Łosoś smażony

Łosoś smażony to smaczny i prosty pomysł na pożywny obiad. Sprawdzi się również jako dodatek do warzywnych sałatek lub jako składnik past kanapkowych – możliwości jest mnóstwo. Ceniony jest nie tylko ze względu na fantastyczny smak, ale i wysokie wartości odżywcze. Dodatkowo można go przygotować w zaledwie 20 minut!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

filet z łososia

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 174 głosów)

Łosoś smażony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ryby: Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Posypujemy ją równomiernie solą i pieprzem z obu stron (można ją również doprawić innymi, ulubionymi przyprawami, takimi jak chociażby czosnek, rozmaryn czy tymianek.

  • 2.

    Łosoś smażony: Na dobrze rozgrzaną patelnię dodajemy masło i czekamy, aż się całkowicie roztopi. Układamy filety i smażymy je przez około 4 minuty, po czym przekładamy je na drugą stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty. Gotowego łososia smażonego skrapiamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podajemy z mizerią lub innymi dodatkami.

Porady

  • Jeżeli przygotujecie smażonego łososia w większej porcji, możecie go później wykorzystać do zrobienia pysznej sałatki z ogórkiem zielonym, fenkułem i kiełkami rzodkiewki lub aromatycznej pasty kanapkowej na bazie twarogu. Równie dobrze sprawdzi się jako składnik farszu na pierogi czy dodatek do makaronu.
  • Łososia smażonego najlepiej przyrządzać na patelni z grubym dnem. Zapewnia ona równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki czemu gotowa ryba smakuje wprost wybornie.
  • Wybierając rybę w sklepie, polecamy sięgać po łososia pacyficznego. Jest on zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od hodowlanych odpowiedników.
  • Łososia można smażyć zarówno ze skórą, jak i bez. Obecnie w sklepach dostępne gotowe, oczyszczone filety. Choć ich przygotowanie jest znacznie szybsze, polecamy sięgnąć po całą rybę. Tłusta skóra nadaje powiem daniu niepowtarzalnego smaku.
  • Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie łososia smażonego na patelni ze skóra, pamiętajcie, że należy smażyć ją przez około minutę lub dwie dłużej niż drugą stronę ryby.
  • Do łososia z patelni najlepiej sprawdzą się grube filety – ich optymalna grubość to około 3–4 cm.
  • Należy pamiętać, że sokiem z cytryny skrapia się wyłącznie gotowego łososia smażonego. Dodanie soku przed obróbką termiczną zamyka mięso, co skutkuje suchą i nieapetyczną konsystencją ryby.
  • Przed smażeniem łososia należy go dobrze odsączyć – najlepiej przy pomocy ręcznika kuchennego. W przeciwnym razie ryba będzie przywierać do patelni.
  • Łososia na patelni można również smażyć z dodatkiem mąki lub panierki na bazie bułki tartej i jajka. 
  • Podane w przepisie masło można zastąpić olejem rzepakowym czy ryżowym lub oliwą z oliwek.
  • Rybę polecamy wyjąć z lodówki na około 10 minut przed przyrządzeniem. 

Notka redakcyjna

Łosoś smażony – przepis

Przepis na łososia smażonego jest niezwykle prosty i szybki. Wystarczy oprawioną rybę lekko doprawić przy pomocy soli i pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), a następnie podsmażyć przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni. 

Ze względu na bogaty smak samej ryby, nie potrzebuje ona wielu przypraw. Jeśli jednak lubicie azjatyckie smaki, możecie zamarynować ją w mieszance sosu sojowego, soku z limonki, miodu, imbiru i soli. Po oblaniu mieszanką łososia należy odłożyć na około 30 minut. 

Z czym podawać łososia z patelni? 

Smażonego łososia najczęściej przyrządza się na obiad. Można podawać go z rozmaitymi dodatkami, jak chociażby kasza jaglana, ryż czy makaron tagliatelle. Do ryby często dodaje się również puree ziemniaczane i mizerię lub inną surówkę. Łosoś świetnie komponuje się również ze smakiem szpinaku duszonego na maśle. W wersji fit można go serwować w towarzystwie lekkich, warzywnych sałatek. Dobrze smakuje również położony na kromce domowego chleba posmarowanego twarożkiem lub serkiem kanapkowym.

Smak łososia dobrze podkreśli prosty sos cytrynowo–maślany. Do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku składników: masła, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, przeciśniętego przez praskę czosnku, natki pietruszki, pieprzu oraz soli. Rybę można też podać z aksamitnym sosem beszamelowym lub prostym dressingiem koperkowym.

Jak smażyć łososia?

Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by móc cieszyć się smakiem idealnego i soczystego łososia smażonego. Najważniejsza jest optymalna temperatura tłuszczu. Powinna ona wynosić między 160 a 180 °C. Tuż przed włożeniem ryby na patelnię należy jednak zredukować ogień. Dzięki temu skórka będzie przyjemnie chrupiąca, a mięso delikatne. 

Często zadawany pytaniem, jest również to, na czym smażyć łososia? Dobrze sprawdzą się w tym celu tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia, takie jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek. Polecamy również spróbować łososia smażonego na maśle lub na oleju kokosowym.

Istotną kwestią jest też sam czas smażenia ryby. W przypadku kawałka o standardowej wadze (około 200 g) nie powinien on wynosić więcej niż 8 minut. Gotowa ryba, przed zdjęciem z patelni, powinna mieć lekko różowy kolor. Proces ścinania białka zachodzi bowiem jeszcze przez chwilę po przełożeniu łososia na talerz. 

Jeżeli decydujemy się na przygotowanie smażonego łososia ze skórą, powinniśmy ułożyć go na patelni właśnie od strony skóry. Dopiero, gdy białko zetnie się do około ¾ jego grubości, można przełożyć rybę na druga stronę. Wówczas gotowy łosoś z patelni będzie nie tylko idealnie wysmażony, ale i soczysty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy