Schab w galarecie

Ocena:

4.33 (208)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Schab w galarecie to pomysł na idealną przystawkę podczas imprezy w gronie znajomych lub na święta. To potrawa niezwykle delikatna i pełna smaku. Przepis nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani wyszukanych składników. Wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i dodać kilka podstawowych warzyw. Takie mięso będzie odpowiednie nawet na wyjątkowe okazje, sprawdzi się również na święta.

Składniki:

  • schab  1 kg

  • marchewka  2 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

  • czosnek granulowany  30 g

  • skrzydełka  4 szt.

  • kostka rosołowa  1 szt.

  • żelatyna  3 szt.

  • pieprz  1 szczypta

  • olej  1 łyżka stołowa

Schab w galarecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Schab w galarecie – przepis: na początek należy umyć mięso. Następnie do naczynia żaroodpornego trzeba dać odrobinę oleju, dodać schab i zrumienić z obydwu stron, dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać wodą, żeby zakryła mięso. Potem dodać czarny pieprz i czosnek granulowany (lub świeży). Gotować do miękkości, potem wyjąć, jak wystygnie pokroić.

    iStock-schab-srodkowy-
  • Krok 2:

    Przygotowanie dodatków i schabu w galarecie: gotujemy marchewki, potem kroimy w drobną kostkę. Następnie żelatynę łączymy z kostką rosołową, dodajemy odrobinę wody i całość podgrzewamy na palniku (do czasu aż żelatyna się rozpuści i nabierze charakterystycznej, galaretowatej konsystencji). W dalszej kolejności na półmisku układamy marchewkę i plastry mięsa, po czym całość zalewamy tężejącą galaretką. Potem odstawiamy półmisek do lodówki na co najmniej kilka godzin.

    marchewka-fot.iStock-

Porady

  • Do przygotowania schabu w galarecie przydadzą się: szklane naczynie żaroodporne, dzbanek z miarką, trzepaczka oraz ostry nóż. Trzepaczka pomoże dokładnie rozpuścić żelatynę w rosole. Najlepszy nóż, który można wybrać to dobrze wyprofilowany nóż szefa kuchni.
  • Schab w galarecie można przygotować w foremkach lub pucharkach. W takiej ilości, ile będzie spodziewanych gości. Mięso ciekawie zaprezentuje się w tortownicy z wyjmowanym dnem, efekt będzie zaskakująco dobry.
  • Dobry schab w galarecie można zrobić również w bardziej słodkiej wersji, z morelami lub ze śliwkami suszonymi.
  • Do przyrządzenia tego dania będzie odpowiedni zarówno schab pieczony, jak i gotowany.
  • Soczysty schab w galarecie uzyskamy, piekąc go pod przykryciem, w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia.
  • Gotowany schab lub pieczony, który zostaje nam po okresie świątecznym może być z powodzeniem wykorzystany do zrobienia galarety. Dzięki temu w duchu zero waste przedłużymy jego świeżość o kolejne dni i nic się nie zmarnuje.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić galaretę do schabu

W szybkiej wersji wystarczy przygotować kostkę rosołową, w ciepłej w wodzie, według przepisu z opakowania, a następnie dodać do niej żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia. Całość pozostawić do wystygnięcia. Tak przygotowaną galaretkę można doprawić do smaku, pieprzem, białym, kolorowym, czarnym, każdy z nich da nieco inny smak i ziołami według uznania.

Kostkę rosołową można też zrobić samodzielnie, z pozostałości z rosołu. Taką domową kostkę można również mrozić. Jeśli jednak decydujemy się na zakup jej w sklepie to dokładnie sprawdzajmy skład, bo niestety wiele kostek to produkty niskiej jakości, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.


Oczywiście idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie galarety do schabu ze świeżo ugotowanego rosołu lub choćby intensywnego w smaku bulionu warzywnego.


Jak udekorować schab w galarecie

W podstawowej wersji schab w galarecie dekorujemy ugotowaną marchewką i ewentualnie natką pietruszki. Można też do marchewki dodać nieco ugotowanej pietruszki, dzięki temu danie będzie atrakcyjniejsze wizualnie. Z powodzeniem możemy użyć również groszku konserwowego lub kukurydzy, dodając je do galarety lub ozdabiając nimi półmisek z mięsem. Schab w galarecie można udekorować również grzybami w occie, leśnymi lub pieczarkami. Świetnie zaprezentuje się również ugotowane na twardo jajko – może być kurze, ale jeszcze lepiej będą wyglądały malutkie jajka przepiórcze.


Żeby odpowiednio zbalansować smaki można również podawać schab w galarecie z chrzanem lub z ćwikłą. Pasuje też do niego kromka świeżego chleba.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne