Botwinka na zimę to sposób na zatrzymanie w słoiku jednego z najlepszych smaków lata. Słodkie łodyżki w zalewie octowej zachowują chrupkość i kolor. Domowe przetwory przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a dzięki pasteryzacji będą doskonałe nawet po kilku miesiącach. Na bazie botwinki ze słoika zrobimy nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także wiele innych potraw na obiad lub kolację.
Artur Rogalski
(średnia 4.3 z 168 głosów)
Botwinkę: myjemy i kroimy (razem z liśćmi) na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Słoiki: wyparzamy i układamy w nich starte buraczki i botwinkę. Na wierzch każdej porcji kładziemy posiekany koperek i pół ząbka czosnku.
Zalewa: w garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem. Studzimy i przelewamy do przygotowanych słoików.
Pasteryzacja: słoiki z botwinką na zimę mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu pasteryzacji).
Porady
- Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 8 słoików o pojemności 450 ml.
- Przyjmujemy, że pęczek botwinki waży średnio ok. 350 g.
- Botwinkę i dodatki nakładamy do słoików i lekko ugniatamy, pozostawiając 2–3 cm wolnej przestrzeni.
- Do botwinki na zimę możemy użyć octu spirytusowego (10%) lub jabłkowego. Z racji tego, że jest słabszy, potrzebujemy go więcej – ok. 120 ml.
- Botwinkę w słoikach pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku, zgodnie z naszym poradnikiem na temat wekowania przetworów na zimę.
Do słoików z botwinką możemy wrzucić także inne warzywa korzeniowe, zioła lub inne dodatki:
Na bazie botwinki ze słoika możemy przygotować nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także sałatkę czy tartę. Poniżej kilka pysznych propozycji na szybkie dania z botwinki:
Możemy także przygotować botwinkę w słoikach bez octu – w słonej zalewie. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odrobinę cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojone warzywa zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy do fermentacji, która przebiega w temperaturze pokojowej.
Innym sposobem na przechowanie botwinki na zimę jest mrożenie. Pokrojone lub całe łodyżki myjemy, osuszamy i umieszczamy w specjalnym pojemniku odpornym na niskie temperatury. Zamrożoną botwinkę należy spożyć w ciągu 3–4 miesięcy.
Komentarze