REKLAMA

Pikle z ogórków

Pikle z ogórków to przetwory, które przygotowuje się latem ze świeżych ogórków. Dzięki temu zyskujemy zapasy na sezon jesienno-zimowy, a tym samym gotową przystawkę do obiadów, kanapek czy też różnego rodzaju sałatek. Pikle z ogórków według naszego przepisu są słone, a zarazem delikatne w smaku i przyjemnie chrupiące. Do przygotowania pikli z ogórków najlepiej wykorzystać świeże ogórki gruntowe o małym rozmiarze – są one najlepsze smaku, a do tego nie mają przerośniętych pestek i nie są puste w środku. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pikle z ogórków na zimę i nie tylko! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory pikle

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 3.8 z 304 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ogórki i koper 1.

    Ogórki należy włożyć do miski (można przekroić na ćwiartki), posypać solą, wymieszać i zostawić na kilka godzin, a najlepiej przez noc. Po odstaniu należy wylać z ogórków powstałą wodę i zasypujemy cukrem, wymieszać. A następnie znowu odstawić na 4 godziny. Tym razem wody nie trzeba odlewać. Do miski z ogórkami należy dolać ocet, dodać gorczycę, chrzan, czosnek, liść laurowy, koper i wymieszać. Tak przygotowane pikle trzeba włożyć włącznie z zalewą do wyparzonych słoików. Na koniec pikle z ogórków należy pasteryzować 15 minut.

Porady

  • Nasz przepis na pikle z ogórków możemy nieco zmodyfikować, dodając do nich przyprawę curry. Dzięki temu pikle z ogórków z curry nabiorą charakterystycznego lekko pikantnego smaku i intensywnego aromatu. 
  • Do pikli z ogórków możemy dodać również paprykę – dzięki temu zyskamy świetną sałatkę do obiadu na zimę. 
  • Do pikli z ogórków rekomendujemy wykorzystać sól niejodowaną
     

Notka redakcyjna

 

Jak zrobić pikle z ogórków? 


Sezon ogórkowy przypada na końcówkę lipca i początek sierpnia – to wtedy zwykle zaczynamy przygotowywać zapasy na zimę, w tym m.in. ogórki kiszone, a także ogórki konserwowe (czyli nasze pikle), nazywane również ogórkami małosolnymi. Najlepiej wybrać do nich małe i świeże ogórki – duże egzemplarze mają duże pestki, a do tego często są puste w środku, a przez to zdecydowanie mniej smaczne. Pikle z ogórków przygotowuje się niezwykle prosto i szybko – całość zajmie nam nie więcej niż godzinę. Do ich przygotowania potrzebujemy: ogórków gruntowe oraz opcjonalnie papryki i cebuli. Nie należy również zapominać o zalewie do pikli, na którą składa się woda, ocet spirytusowy 10% lub 15% (ewentualnie ocet jabłkowy lub ocet z owoców granatu), cukier oraz sól niejodowana. Ważną rolę odgrywają także przyprawy, czyli: ziarna gorczycy, ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe. Na początku przygotowania pikli z ogórków należy dokładnie umyć ogórki (w tym celu najlepiej wymoczyć je w wodzie przez ok. 15 minut), a następnie zagotować zalewę (do czasu aż cukier się rozpuści) i pozostawić ją do ostudzenia. Dalej do każdego słoika wkładamy: kilka ziarenek gorczycy (dzięki niej ogórki są przyjemnie chrupiące), ziele angielskie, pieprz (ok. 6 ziarenek na słoik) oraz liść laurowy, a także umyte ogórki. Na końcu wystarczy zalać ogórki zalewą octową, dobrze je zakręcić i zapasteryzować. Po wystudzeniu słoików ogórki w słoikach należy odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie są one gotowe do spożycia. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy