Botwinka na zimę

Botwinka na zimę to sposób na zatrzymanie w słoiku jednego z najlepszych smaków lata. Słodkie łodyżki w zalewie octowej zachowują chrupkość i kolor. Domowe przetwory przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a dzięki pasteryzacji będą doskonałe nawet po kilku miesiącach. Na bazie botwinki ze słoika zrobimy nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także wiele innych potraw na obiad lub kolację.

dodany przez: Anna Galuhn

przetwory

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 168 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Posiłek:

Botwinka na zimę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Botwinkę: myjemy i kroimy (razem z liśćmi) na kawałki o wielkości ok. 1 cm. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  • 2.

    Słoiki: wyparzamy i układamy w nich starte buraczki i botwinkę. Na wierzch każdej porcji kładziemy posiekany koperek i pół ząbka czosnku.

  • 3.

    Zalewa: w garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem i octem. Studzimy i przelewamy do przygotowanych słoików.

  • 4.

    Pasteryzacja: słoiki z botwinką na zimę mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu pasteryzacji).

Porady

  • Z proporcji podanych w przepisie powinno nam wyjść ok. 8 słoików o pojemności 450 ml.
  • Przyjmujemy, że pęczek botwinki waży średnio ok. 350 g.
  • Botwinkę i dodatki nakładamy do słoików i lekko ugniatamy, pozostawiając 2–3 cm wolnej przestrzeni.
  • Do botwinki na zimę możemy użyć octu spirytusowego (10%) lub jabłkowego. Z racji tego, że jest słabszy, potrzebujemy go więcej – ok. 120 ml.
  • Botwinkę w słoikach pasteryzujemy w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku, zgodnie z naszym poradnikiem na temat wekowania przetworów na zimę.

Notka redakcyjna

Botwinka na zimę – dodatki

Do słoików z botwinką możemy wrzucić także inne warzywa korzeniowe, zioła lub inne dodatki:

  • marchewkę, pietruszkę, seler lub pasternak – warzywa obieramy ze skórki, myjemy, a następnie kroimy w słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach,
  • białą kapustę – w ten sposób możemy przygotować pyszną surówkę do obiadu,
  • liście laurowe, natkę pietruszki, kminek lub kolendrę – zioła i przyprawy dopasowujemy do osobistych preferencji,
  • ciecierzycę – ugotowane strączki do świetny dodatek do botwinki dla osób na diecie wegetariańskiej,
  • owoce – np. jabłko lub gruszkę, aby dodać przetworom więcej słodyczy.

Dania z botwiny ze słoika

Na bazie botwinki ze słoika możemy przygotować nie tylko pyszną zupę lub chłodnik, ale także sałatkę czy tartę. Poniżej kilka pysznych propozycji na szybkie dania z botwinki:

  • chłodnik litewski – czyli zupa na zimno z botwinki, śmietany, maślanki, rzodkiewki i zielonego ogórka. Idealnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem,
  • zupa z botwinki na ciepło – delikatnie słodka i lekko kwaskowa za sprawą kilku kropli cytryny. Dodatek słodkiej śmietany zapewnia kremową konsystencję. Doskonale smakuje z ziemniakami pokrojonymi w kostkę lub w formie purée,
  • sałatka z botwinki – to z kolei propozycja na coś lekkiego, z sałatą rzymską i serem feta,
  • tarta z botwiny z kozim serem – słodkie łodyżki buraka możemy wykorzystać także jako dodatek do wytrawnej tarty. W naszej propozycji z masą jajeczną i kozim serem.

Jak inaczej zrobić botwinkę na zimę?

Możemy także przygotować botwinkę w słoikach bez octu – w słonej zalewie. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, odrobinę cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Pokrojone warzywa zalewamy przestudzoną zalewą i odstawiamy do fermentacji, która przebiega w temperaturze pokojowej.

Innym sposobem na przechowanie botwinki na zimę jest mrożenie. Pokrojone lub całe łodyżki myjemy, osuszamy i umieszczamy w specjalnym pojemniku odpornym na niskie temperatury. Zamrożoną botwinkę należy spożyć w ciągu 3–4 miesięcy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy