Soczysty schab z grilla

Schab z grilla to wyjątkowo soczyste i aromatyczne mięso. Idealnie sprawdzi się zarówno jako danie na grilla ze znajomymi jak i obiad w gronie rodziny. Dzięki marynacie, mięso wręcz rozpływa się w ustach. Do przygotowania tego przepisu, można wykorzystać grilla elektrycznego lub tradycyjnego. Taki schab najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i warzyw, które również można przygotować na grillu. Poznaj przepis na schab z grilla i pozwól, by zagościł w codziennym menu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne Potrawy na grilla Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.16 z 257 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Schab 1.

    Przystępując do przygotowana schabu z grilla, zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry. Następnie robimy marynatę. W misce mieszamy musztardę dijon, miód, sos sojowy, oliwę i czosnek. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Plastry mięsa nacieramy solą, pieprzem i smarujemy marynatą. Tak przygotowany schab wstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.

  • Marynata 2.

    Plastry schabu odsączamy z nadmiaru marynaty (resztę marynaty zachowujemy), kładziemy na ruszcie i co jakiś czas smarując marynatą, grillujemy po około 3 minuty z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru. Podajemy np. z sosem jabłkowo-musztardowym. Schab z grilla można również serwować z batatami, które przed grillowaniem warto nasmarować przygotowaną z przypraw i oleju marynatą.

Porady

  • Aby przygotować bataty z grilla musimy obrać je ze skórki i przekroić na pół. Następnie gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i każdą połówkę kroimy na łódki. W miseczce mieszamy 1/4 oleju rzepakowego z 1 łyżką soli morskiej gruboziarnistej, 2 łyżeczkami soku z limonki, szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i szczyptą pieprzu cayenne. Bataty wkładamy do takiej marynaty i odstawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie układamy je na rozgrzanym ruszcie i grillujemy.
  • Schab z grilla możemy podawać również z grillowanymi warzywami. Najlepiej sprawdzą się tu cukinia, papryka, marchewka, bakłażan oraz szparagi. Warzywa takie jak cukinia, bakłażan czy papryka kroimy w plastry, smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy z obu stron solą, pieprzem bądź innymi przyprawami.

Notka redakcyjna

Schab na grilla – jak zamarynować?

Schab z grilla to pyszne i soczyste mięso. Ważne jednak, aby odpowiednio przygotować go przed spożyciem. W tym celu należy zamarynować schab. Przepisów na marynatę jest wiele. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych i tego jaki smak schabu na grilla chcemy uzyskać. Przystępując do zamarynowania schabu na grilla, zaczynamy od dokładnego oczyszczenia go z błon i pokrojeniu na mniejsze plastry. Następnie rozpoczynamy przygotowanie marynaty. W tym celu dokładnie mieszamy ze sobą składniki marynaty, najlepiej użyć do tego trzepaczki. Mięso najpierw nacieramy dokładnie solą i pieprzem. Następnie smarujemy schab marynatą z każdej strony. Przed włożeniem mięsa do lodówki, warto wsadzić je np. do specjalnej folii kuchennej. Dzięki temu przyprawy jeszcze lepiej przenikną w głąb schabu. Do przyrządzenia marynaty możemy wykorzystać różne składniki. Jeśli chcemy, aby nasze mięso miało lekko słodkawy smak możemy przygotować marynatę miodową. Natomiast jeśli nasz schab z grilla ma być nieco bardziej wyrazisty w smaku, warto zdecydować się na marynatę z wykorzystaniem musztardy. Można również eksperymentować z przyprawami, które nadadzą naszemu mięsu jeszcze intensywniejszego aromatu. Nie zapomnijmy również o czosnku, który jest niezastąpionym składnikiem każdej marynaty do mięs.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy