Botwinka na zimę – czyli prosty sposób na zachowanie smaków wiosny na dłużej. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by móc cieszyć się nimi przez całą zimę. Mrożenie botwiny nie jest skomplikowane, ale warto zastosować się do kilku wskazówek, by zrobić to odpowiednio. Dzięki temu poza sezonem z łatwością przygotujecie pyszny chłodnik lub barszcz ukraiński! Sprawdźcie nasze porady poniżej.
StockFood
Przygotowanie botwiny do mrożenia: Koper, nać pietruszki oraz liście botwiny dokładnie płuczemy i przekładamy na ręcznik kuchenny, do całkowitego wyschnięcia. Bulwy myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Botwinka na zimę: Koperek, pietruszkę oraz listki botwinki sieczemy. Mieszamy je z pokrojonymi wcześniej bulwami. Całość przekładamy do foliowych torebek z zamknięciem. Wypuszczamy nadmiar powietrza, szczelnie zamykamy i przekładamy woreczki do zamrażalnika.
Porady
- Botwinkę na zimę można także przygotować w wersji solo – bez dodatku koperku i natki pietruszki.
- Jeśli z botwiny na zimę planujecie gotować zupę botwinkę, do woreczków możecie także dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę oraz seler. Dzięki temu przygotowanie zupy zajmie wam mniej czasu!
- Zastanawiacie się, jak mrozić liście botwiny? Choć liście najczęściej mrozi się po posiekaniu, można też włożyć je do woreczka w całości. Przechowywane w zamrażalniku zachowają świeżość przez co najmniej 8–10 miesięcy.
- Liście botwiny można też mrozić w szczelnym, plastikowym pudełku np. po lodach.
- Zamrożona botwinka na zimę idealnie sprawdzi się do przygotowania chłodnika, barszczu ukraińskiego czy też aromatycznej zupy botwinki z jajkiem.
Sezon na botwinkę jest krótki – zaczyna się w drugiej połowie kwietnia, a kończy już wraz z ostatnimi dniami czerwca. Warto więc wykorzystać go w pełni! Świetnym pomysłem będzie przygotowanie aromatycznego przecieru z botwinki. Wystarczy dokładnie ją umyć i osuszyć, a następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia o dużych oczkach. Po doprawieniu, całość należy przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15–20 minut.
Jeśli lubicie przetwory pasteryzowane, polecamy spróbować również botwiny w słoiku. Jej przygotowanie należy zacząć od dokładnego umycia buraczków i oddzielenia liści od bulw. Następnie obrane bulwy kroi się w bardzo drobną kostkę. Liście trzeba posiekać. W dużych, dokładnie wyparzonych słoikach układa się naprzemiennie warstwy bulw i liści. Można między nie włożyć kilka ząbków czosnku oraz kilka łyżek posiekanego koperku. Całość zalewa się podgrzaną mieszanką wody, cukru, soli i octu. Tak przygotowaną botwinę do słoików na zimę, wystarczy szczelnie zamknąć i pasteryzować przez około 20 minut w temperaturze 95°C. Słoiki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu – w przeciwnym razie botwinka może stracić kolor.
Z botwinki można tez przygotować smaczną pastę kanapkową. Do jej przygotowania, oprócz buraczków potrzebne będą: cebula, czosnek (5 ząbków), olej (2 łyżki), ser feta (150 g), śmietana kremówka (35 ml) oraz ulubione przyprawy. Na oleju należy podsmażyć cebulkę oraz botwinkę. Gdy łodyżki będą miękkie, a całość zmniejszy objętość, odkładamy zawartość patelni do przestudzenia, a następnie miksujemy z pozostałymi składnikami. Gotową pastę można przełożyć do słoiczków lub zamrozić.
Komentarze