Marchewka z groszkiem - przepis na gęsto

Pyszny, klasyczny dodatek do obiadu to przepis babci - marchewka z groszkiem pasuje do ziemniaków, kotletów mielonych, a także drobiu. Sekret smaku to zasmażka, która niestety dodaje warzywom kalorii

Dodany przez:

marchewka z groszkiem na gęsto

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.76 z 21 głosów)

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1 szklanka groszku surowego
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki mąki
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dosypać groszek.
  2. Zalać wodą tak, aby jarzyny były zakryte, gotować na wolnym ogniu do miękkości.
  3. Masło roztopić, dodać mąkę , przypiec na złoto.
  4. Dodać zasmażkę do marchewki, doprawić cukrem i solą do smaku.
  5. Marchewka z groszkiem gotowa!
obiad marchewka z groszkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze