Soczysty schab z grilla

Soczysty schab, który udaje się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i elektrycznym.

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.26 z 233 głosów)

Składniki:

  • 4 plastry schabu (o grubości ok. 1,5 cm każdy)
  • Marynata:
  • 8 łyżek oleju
  • pół łyżeczki jabłkowego octu winnego
  • 1 łyżeczka przyprawy Gyros
  • pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki przyprawy maggi
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Schab myjemy i bardzo delikatnie rozbijamy plastry tłuczkiem.
  • Składniki marynaty mieszamy ze sobą, czosnek kroimy w plasterki.
  • Na dnie naczynia układamy połowę liści laurowych i ziela oraz plasterków czosnku.
  • Wkładamy na to dokładnie posmarowany marynatą schab.
  • Na górze układamy resztę liści, ziela i czosnku. Zalewamy pozostałą marynatą. Wkładamy schab (w zamkniętym pojemniku) do lodówki - minimum na 2 godziny, najlepiej jednak na całą dobę.
  • Wyjmujemy schab, dokładnie usuwając z niego przyprawy. Grillujemy po 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy