Anna Galuhn

Botwinka na zimę

Ocena:

4.3 (168)

  • 15 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Botwinka na zimę to sposób na zatrzymanie w słoiku jednego z najlepszych smaków lata. Słodkie łodyżki w zalewie octowej zachowują chrupkość i kolor. Domowe przetwory przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a dzięki pasteryzacji będą doskonałe nawet po kilku miesiącach. Na bazie botwinki ze słoika zrobimy nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także wiele innych potraw na obiad lub kolację.

Składniki:

  • botwina  5 pęczków

  • koper  1 pęczek

  • czosnek  4 szt.

  • woda  2.5 l

  • sól  50 g

  • cukier  50 g

  • ocet  90 ml

Botwinka na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Botwinkę: myjemy i kroimy (razem z liśćmi) na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Słoiki: wyparzamy i układamy w nich starte buraczki i botwinkę. Na wierzch każdej porcji kładziemy posiekany koperek i pół ząbka czosnku.

  • Krok 3:

    Zalewa: w garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem. Studzimy i przelewamy do przygotowanych słoików.

  • Krok 4:

    Pasteryzacja: słoiki z botwinką na zimę mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu pasteryzacji).

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 8 słoików o pojemności 450 ml.
  • Przyjmujemy, że pęczek botwinki waży średnio ok. 350 g.
  • Botwinkę i dodatki nakładamy do słoików i lekko ugniatamy, pozostawiając 2–3 cm wolnej przestrzeni.
  • Do botwinki na zimę możemy użyć octu spirytusowego (10%) lub jabłkowego. Z racji tego, że jest słabszy, potrzebujemy go więcej – ok. 120 ml.
  • Botwinkę w słoikach pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku, zgodnie z naszym poradnikiem na temat wekowania przetworów na zimę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Botwinka na zimę – dodatki

Do słoików z botwinką możemy wrzucić także inne warzywa korzeniowe, zioła lub inne dodatki:

  • marchewkę, pietruszkę, seler lub pasternak – warzywa obieramy ze skórki, myjemy, a następnie kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  • białą kapustę – w ten sposób możemy przygotować pyszną surówkę do obiadu,
  • liście laurowe, natkę pietruszki, kminek lub kolendrę – zioła i przyprawy dopasowujemy do osobistych preferencji,
  • ciecierzycę – ugotowane strączki do świetny dodatek do botwinki dla osób na diecie wegetariańskiej,
  • owoce – np. jabłko lub gruszkę, aby dodać przetworom więcej słodyczy.

Dania z botwiny ze słoika

Na bazie botwinki ze słoika możemy przygotować nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także sałatkę czy tartę. Poniżej kilka pysznych propozycji na szybkie dania z botwinki:

  • chłodnik litewski – czyli zupa na zimno z botwinki, śmietany, maślanki, rzodkiewki i zielonego ogórka. Idealnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem,
  • zupa z botwinki na ciepło – delikatnie słodka i lekko kwaskowa za sprawą kilku kropli cytryny. Dodatek słodkiej śmietany zapewnia kremową konsystencję. Doskonale smakuje z ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub w formie purée,
  • sałatka z botwinki – to z kolei propozycja na coś lekkiego, z sałatą rzymską i serem feta,
  • tarta z botwiny z kozim serem – słodkie łodyżki buraka możemy wykorzystać także jako dodatek do wytrawnej tarty. W naszej propozycji z masą jajeczną i kozim serem.

Jak inaczej zrobić botwinkę na zimę?

Możemy także przygotować botwinkę w słoikach bez octu – w słonej zalewie. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odrobinę cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojone warzywa zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy do fermentacji, która przebiega w temperaturze pokojowej.

Innym sposobem na przechowanie botwinki na zimę jest mrożenie. Pokrojone lub całe łodyżki myjemy, osuszamy i umieszczamy w specjalnym pojemniku odpornym na niskie temperatury. Zamrożoną botwinkę należy spożyć w ciągu 3–4 miesięcy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne