Zapiekanka ze szparagami z makaronem i kurczakiem to coś, co podbije wszystkie podniebienia. Ten przepis to hit imprez i spotkań przy stole, bo wygląda wykwintnie, a robi się go łatwo i w mgnieniu oka! Wystarczy tylko kilka składników, żeby wyczarować pożywną i sycącą zapiekankę. Jak zrobić ten przysmak? Zobaczcie nasz prosty przepis na zapiekankę ze szparagami, który zawsze wychodzi.
istock
(średnia 4.48 z 199 głosów)
Przygotowanie składników: makaron gotujemy al dente, według instrukcji podanej na opakowaniu. W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy lub odcinamy twarde końcówki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z czosnku zdejmujemy łupinkę i drobno go siekamy. Ścieramy ser żółty.
Kurczak: filet płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, a następnie dorzucamy cebulkę i czosnek. Wszystko razem smażymy przez kilka minut.
Sos beszamelowy: w rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie powoli dolewamy mleko i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Beszamel gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie dodajemy połowę tartego sera i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.
Układanie warstw: naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy makaron, na nim kurczaka z cebulką, czosnkiem i szparagami (część zostawiamy do ozdobienia zapiekanki), a wszystko polewamy beszamelem. Na wierzchu układamy kilka gałązek szparagów. Całość posypujemy resztą tartego sera.
Pieczenie: zapiekankę ze szparagami wsadzamy do piekarnika na 30 minut.
Porady
- Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem to tylko jedna z opcji, gdyż to danie świetnie smakuje też z podsmażonym indykiem lub mięsem mielonym. Warto też przetestować opcję z chorizo lub z szynką parmeńską.
- W wersji wegetariańskiej zapiekanka ze szparagami może być przygotowana z przeróżnymi serami zamiast mięsa. Sprawdzi się tu twardy ser typu parmezan, miękka mozzarella, a także pleśniowy camembert czy gorgonzola.
- Zapiekanka makaronowa ze szparagami może być przyrządzona z dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze pasują do niej krótkie makarony, takie jak penne, kokardki i świderki, ale także długie spaghetti i tagliatelle.
Zapiekanka ze szparagami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Jednym z przepisów w duchu zero waste jest zapiekanka ze szparagami i ziemniakami. Zamieniamy jedynie makaron na pokrojone w plasterki gotowane ziemniaki. Taka wersja jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, więc z powodzeniem możemy zapakować ją na wynos do pracy.
Kolejny pomysł to zapiekanka ze szparagami fit, czyli odchudzona wersja podstawowego przepisu. Wystarczy użyć pieczonego kurczaka, zamiast smażonego oraz zrezygnować z sosu beszamelowego i zastąpić go jajkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i ulubionymi przyprawami. Znacznie obniży wartość kaloryczną, dzięki temu można jeść ją bez wyrzutów sumienia.
Jeśli chcemy wprowadzić dodatkowe smaki, to nic nie stoi na przeszkodzie, możemy ją modyfikować prawie dowolnie. Wystarczy dorzucić do niej:
Zapiekanka ze szparagami to tylko jeden z dziesiątek przepisów na szparagowe pyszności. Co jeszcze można ugotować z tych warzyw? Najczęściej spotykamy je ugotowane, upieczone lub usmażone solo, podane w towarzystwie sosu holenderskiego i jajka w koszulce. To absolutna klasyka, którą łatwo odtworzymy w swoich kuchniach. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do steka lub łososia. Ale możliwości jest więcej, oto nasze propozycje:
Komentarze