Artur Rogalski
0 (0)
Krewetki ze szparagami to eleganckie, a zarazem dziecinnie proste w wykonaniu danie. Jest wyjątkowo lekkie i rozpływa się w ustach. Niewielki dodatek papryczki chili nadaje całości delikatnej nutki pikanterii. Potrawa stanowi idealną propozycję na romantyczną kolację we dwoje. Polecamy podać ją wtedy z kieliszkiem schłodzonego, białego wina. Ponadto krewetki ze szparagami wspaniale smakują w towarzystwie świeżego pieczywa, ugotowanych ziemniaków, a nawet makaronu.
szparagi 500 g
oliwa z oliwek 30 ml
czosnek 4 ząbki
krewetki 500 g
sól 3 g
chili 3 g
natka pietruszki 10 g
limonka 1 szt.
masło 15 g
Przygotowanie: pietruszkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy z osłonek, a następnie kroimy w kostkę. Limonkę wyparzamy, dzielimy na pół. Do przygotowania dania będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której wyciskamy sok.
Krewetki: oczyszczamy z pancerzyków oraz nitki jelitowej. Następnie płuczemy je pod bieżącą zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Krewetki przekładamy do szerokiej miski. Łączymy je z 15 ml oliwy, ostrą papryczką chili, solą, trzema posiekanymi ząbkami czosnku, sokiem z limonki i natką pietruszki.
Szparagi: myjemy je, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Są one wyjątkowo delikatne, więc nie trzeba ich obierać.
Smażenie: 15 ml oliwy rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy szparagi oraz posiekany jeden ząbek czosnku. Całość podgrzewamy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy krewetki i smażymy ok. 2–3 minut. Na końcu wszystko łączymy z masłem, mieszamy oraz doprawiamy solą. Gotowe danie wykładamy na duży talerz.
Porady
- Krewetki ze szparagami możemy podać solo. Fantastycznie smakują także w towarzystwie świeżego pieczywa, grzanek, ugotowanych ziemniaków, ryżu, makaronu, a nawet kaszy.
- Jeśli jesteśmy fanami pikantnych dań – polecamy dodać do krewetek posiekaną papryczkę jalapeno lub większą ilość chili w proszku.
- Potrawę warto wzbogacić o świeże i suszone zioła np. oregano, bazylię, rozmaryn. Ponadto krewetki wspaniale komponują się z pomidorkami koktajlowymi bądź cherry.
- Wybierajmy młode, świeże szparagi. Takie warzywa odznaczają się intensywnie zielonym kolorem oraz zamkniętymi główkami.
- Krewetki możemy również usmażyć na oddzielnej patelni. Warto wtedy dodać do nich wytrawne, białe wino. Alkohol ten wspaniale podkreśli smak owoców morza i sprawi, że będą miały wyjątkowo delikatną konsystencję. Całość polecamy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Limonkę z powodzeniem zastąpimy cytryną, smak będzie nieco mniej orientalny, ale całość wyjdzie równie pyszna.
- Do przygotowania potrawy możemy użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych krewetek. W przypadku tych drugich, przed wrzuceniem na patelnię, należy je rozmrozić. Jeśli nie mamy czasu na oczyszczanie owoców morza – warto kupić takie z usuniętym pancerzykiem i nitką jelitową.
- Danie bez problemu przygotujemy w piekarniku. W takiej sytuacji szparagi wykładamy na blachę wysmarowaną oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200°C. Po 20 minutach wrzucamy do nich wcześniej marynowane w przyprawach krewetki. Całość posypujemy kawałkami masła i pieczemy jeszcze ok. 10–15 minut.
- Gotową potrawę możemy posypać startym żółtym serem np. parmezanem, bądź polać delikatnym sosem śmietanowym, serowym, a nawet winegret. W ten sposób rewelacyjnie wzbogacimy smak dania.
- Krewetek nie smażymy za długo, 2–3 minuty w zupełności wystarczą. W przeciwnym razie wyjdą suche i gumowate.