Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem to coś, co podbije wszystkie podniebienia. Ten przepis to hit imprez i spotkań przy stole, bo wygląda wykwintnie, a robi się go łatwo i w mgnieniu oka! Wystarczy tylko kilka składników, aby wyczarować pożywną i sycącą zapiekankę. Jak zrobić ten przysmak? Zobaczcie nasz prosty przepis, który zawsze wychodzi!
istock
(średnia 4.48 z 199 głosów)
Przygotowanie składników: Makaron gotujemy al dente. W tym czasie myjemy i odłamujemy szparagi, a następnie odcinamy twarde końcówki. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy kurczaka na oliwie, a następnie dorzucamy cebulkę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
Sos beszamelowy: W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie powolo dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Beszamel gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, a następnie dodajemy połowę tartego sera i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Pieczenie: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy makaron, na nim kurczaka z cebulką, czosnkiem i szparagami, a wszystko polewamy beszamelem. Na wierzchu układamy kilka gałązek szparagów. Całość posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
- Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem to tylko jedna z opcji, gdyż to danie świetnie smakuje też z podsmażonym indykiem czy też mięsem mielonym. Warto też wypróbować taką zapiekankę z chorizo lub szynką parmeńską.
- W wersji wegetariańskiej, zapiekanka ze szparagami może być przygotowana z przeróżnymi serami zamiast mięsa. Sprawdzi się tu twardy ser typu parmezan, miękka mozzarella, a także pleśniowy camembert czy gorgonzola.
- Zapiekanka makaronowa ze szparagami może być przyrządzona z dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze pasują do niej krótkie makarony, takie jak penne, kokardki czy świderki, ale także długie spaghetti czy tagliatelle.
Zapiekanka makaronowa ze szparagami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu. Inny przepis w duchu zero waste to to zapiekanka ze szparagami i ziemniakami. Przygotujemy ją z tego samego przepisu, zamieniając jedynie makaron na pokrojone w plasterki gotowane ziemniaki. Taka zapiekanka ziemniaczana ze szparagami jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, więc z powodzeniem możemy zapakować ją na wynos do pracy.
Kolejny pomysł to zapiekanka ze szparagami fit, czyli odchudzona wersja odstawowego przepisu. Aby przygotować lżejszą wersję zapiekanki, wystarczy użyć pieczonego kurczaka, zamiast smażonego oraz zrezygnować z sosu beszamelowego i zastąpić go jajkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym i ulubionymi przyprawami. Taki sos znacznie obniży wartość kaloryczną zapiekanki i sprawi, że będzie można jeść ją bez wyrzutów sumienia.
Zapiekanka ze szparagami to tylko jeden z dziesiątek przepisów na szparagowe pyszności. Co jeszcze można ugotować z tych warzyw? Najczęściej spotykamy je ugotowane w towarzystwie sosu holenderskiego i jajka w koszulce. Ten przepis to absolutna szparagowa klasyka, którą łatwo odtworzymy w swoich kuchniach. Takie gotowane szparagi będą też świetnym dodatkiem do steka czy fileta z łososia.
Kolejnym banalnie prostym i błyskawicznym przepisem będą szparagi pieczone lub smażone na maśle. Taki posiłek robi się dosłownie w ciągu 15 minut, a same szparagi smakują wybornie. Fani mięsa, ten podstawowy przepis można wzbogacić kilkoma plasterkami szynki lub boczku. Wystarczy owinąć nimi szparagi dookoła, a następnie zapiec w piekarniku.
Kolejny pomysł na błyskawiczne danie to sałatka ze szparagami. To danie zawsze smakuje genialnie i można dodać do niego właściwie wszystkie ulubione składniki oraz wykorzystać resztki warzyw czy serów, zalegających w lodówce. Do sałatki ze szparagami świetnie pasują gotowane na twardo jajka, świeże truskawki lub wyraziste sery. Do tego wystarczy już tylko lekki winegret lub aromatyczny sos czosnkowy i lekki lunch gotowy!
Szparagi świetnie smakują z jajkami, dlatego warto wykorzystywać je do jajecznicy, wszelkiego rodzaju omletów oraz frittaty. To doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Z kolei na obiad warto zaserwować naleśniki lub kruchą tartę ze szparagami. Fanom włoskiej kuchni z pewnością posmakuje też makaron ze szparagami oraz szparagowe risotto. Tym, którzy wolą nieco lżejsze obiady, polecamy z kolei zupę krem ze szparagów. Natomiast jako lekko przekąska do wieczornego filmu świetnie sprawdzą się z szparagi w cieście francuskim.
Komentarze