Sałatka z cukinii, ciecierzycy i ananasa

Chrupiąca sałatka z cukinii, ciecierzycy i ananasa. Dodatek owoców i orzeźwiający dressing sprawia, że całość jest sycąca, a jednocześnie lekka.

Sałatki

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 198 głosów)

Składniki:

  • 4 nieduże, jędrne młode cukinie
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżeczka świeżo startego imbiru
  • sól, pieprz, cukier
  • 6 łyżek dobrej oliwy
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • nieduża, posiekana czerwona cebula
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • mały, niekoniecznie bardzo dojrzały
  • ananas
  • 3 czubate łyżki mięty, posiekanej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukinie kroimy po długości na ćwiartki, wycinamy pestki i jeszcze raz tniemy wzdłuż, a następnie na 2-cm kawałki, które mieszamy z czosnkiem i imbirem, oprószamy solą i cukrem.
  • Na patelni rozgrzewamy prawie do dymienia 2 łyżki oliwy i na niej rumienimy cukinię. Im mniej mieszania, tym lepiej, wystarczy ją przyrumienić z jednej strony – powinna chrupać i pachnieć czosnkiem; zmięknie w sałatce.
  • Ciepłą łączymy w misce z ciecierzycą, cebulą, octem, resztą oliwy, solimy.
  • Ananasa obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy twardy środek, miąższ kroimy w 1-cm kostkę, razem z miętą dorzucamy do sałatki, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

>>> Cukinię do tego przepisu można zgrillować – kroimy ją w długie ćwiartki, kładziemy na ruszcie skórką do dołu. Potem wycinamy pestki i kroimy resztę na mniejsze kawałki.

>>> Nie polecam ananasa z puszki; jeśli nie mamy świeżego, zastąpmy go kostkami świeżej moreli lub gruszki.

>>> Awaryjnie można skorzystać z puszkowanej ciecierzycy, ale ta ugotowana samodzielnie jest o niebo lepsza! Moczymy ją przez noc, a potem gotujemy w wodzie bez soli, za to ze szczyptą sody; solimy dopiero, kiedy będzie miękka. Ciecierzycę można zamienić na czarną lub czerwoną fasolę.

>>> Kto ma balkon – niech sadzi miętę! Świeża mięta odmienia bowiem sałatki w sposób genialny. Zwykła kapusta pekińska z kukurydzą, świeżą papryką, olejem, sokiem z cytryny i odrobiną miodu jest zaskakująco dobra za sprawą mięty właśnie.

Zobacz też: Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy