Buraczki na zimę to porcja zdrowia, którą można dodawać do każdego obiadu! Zaserwowane w towarzystwie kremowego puree ziemniaczanego i wysmażonego na złoto kotleta schabowego podbiją każde podniebienie. Co ważne, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – zawierają wiele składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto więc sięgać po nie zwłaszcza zimą, gdy ciężko o świeże, krajowe warzywa i owoce.
iStock
(średnia 4.43 z 204 głosów)
Przygotowanie buraków czerwonych do słoików: dokładnie je szorujemy pod bieżącą wodą (skórkę na razie zostawiamy). Przekładamy je do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około 40–50 minut, aż do miękkości. Odcedzamy je, przelewamy zimną wodą , pozostawiamy do wystudzenia, a potem obieramy.
Buraczki na zimę: ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy je do smaku cukrem i octem, po czym przekładamy je do słoików (zostawiając około 2 cm ostępu od wieczka). Zakręcone słoje pasteryzujemy na mokro przez około 20 minut.
Porady
- Przed przełożeniem buraczków na zimę do słoików należy upewnić się, że są one dokładnie wyczyszczone i wysterylizowane (przy pomocy wrzątku lub piekarnika). W przeciwnym razie przetwory szybko mogą się zepsuć. Polecamy także sprawdzić, czy zakrętki szczelnie się zamykają, a na powierzchni szkła nie widać żadnych pęknięć czy wyszczerbień.
- Do przygotowania buraków na zimę najlepiej sprawdzą się słoiki o pojemności 300–350 ml.
- Buraczki na zimę można przekładać zarówno do klasycznych słoików z metalową zakrętką (typu twist-off), jak i do słoi typu weck.
- Po przełożeniu buraczków do słoika i ich wystudzeniu, polecamy przechowywać je w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się w tym celu piwnica lub garaż. Można je także trzymać w zamykanej szafce kuchennej (dobrze jednak, by była ona oddalona od źródeł ciepła, takich jak płyta kuchenna czy kaloryfer).
- Do przyrządzenia buraków na zimę najlepiej sprawdzi się ocet 10%.
Buraczki w słoikach mogą być przygotowywane z przeróżnymi dodatkami, ale też bez nich. Wiele osób doprawia je cukrem i octem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pasują do nich również korzenne przyprawy. Podkreślą one naturalny smak warzyw, a do tego cudownie rozgrzewają – co jest szczególnie cenne późną jesienią i zimą. Warto więc dorzucić do gotowych buraczków odrobinę cynamonu i goździków.
Smak buraczków na zimę doskonale podkreśli chrzan, jak też papryka i cebula. Paprykę trzeba jedynie pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a cebulę poszatkować. Chrzan z kolei należy zetrzeć na tarce, by mógł się dobrze wymieszać z utartymi buraczkami. Powstała sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do niedzielnego obiadu.
Buraki do słoików na zimę znakomicie smakują również z dodatkiem soku z cytryny. Połączenie to jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe – taka mieszanka to prawdziwa skarbnica witamin! Aby żelazo obecne w burakach mogło zostać przyswojone przez organizm, potrzebna jest przecież witamina C, która to w cytrynie występuje w dużej ilości.
Odpowiednio zabezpieczone przetwory zachowują świeżość przez długie miesiące. Dzięki temu, z łatwością możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców nawet zimą, gdy brak świeżych plonów. Zastanawiacie się, jak najlepiej zapasteryzować czerwone buraczki na zimę? Możliwości jest kilka!
Po przełożeniu buraków w słoiki, najczęściej pasteryzuje się je na mokro. Jest to bardzo szybka i prosta metoda. Szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku niewielkiej ilości przetworów – należy bowiem pamiętać, że słoiki ułożone w garnku nie mogą się ze sobą stykać. Ciepłe słoiki zalewamy wyłącznie gorącą wodą. Jeśli po przyrządzeniu buraczków odłożycie je do wystudzenia, a za pasteryzację zabierzecie się później, zalejcie je zimną wodą. Słoje z buraczkami zalewamy do około 3/4 ich wysokości. To jednak nie jedyna możliwość.
Inna, sprawdzoną metodą zabezpieczania przetworów, jest pasteryzacja na sucho. W tym przypadku zakręcone słoiki z buraczkami czerwonymi na zimę, umieszcza się w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130°C. Polecamy ustawić go na grzanie góra–dół. Po około 20 minutach, piekarnik można wyłączyć, a przetwory odstawić do wystudzenia. Ten sposób szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku większej ilości przetworów.
Warto też wiedzieć, że pasteryzacja buraczków w słoikach nie zawsze jest konieczna. Jeżeli dodamy do nich odpowiednio dużą ilość octu, można ją pominąć. W takim wypadku, po przełożeniu ciepłych przetworów, wystarczy mocno zakręcić słoiki i odstawić je do góry dnem do wystudzenia.
Komentarze