Łosoś w sosie teriyaki

Łosoś teriyaki to pyszny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Rybę marynujemy wcześniej, aby zdążyła przejść odpowiednim smakiem i aromatem. Następnie pieczemy w piekarniku. Tak przygotowany łosoś jest soczysty i pyszny. Warto podać go z ryżem i sałatką. Zasmakuje nawet osobom, które twierdzą, że nie lubią ryb. Do tej się przekonają! Sprawdź przepis na łososia w sosie teriyaki.

łosoś z piekarnika

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • losos-w-sosie-teriyaki1.Łososia opłukać i osuszyć. Natrzeć pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, sos sojowy, miód lipowy, łyżeczkę imbiru w proszku (lub ok. 1,5 cm świeżego, startego), posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku. Zamarynować łososia na minimum 3 godziny (można na całą noc).
  • losos-w-sosie-teriyaki22.Rybę umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Podawać z sałatką - pomidory pokroić w grubsze kawałki, a cukinię w drobną kostkę. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę, drobno posiekaną cebulę, łyżeczkę miodu lipowego, ocet ryżowy i niewielką ilość oliwy. Wszystkie składniki wymieszać. Danie można także podawać z ryżem basmati.

Porady

W przepisie na łososia w sosie teriyaki wykorzystujemy:

  • łososia - filet
  • miód - najlepiej lipowy
  • imbir - suszony można zastąpić 1,5 cm świeżego, startego na tarce
  • pomidory - najlepiej malinowe
  • ocet ryżowy - można zastąpić sokiem z cytryny

Łosoś teriyaki najlepiej smakuje pieczony w naczyniu żaroodpornym. W sklepach znajdziemy naczynia żaroodporne wykonane zarówno z grubego, odpornego na wysokie temperatury szkła, jak i na przykład naczynia ceramiczne. Te drugie są zwykle nieco ładniejsze i można podawać przygotowane w nich potrawy od razu na stół. 

Notka redakcyjna

Łosoś teriyaki - przepis

Łosoś w teriyaki to lekkie i smaczne danie. Jego sekretem jest długie marynowanie ryby w sosie teriyaki. W kuchni japońskiej teriyaki nie oznacza jednak sosu, a technikę przyrządzania dań. Polega ona właśnie na pieczeniu marynowanych wcześniej w sosie ryb i mięs. Można także je zgrillować. Sama nazwa teriyaki pochodzi od japońskiego czasownika teru, który oznacza świecić. Wiąże się to z faktem, że po upieczeniu ryby i mięso zamarynowane w sosie teriyaki apetycznie błyszczą. Jest to efekt bardzo dużej zawartości cukru w sosie. 

Łosoś w sosie teriyaki smakuje orientalnie, ale jest to smak, który nie powinien być dla nas trudny, a raczej przyjemny. To też ciekawa alternatywa na święta – może spróbujecie przyrządzić w ten sposób łososia na Boże Narodzenie?

Łosoś pieczony teriyaki

Jak podawać łososia teriyaki? Najlepiej smakuje z ryżem i lekką sałatką, tak jak w powyższym przepisie. Ryż jaśminowy czy basmati pasują bardzo dobrze, podobnie jak na przykład zdrowy ryż brązowy. Co ciekawe, łososia w sosie teriyaki można nie tylko upiec w piekarniku, ale także zgrillować – będzie wtedy miała jeszcze inny smak. 

Sos teriyaki kupimy dziś w wielu supermarketach i sklepach internetowych. Jeśli lubicie eksperymenty, możecie także przygotować go samodzielnie w domu – wystarczy kilka składników: sos sojowy, ocet ryżowy, miód lub cukier, imbir, czosnek i woda. Wszystko należy wymieszać w odpowiednich proporcjach i gotowe. Co ciekawe, sos teriyaki może być używany zamiennie do samego sojowego – wykorzystajmy go jako sos do maczania sajgonek czy warzyw w tempurze. Warto eksperymentować i dodawać go także do dań kuchni polskiej – wprowadzi ciekawą orientalną nutę.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy