Pieczarki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie to genialny dodatek do wytrawnego obiadu. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka podczas imprez w gronie rodzinnym. Swój aromat zawdzięczają klasycznej marynacie z dodatkiem gorczycy i liści laurowych. Można je przygotować o dowolnej porze roku, ponieważ składniki są łatwo dostępne i tanie. Przepis na pieczarki w occie jest bardzo prosty. Pokochają go wszyscy amatorzy domowych przetworów.
Pieczarki marynowane / fot. StockFood
Pieczarki: przebieramy i dokładnie myjemy. Podgrzewamy w garnku wodę z łyżką octu. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej oczyszczone grzyby. Gotujemy je przez 5 minut, po czym odcedzamy.
Słoiki: myjemy i wyparzamy. Umieszczamy w nich liść laurowy, ziarna pieprzu, gorczycę i cząstki cebuli. Równomiernie rozdzielamy zblanszowane pieczarki.
Zalewa: zagotowujemy wodę z octem. Dodajemy do nich cukier i sól. Mieszamy marynatę, aż sypkie składniki całkowicie się w niej rozpuszczą.
Pieczarki marynowane: wypełniamy przygotowane słoiki gorącą zalewą. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Kiedy całkowicie wystygną, przenosimy je w suche, chłodne i zaciemnione miejsce.
Porady
- Z podanego przepisu na pieczarki marynowane otrzymamy 4 słoiki o pojemności 500 ml. Możemy wykorzystać naczynia z nakrętką typu twist off lub weki – z kauczukową uszczelką i metalowym zaciskiem.
- Marynowane pieczarki są gotowe do spożycia po 3 dniach, ale im więcej czasu minie, tym bardziej przejdą słodko-kwaśną zalewą i będą smaczniejsze.
- Jeśli zalewamy grzyby wystudzoną marynatą, powinniśmy poddać je pasteryzacji. Słoiki należy wtedy włożyć do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i zalać wodą, tak żeby nie sięgała zakrętek. Doprowadzamy ją do wrzenia. Gotujemy pieczarki konserwowe przez 15 minut. Pasteryzację można też przeprowadzić w piekarniku – ustawiamy go na 110°C (tryb góra-dół).
- Jak marynować pieczarki, żeby były białe? Grzyby nie ściemnieją, jeśli podgotujemy je wcześniej w wodzie z octem lub kwaskiem cytrynowym. Do zalewy wybierzmy ocet spirytusowy 10% i postarajmy się o świeże pieczarki z ładnymi, jasnymi kapeluszami bez przebarwień.
- Jeśli nie przepadamy za marynatą octową, możemy też przyrządzić coraz bardziej popularne w polskich spiżarniach kiszone grzyby. Jak zrobić pieczarki w zalewie solnej? Powstają dokładnie tak, jak znane wszystkim ogórki lub kapusta z beczki. Wystarczy przyrządzić klasyczną solankę do fermentowania warzyw i owoców (1 łyżka soli na litr wody) i zalać nią pieczarki w słoikach. Można dodać do niej różne aromatyczne składniki, takie jak czosnek, chrzan lub koper.
- Pieczarki marynowane będą się najlepiej prezentować, jeśli wykorzystamy jak najmniejsze okazy. Nie trzeba ich wtedy przekrajać, żeby wpasowały się do słoików. Świetnie sprawdzą się do różnych koreczków i przystawek.
Podstawowe składniki na marynatę do pieczarek to woda, ocet, cukier i sól. Zaproponowane przez nas proporcje można modyfikować, w zależności od własnych preferencji. Do słoików wkładamy ulubione warzywa, przyprawy i zioła, które nadadzą grzybom aromat. Świetnie sprawdzi się gorczyca, pieprz, liść laurowy i cebula, ale pieczarki w zalewie octowej można także urozmaicić za pomocą takich dodatków jak:
Zarówno latem, jak i zimą warto mieć na półce w spiżarni lub w szafce kuchennej pieczarki marynowane. Przepisy, które wykorzystują ten słodko-kwaśny składnik, trudno zliczyć. Konserwowe grzyby można zajadać do potraw z tzw. zimnej płyty lub dań na gorąco, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Jednak najczęściej goszczą na naszych stołach w sałatkach. Nic dziwnego – ten kwaskowy element sprawdzi się w wielu różnych kompozycjach warzywnych. Należą do nich między innymi:
Sprawdźcie także inne pomysły na to, co zrobić z pieczarek na obiad, kolację lub imprezę.
Komentarze