Kasza kuskus - jak ją przygotować i z czym jeść?

156 przepisów

Kasza kuskus to stosunkowo nowy składnik w kuchni europejskiej. Pochodzi z Afryki i w wielu regionach stanowi tam podstawę diety oraz potrawy narodowej o tej samej nazwie. Można go podać na wiele różnorodnych sposobów: jako dodatek do obiadu lub część dania jednogarnkowego, w roli składnika pożywnej sałatki lub na słodko w ramach śniadania.

Kasza kuskus: jak przygotować?

Kasza kuskus: wartości odżywcze

Kuskus, zwyczajowo nazywany kaszą, jest dość nietypowym wyrobem, który łączy w sobie właściwości kaszy oraz makaronu. Pierwotnie przygotowywano go i spożywano w północno - zachodniej Afryce. Początkowo był przygotowywany z rozdrabnianych ziaren pszenicy durum, dziś przygotowuje się go z semoliny, czyli mąki z pszenicy durum. Tę samą nazwę nosi też tradycyjna potrawa z tych regionów, spożywana często ze względu na wysokie wartości odżywcze oraz łatwość przygotowania. Oryginalny kuskus jest podawany z dodatkiem mięsnego gulaszu. Kasza kuskus zyskuje dziś coraz większą popularność na całym świecie.

Czy kasza kuskus jest zdrowa? Z pewnością zawiera wartości odżywcze, które powinny być składnikiem zdrowej diety. Ma dużo kalorii pochodzących głównie z białka. Jest też lekkostrawny i dostarcza organizmowi sporo żelaza. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy B. Kuskus nie jest jednak z pewnością "cudownym produktem" dietetycznym. Niemniej warto włączyć go do codziennej diety lub przynajmniej wypróbować w swojej kuchni.

Kasza kuskus: jak przygotować?

Kasza kuskus jest tradycyjnie gotowana na parze, nie wrzucana do wody. Sposób przygotowania zależy od tego, jak kuskus został wytworzony. niektórzy producenci robią go w sposób podobny do tradycyjnego, z ziaren pszenicy durum i ten typ przypomina kaszę. Częściej w sklepach można spotkać jednak drugi typ, nazywany "kuskusopodobnym". To kuskus z semoliny i wody, o makaronowatej konsystencji. Używane do jego wyrobu połączenie mąki z wodą to w rzeczywistości ciasto makaronowe.

Drugi typ kuskusu przygotowuje się niezwykle łatwo. Wystarczy zalać go podaną na opakowaniu ilością wrzątku i pozostawić pod przykryciem, by zdążył go wsiąknąć. Zwykle wystarczy 1 cm wody powyżej powierzchni kaszy i 5 minut oczekiwania. Tak duża prostota sprawiła, że kuskus instant świetnie przyjął się w kuchniach na całym świecie. Tradycyjny kuskus trzeba przygotować za pomocą parowaru, inaczej nie zmięknie i nie będzie się nadawał do spożycia.

Kasza kuskus: potrawy

Kasza kuskus najczęściej stanowi główny składnik obiadu, zastępując w nim kaszę, makaron, ziemniaki. Jest bardzo kaloryczna i jednocześnie lekkostrawna. Z czym jeść kuskus? Można go z powodzeniem podać z warzywami, surówką, mięsem czy rybą. Wśród ciekawych dań obiadowych warto też wymienić kuskus curry z dodatkiem potrawki z warzyw strączkowych, a także gołąbki z kuskusem zamiast tradycyjnego ryżu.

Przepisy z kuskusem pokazują, że jest to produkt niezwykle uniwersalny i o wielu możliwych zastosowaniach. Ciekawą propozycję stanowi kuskus na śniadanie, podany na słodko. Wystarczy zamiast wodą zalać go mlekiem krowim lub roślinnym, a następnie dosłodzić miodem i wkroić do środka owoce. Tak powstaje danie świetnie zastępujące owsiankę i przełamujące śniadaniową rutynę.

Bardzo ciekawą przystawką lub nawet osobnym daniem w porze lunchu jest sałatka z kuskusem. Sprawdzą się nie tylko klasyczne połączenia, ale także te nowatorskie i ciekawe (na przykład kuskus z mandarynkami i orzechami). Można również dodać do niego pieczone buraki i kiełki.

Czy kuskus ma gluten?

Kasza kuskus jest wyrobem z pszenicy i jako taki posiada w swoim składzie gluten. Choć nazywa się ją kaszą, nie jest nią - przypomina raczej makaron. Osoby z celiakią lub innymi chorobami wymagającymi wyeliminowania glutenu z diety powinny jej bezwzględnie unikać. Nie sprawdzi się też w jadłospisie osób, które z własnego wyboru i z różnych przyczyn eliminują z diety wyroby z pszenicy. Na diecie bezglutenowej lepiej sprawdzą się takie kasze, jak gryczana, owsiana, jaglana, amarantus, komosa ryżowa oraz kasza kukurydziana. Można z nich przygotować równie ciekawe dania.

Artykuły powiązane

Kasza bulgur
19.05.2020

Kasza bulgur – pyszna nie tylko na obiad

Kasza bulgur to kolejna odmiana kasz, którą warto włączyć do jadłospisu. Produkt otrzymywany w wyniku obróbki ziaren durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, charakteryzuje się dużymi walorami odżywczymi. A w dodatku kasza bulgur może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. W cyklu "Smak" przybliżamy ten produkt.

cykoria
11.03.2020

Cykoria z sałatką tabbouleh

Prosta i efektowna przekąska - cykoria radicchio z tabbouleh, podana z pomidorkami i świeżymi ziołami. Ten przepis na pewno przekona Was, że cykoria może smakować przepysznie i wyjątkowo prezentować się na stole. Zobaczcie, jak krok po kroku tę przystawkę przygotowuje Renata Chodorowska, redaktor naczelna "Moje Gotowanie".

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Książki o Grzybach
09.08.2019

Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy

Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Kasza dla zdrowia
31.03.2018

Czas pokochać kasze - mają supermoc!

Kasze jemy zbyt rzadko. Z badań wynika, że tylko dwa-trzy razy w miesiącu. To błąd. Na świecie jedzenie kaszy staje się modne. I nie bez powodu. Kasza silnie rozgrzewa, syci, a nie tuczy, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. Dodatkowo pomaga schudnąć, odmładza i chroni przed wieloma chorobami.

kuskus_glowne_Fotolia_100305807_Subscription_XL
04.02.2016

Kuskus – kasza czy makaron? Ważne źródło białka

Znany od tysięcy lat kuskus jest pysznym i szybkim sposobem na wegetariańskie danie. Lekki i sycący, polecany jest każdemu, bez względu na dietę, jako świetne źródło lekkostrawnego białka.