Sałatka do grilla to nieodłączny element posiłku pod chmurką, kiedy nad rusztem skwierczą kawałki mięsa. I choć część z osób potraktuje ją tylko jako dodatek, my jesteśmy pewni, że to nierzadko pełnowartościowa przystawka przed mięsną częścią biesiady. W galerii powyżej aż 6 sprawdzonych, rozmaitych przepisów na sałatki do grilla.

Sałatka na grilla – porcja witamin dla każdego

Grillowanie niezaprzeczalnie kojarzy się ze skwierczącymi nad żarem kiełbaskami, idealnie doprawionymi kawałkami karkówki, które kuszą już samym zapachem czy kolorowymi szaszłykami. Ale dla dopełnienia całej kompozycji dania warto przygotować okazjonalne sałatki. Sałatka na grilla powinna być orzeźwiająca, prosta do przygotowania i wygodna do jedzenia. Często grillowanie odbywa się w plenerze i trudno o specjalne podanie. Nie zapominajmy, że sałatka na grilla to także solidna i smaczna dawka witamin i mikroelementów – witamina C z papryki, witamina E z ogórka czy witaminy z grupy B z sałaty to tylko cześć z cennych dla zdrowia składników. Nie bez znaczenia jest też Sos do sałatki - przepisy i rodzaje dają nam dużo możliwości, jak wzbogacić nasze danie.

 

Sałatka na grilla – triki na przygotowanie 

Umyta sałata to podstawa do sałatki na grilla. Najwygodniejszym rozwiązaniem będzie specjalna misa z funkcją wirówki. Oczyści warzywo, a jednocześnie pozwoli zachować strukturę produktu. Liście sałaty, których nie wykorzystamy, najlepiej przechowywać w lodówce, owinięte w lekko zwilżonych papierowych ręcznikach. Warto pamiętać, że sałatę najlepiej rwać dłońmi na mniejsze kawałki – w trakcie krojenia nożem niewykonanym ze stali nierdzewnej, mogą wytrącić się szkodliwe substancje.