Buraczki

14 przepisów

burak

Buraczki to znakomity dodatek do obiadów. Mogą być zamiennikiem surówki lub dodatkiem do niej - wszystko zależy od tego w jaki sposób zostaną przyrządzone. Można podawać buraczki na zimno lub buraczki na ciepło - w formie zasmażanej, albo przygotowanej już wcześniej, w słoiczkach. Buraki zwyczajne są bardzo zdrowe - mają bardzo mało kalorii, obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność, zapobiegają anemii, ponieważ są krwiotwórcze. Są też świetnym źródłem witaminy C, witaminy A, witamin z grupy B i licznych składników mineralnych. Co jeszcze warto o nich wiedzieć? Jak przygotować buraczki na zimę i jaki jest najlepszy przepis na buraczki? 

Przepisy z buraczkami

Buraczki: właściwości

Buraczki zwyczajne to gatunek zaliczany do rodziny komosowatych lub szarłatowatych - w zależności od systemu klasyfikacyjnego. Każda z odmian buraka pochodzi od buraka dzikiego, dziś występującego na Bliskim Wschodzie. Buraki zwyczajne posiadają charakterystyczny kolor, ale również liczne, zdrowotne właściwości. Znajdują się w nich przeciwutleniacze, które między innymi zapobiegają szkodliwym przemianom komórkowym i spowalniają procesy starzenia. Do tego w burakach znajdziemy dużą ilość kwasu foliowego. Regularne spożywanie buraków pomaga wpłynąć pozytywnie na poziom cholesterolu. W dodatku zawierają dużo błonnika i przyspieszają procesy metaboliczne w ciele. Sprzyjają więc odchudzaniu. Najlepiej znane są jednak ze swoich właściwości krwiotwórczych. 

Przetwory z buraczkami

Kiszone buraczki, buraczki z papryką, buraczki z chrzanem, buraczki tarte na tarce o większych lub mniejszych oczkach - to kilka sposobów na przygotowanie przetworów z buraków. Można je kisić na szybki barszcz, albo szykować buraczki do słoików na obiad - na przykład w wersji zasmażanej z cebulką, z chrzanem czy z jabłkiem. Pomysłów na pyszne przetwory z buraków jest zresztą mnóstwo! 

Można przyrządzić zakwas buraczany, w formie sałatki zapakować cukinię i buraczki w słoiki, albo utrzeć je i dodać do nich majeranek. Takie pomysły zdecydowanie skrócą czas przygotowywania barszczu. Można też podać je do obiadu - buraczki zasmażane czy tarte stanowią doskonały zamiennik surówki. Mogą być podawane z mięsem, jak i z daniami wegetariańskimi. Można je zresztą podawać nawet w okresie letnim - na przykład do produktów grillowanych.

Przepisy z buraczkami

Buraki z winogronami, sałatka ze szpinakiem, fasolką mung i buraczkami, sałatka śledziowa z buraczkami, śledź pod pierzynką z buraczkami, sałatka z buraczków i granatów, krem z buraków, ziemniaków i marchewki, buraki z cynamonem, barszcz czerwony z soczewicą - to tylko niektóre pomysły na pyszne dania z wykorzystaniem czerwonych buraków. Znakomitym pomysłem na letnią potrawę będzie chłodnik buraczkowo-malinowy. Każdemu posmakuje też z pewnością zupa z botwinki. Z kolei zimą warto korzystać z wykonanych przetworów. 

Towarzystwo buraków świetnie będzie sąsiadować z licznymi potrawami - buraki są bowiem znakomitym dodatkiem obiadowym. Sprawdzą się zarówno jako dodatek do mięsa, jak i do ryby. Można je również podawać z pieczonymi czy grillowanymi warzywami. Same w sobie są jadalne nawet w postaci surowej. Warto z nich również wycisnąć sok, ponieważ jest wyjątkowo zdrowy.

Bardzo często podawane są buraki do obiadu, jednak mogą one również stanowić podstawowy element dania. Nadają się do pysznych sałatek - na przykład śledziowych czy warzywnych. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że będą barwić całość na czerwono. Doskonałym pomysłem, lubianym przez wielu ludzi, jest zapiekanka buraczano-fasolowa. Takie nietuzinkowe przepisy są coraz chętniej wypróbowywane. Sporym zainteresowaniem cieszą się na przykład buraczki z malinami czy z jabłkami i świeżym imbirem. Warto eksperymentować w kuchni - buraczki są do tego idealnym składnikiem. Na pewno powinny się nimi zainteresować osoby dbające o linię, ponieważ zawierają naprawdę mało kalorii. W dodatku sok z nich poprawia wydolność organizmu i wpływa pozytywnie na siłę mięśni. Przy większych ilościach sok ze świeżych buraków posiada jednak działanie przeczyszczające, o czym warto pamiętać.