Łosoś smażony

Ocena:

4.46 (177)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Łosoś smażony to smaczny i prosty pomysł na pożywny obiad. Sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych sałatek lub jako składnik past kanapkowych – możliwości jest mnóstwo. Ceniony jest nie tylko ze względu na fantastyczny smak, ale i wysokie wartości odżywcze. Dodatkowo można go przygotować w zaledwie 20 minut!

Składniki:

  • łosoś  500 g

  • masło klarowane  20 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • sok z cytryny  25 ml

Łosoś smażony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ryby: Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Posypujemy ją równomiernie solą i pieprzem z obu stron (można ją również doprawić innymi, ulubionymi przyprawami, takimi jak chociażby czosnek, rozmaryn czy tymianek.

  • Krok 2:

    Łosoś smażony: Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy masło i czekamy, aż się całkowicie roztopi. Układamy filety i smażymy je przez około 4 minuty, po czym przekładamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty. Gotowego łososia smażonego skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z mizerią lub innymi dodatkami.

Porady

  • Jeżeli przygotujecie smażonego łososia w większej porcji, możecie go później wykorzystać do zrobienia pysznej sałatki z ogórkiem zielonym, fenkułem i kiełkami rzodkiewki lub aromatycznej pasty kanapkowej na bazie twarogu. Równie dobrze sprawdzi się jako składnik farszu na pierogi czy dodatek do makaronu.
  • Łososia smażonego najlepiej przyrządzać na patelni z grubym dnem. Zapewnia ona równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu gotowa ryba smakuje wprost wybornie.
  • Wybierając rybę w sklepie, polecamy sięgać po łososia pacyficznego. Jest on zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od hodowlanych odpowiedników.
  • Łososia można smażyć zarówno ze skórą, jak i bez. Obecnie w sklepach dostępne gotowe, oczyszczone filety. Choć ich przygotowanie jest znacznie szybsze, polecamy sięgnąć po całą rybę. Tłusta skóra nadaje powiem daniu niepowtarzalnego smaku.
  • Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie łososia smażonego na patelni ze skóra, pamiętajcie, że należy smażyć ją przez około minutę lub dwie dłużej niż drugą stronę ryby.
  • Do łososia z patelni najlepiej sprawdzą się grube filety – ich optymalna grubość to około 3–4 cm.
  • Należy pamiętać, że sokiem z cytryny skrapia się wyłącznie gotowego łososia smażonego. Dodanie soku przed obróbką termiczną zamyka mięso, co skutkuje suchą i nieapetyczną konsystencją ryby.
  • Przed smażeniem łososia należy go dobrze odsączyć – najlepiej przy pomocy ręcznika kuchennego. W przeciwnym razie ryba będzie przywierać do patelni.
  • Łososia na patelni można również smażyć z dodatkiem mąki lub panierki na bazie bułki tartej i jajka. 
  • Podane w przepisie masło można zastąpić olejem rzepakowym czy ryżowym lub oliwą z oliwek.
  • Rybę polecamy wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przyrządzeniem. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Łosoś smażony – przepis

Przepis na łososia smażonego jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy oprawioną rybę lekko doprawić przy pomocy soli i pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), a następnie podsmażyć przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni. 

Ze względu na bogaty smak samej ryby, nie potrzebuje ona wielu przypraw. Jeśli jednak lubicie azjatyckie smaki, możecie zamarynować ją w mieszance sosu sojowego, soku z limonki, miodu, imbiru i soli. Po oblaniu mieszanką łososia należy odłożyć na około 30 minut. 

Z czym podawać łososia z patelni? 

Smażonego łososia najczęściej przyrządza się na obiad. Można podawać go z rozmaitymi dodatkami, jak chociażby kasza jaglana, ryż czy makaron tagliatelle. Do ryby często dodaje się również puree ziemniaczane i mizerię lub inną surówkę. Łosoś świetnie komponuje się również ze smakiem szpinaku duszonego na maśle. W wersji fit można go serwować w towarzystwie lekkich, warzywnych sałatek. Dobrze smakuje również położony na kromce domowego chleba posmarowanego twarożkiem lub serkiem kanapkowym.

Smak łososia dobrze podkreśli prosty sos cytrynowo–maślany. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników: masła, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, natki pietruszki, pieprzu oraz soli. Rybę można też podać z aksamitnym sosem beszamelowym lub prostym dressingiem koperkowym.

Jak smażyć łososia?

Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by móc cieszyć się smakiem idealnego i soczystego łososia smażonego. Najważniejsza jest optymalna temperatura tłuszczu. Powinna ona wynosić między 160 a 180 °C. Tuż przed włożeniem ryby na patelnię należy jednak zredukować ogień. Dzięki temu skórka będzie przyjemnie chrupiąca, a mięso delikatne. 

Często zadawany pytaniem, jest również to, na czym smażyć łososia? Dobrze sprawdzą się w tym celu tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, takie jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Polecamy również spróbować łososia smażonego na maśle lub na oleju kokosowym.

Istotną kwestią jest też sam czas smażenia ryby. W przypadku kawałka o standardowej wadze (około 200 g) nie powinien on wynosić więcej niż 8 minut. Gotowa ryba, przed zdjęciem z patelni, powinna mieć lekko różowy kolor. Proces ścinania białka zachodzi bowiem jeszcze przez chwilę po przełożeniu łososia na talerz. 

Jeżeli decydujemy się na przygotowanie smażonego łososia ze skórą, powinniśmy ułożyć go na patelni właśnie od strony skóry. Dopiero, gdy białko zetnie się do około ¾ jego grubości, można przełożyć rybę na druga stronę. Wówczas gotowy łosoś z patelni będzie nie tylko idealnie wysmażony, ale i soczysty.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
do -30% na wybrany asortyment
do -30% na wybrany asortyment
Rabat do 30% na meble i dodatk... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
do -30% na wybrany asortyment
Online

Rabat do 30% na meble i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na sfmeble.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne