Keftedes, czyli greckie pulpeciki, są aromatyczne i dość szybkie w przygotowaniu - posmakują każdemu, nie tylko wielbicielom kuchni śródziemnomorskiej. Sekretem smaku pulpecików są przyprawy, które trafiają zarówno do nich, jak i do sosu. Takie kulki z mięsa mielonego doprawione ziołami to doskonały pomysł na codzienny obiad, kolację, ale też jako przekąska na imprezę i spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Podajemy sprawdzony przepis.
iStock
Mięso na keftedes: kajzerki rozdrobnić i zmielić. Listki mięty umyć i delikatnie osuszyć, a następnie posiekać. Potem mielimy mięso i łączymy z bułką, miętą, musztardą, jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Na koniec formujemy kulki mięsne. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy je na głębokim tłuszczu, przez kilka minut aż będą rumiane.
Sos do keftedes: myjemy listki mięty, osuszamy i siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Miętę i sok dodajemy do jogurtu greckiego, solimy do smaku i mieszamy.
Kalorie: 410
Porady
- Keftedes można podawać w bardzo elegancki sposób – w sosie albo na patyczkach z sosjerką obok. Te na wykałaczkach szczególnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę – będą pięknie prezentowały się na szwedzkim stole.
- Greckie pulpety można zrobić z mięsa wieprzowo–wołowego, jak w naszym przepisie, lub z samego mięsa wieprzowego, wołowego, a nawet drobiowego.
- Mięso na keftedes warto zmielić w domu, będzie miało o niebo lepszy smak.
- Kotleciki można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Można je podawać zarówno z lekkim, greckim sosem jogurtowo–miętowym, jak i z nieco ostrzejszym, rozgrzewającym sosem pomidorowym.
- Keftedes można traktować jako samodzielne danie lub przekąskę. Podaje się je z greckim chlebkiem pita i z sosem, ale można z powodzeniem zjeść je z frytkami, pieczonymi ziemniakami albo z ryżem połączonym z warzywami.
Keftedes to mięsne kulki. Grecy jadają je jako danie główne lub jako przystawkę - z chlebkiem pita oraz z orzeźwiającym sosem tzatziki. To danie niezwykle charakterystyczne dla tego regionu. Grecja posiada kuchnię śródziemnomorską odmiany wschodniej. Kuchnia wschodniośródziemnomorska słynie właśnie z potraw wykorzystujących jagnięcinę, baraninę czy drób, z dań grillowanych, z różnego rodzaju serów oraz orzeźwiających przypraw – do jakich należy mięta.
Keftedes występują w różnych rodzajach – na przykład w formie kulek z cukinii czy z pomidorów. Tradycyjnie są kulkami mięsnymi, jednak mogą stać się mieszanką warzyw, dzięki temu danie będzie odpowiednie dla wegetarian i wegan.
Greckie kotleciki keftedes można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Idealnie sprawdzi się mięso wołowe, jagnięce, albo mieszanka tych mięs. W praktyce jednak w Polsce sięgamy najczęściej po mielone mięso wieprzowo–wołowe. Mięso należy w odpowiedni sposób doprawić – idealnie sprawdza się do tego sól, pieprz, mięta, szczypiorek i pietruszka. Niektórzy dodają też słodką paprykę, oregano czy tymianek. W wersji z sosem pomidorowym możemy wykorzystać również cebulę dla uzyskania nieco ostrzejszego smaku.
Warto pamiętać, że kotleciki greckie można usmażyć na patelni, ale równie dobrym sposobem jest ich grillowanie czy upieczenie w piekarniku. Wówczas będą nieco mniej soczyste, ale nadal pyszne i w dodatku mniej kaloryczne.
Keftedes można podawać na zimno lub na gorąco. Mogą być daniem głównym, ale mogą też służyć jako przekąska. Podajemy je na patelni lub bezpośrednio na talerzu – już polane sosem, albo też czekające na namoczenie w nim. Jeśli kotleciki greckie mają służyć za przekąskę, najlepiej podać je z bułeczką i orzeźwiającym sosem tzatziki. Jeśli zaś chcemy by zapełniły brzuch, możemy je podawać z pieczonymi ziemniakami albo z ryżem. Ciekawym rozwiązaniem jest podanie ryżu z suszonymi pomidorami i oliwkami, a do tego właśnie keftedes w towarzystwie sosu jogurtowo-miętowego.
Czerwone, nieco bardziej pikantne sosy mają wielu zwolenników. Kulki mięsne keftedes jak najbardziej pasują do takiego pomidorowego sosu. Można do nich dodać kilka kawałków sera feta i posypać wszystko świeżą, aromatyczną pietruszką. Do takiej mieszanki najlepiej dodać zamiast czarnego pieprzu pieprz cayenne. Pulpeciki można też oczywiście podawać z makaronem – powstanie wówczas pewnego rodzaju spaghetti, ale z mięsem uformowanym w kulki.
Komentarze