich jak fosfor, selen, potas czy magnez.
Jest on również niezwykle smaczną i wysokobiałkową alternatywą dla mięsa. W 100 g ryby znaleźć można aż 23 gramy białka. Z tego względu często sięgają po niego osoby na diecie. Warto również wspomnieć, że dorsz jest jedną z najchudszych i najmniej kalorycznych ryb – 100 g polędwicy to jedynie 82 kalorie.
Komentarze